Archive for ‘ARUP’

November 20, 2011

Metropol Parasol | J. Mayer H. Architects + Arup

The destruction of the Mercado de la Encarnacion in  left a huge void in the urban character of the city center which remained unfilled for over thirty years.  The market enriched the city with life, and with its absence, the vitality of the Plaza de la Encarnacion was soon challenged by the negative implications of economic downturn. In April of 2011,  Jürgen Mayer H and  teamed to complete their solution for Seville’s central square – an architecture that brings a contemporary spirit to such a historical and traditional space.  Entitled Metropol Parasol, the massive timber structure (which is one of the largest timber structures built in the world)  draws residents and visitors back to the city center as its striking aesthetic provides a variety of markets and restaurants bounded by the dynamic shape of the parasols.  We enjoyed the video as it illustrates the impact architecture can bring economically and socially to enrich even one of the most established city centers in the world. The ability for the design team to look toward the future allows Seville to preserve its historic cultural prowress while not limiting itself for future greatness.  Special thanks to Marina from Arup for sharing the video with us!

http://www.archdaily.com/201961/metropol-parasol-j-mayer-h-arup/

Spring 2011 marks the opening of “Metropol Parasol”, the Redevelopment of Plaza de la Encarnación in , designed by J. MAYER H. Architects. After finishing the concrete works in 2008, the parasols are under construction now. Visiting the site at the moment gives an impressive imagination of the final dimension and appearance.

The project becomes the new icon for Sevilla, – a place of identification and to articulate Sevillas role as one of Spains most fascinating cultural destinations. “Metropol Parasol” explores the potential of the Plaza de la Encarnacion to become the new contemporary urban centre. Its role as a unique urban space within the dense fabric of the medieval inner city of Sevilla allows for a great variety of activities such as memory, leisure and commerce. A highly developed infrastructure helps to activate the square, making it an attractive destination for tourists and locals alike.

The “Metropol Parasol” scheme with its large structures offers an archeological site, a farmers market, an elevated plaza, multiple bars and restaurants underneath and inside the parasols, as well as a panorama terrace on the very top of the parasols. Realized as an innovative timber-construction with a polyurethan coating, the parasols grow out of the archeological excavation site into a contemporary landmark. The columns become prominent points of access to the museum below as well as to the plaza and panorama deck above, defining a unique relationship between the historical and the contemporary city. “Metropol Parasols” mixused character initiates a dynamic development for culture and commerce in the heart of Sevilla.

Project Team: Juergen Mayer H., Andre Santer, Marta Ramírez Iglesias, Jan-Christoph Stockebrand, Marcus Blum, Ana Alonso de la Varga, Paul Angelier, Hans Schneider, Thorsten Blatter, Wilko Hoffmann, Claudia Marcinowski, Sebastian Finckh, Alessandra Raponi, Olivier Jacques, Nai Huei Wang
Competition Team: Juergen Mayer H, Dominik Schwarzer, Wilko Hoffmann, Ingmar Schmidt, Jan-Christoph Stockebrand, Julia Neitzel, Klaus Küppers, Georg Schmidthals, Daria Trovato

International Competition: 1. Prize, 2004
Project: 2005-2010
Completion: Spring 2011
Client: Ayuntamiento de Sevilla and SACYR

Management Consultant: Dirk Blomeyer
Technical Consultant for Competition 2nd phase only and Multidisciplinary Engineers for Realization: ARUP GmbH
Technical Support for Plants – Competition 2nd Phase only: Coqui-Malachowska-Coqui with Thomas Waldau
Translation competition text: Carmen Diez

Plexi-Model: Werk 5
Photographer: Uwe Walter
Timber-Model: Finnforest Merk
Construction-Site Photos: J. MAYER H. Architects

http://www.archdaily.com/97661/update-metropol-parasol-j-mayer-h-architects/

Designed by , this project becomes the new icon for Seville, – a place of identification and to articulate Seville’s role as one of the world´s most fascinating cultural destinations. “Metropol Parasol” explores the potential of the Plaza de la Encarnacion to become the new contemporary urban centre. Its role as a unique urban space within the dense fabric of the medieval inner city of Seville allows for a great variety of activities such as memory, leisure and commerce. A highly developed infrastructure helps to activate the square, making it an attractive destination for tourists and locals alike.

The “Metropol Parasol” scheme with its impressive timber structures offers an archaeological museum, a farmers market, an elevated plaza, multiple bars and restaurants underneath and inside the parasols, as well as a panorama terrace on the very top of the parasols. Realized as one of the largest and most innovative bonded timber-constructions with a polyurethane coating, the parasols grow out of the archaeological excavation site into a contemporary landmark, defining a unique relationship between the historical and the contemporary city. “Metropol Parasols” mix-used character initiates a dynamic development for culture and commerce in the heart of Seville and beyond.

http://www.archdaily.com/122621/j-mayer-h-architects-metropol-parasol-opening-this-sunday/

September 25, 2011

Timber Wave, London | Arup and Amanda Levete Architects

Arup and Amanda Levete Architects present timber artwork at London Design Week

September 2011 marks the fourth year of Arup’s support for the London Design Festival. The festival, renowned for its innovative projects, this year features two installations as part of its Landmark Projects initiative, both designed in collaboration with Arup – the Timber Wave with Amanda Levete Architects and Two Lines with David Chipperfield Architects.

Visitors to the festival’s hub, the Victoria and Albert Museum, will pass through a stunning three dimensional latticework spiral, built from oil-treated American Red Oak and entitled ‘Timber Wave’.

Designed by Amanda Levete Architects (AL_A) in collaboration with Arup, and supported by the American Hardwood Export Council (AHEC), the oak used in the temporary self-supporting 12m diameter arch is more traditionally used in furniture making. The temporary frame to the entrance of the V & A will remain in place until 15th October.

Arup Director Ed Clark said: “Participating in these experimental installations at the London Design Festival is hugely valuable to us. They provide a great chance to evolve new modelling, analysis, design and construction techniques. The two projects this year are very different to each other but share a sculptural elegance which will make an instant impression on festival visitors and passers-by.

“Design is central to the work that we do as engineers and these installations provide an excellent opportunity to demonstrate the interplay of artistic creativity and technical expertise that is inherent in all design.”

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=17592

June 20, 2011

Link Bridge Marina Hotel F1 Circuit [YAS Hotel | Asymptote] | centraalstaal

Location: Yas Island, Abu Dhabi, UAE
Year: 2009
Architect: Asymptote / Hani Rashid and Lise Anne Couture

http://www.centraalstaal.nl/pageid=443/articleid=736/Link_Bridge_Marina_Hotel_.html

February 14, 2011

1Bligh Street | Architectus + Ingenhoven Architects

 
Extending the ideas Architectus proposed in the Stage 1 DA, the proposal has been developed with three critical considerations: the View, the Public Space, and the Work Environment.The ViewThe corner of Bligh and Bent Streets strongly marks the main address for the building. The elliptical form aligns with the grid to the north and is oriented to the harbour, maximising views and creating premium office space and a quality work environment.The Public SpaceThe reduced building footprint creates a significant new public space for Sydney that allows deep soil landscaping and extends Farrer Place.

Broad curving steps rise to the sheltered wintergarden and provide an ideal place to sit in the sun and appreciate the full expanse of Farrer Place and the heritage buildings of the Education and Lands Department.

The Work Environment

The Work Environment is designed around the principles of ESD, flexibility, efficiency, communication and transparency.

The sustainability strategies proposed achieve a 5-star ABGR and the highest ESD standards. A fully shaded double skin facade provides excellent Indoor Environment Quality (IEQ).

The structure delivers consistent large floor plates of up to 1600 m2 and achieves 92% efficiency Nett Lettable Area to Floor Space Area. 40% of office space is within 4.5 m of the façade with 1000 m2 contiguous column free space creating high potential for office layout flexibility. The elliptical plan is 12% more efficient than a rectangular building in façade to floor area and allows excellent natural light penetration. The atrium makes dynamic views accessible to all.

The building is set to create a new benchmark in Australia for sustainable high rise and provide an enduring presence attuned to emerging cultural, social and environmental concerns.

Project summary

  • Client
    DEXUS Property Group/Cbus Property
  • Location
    Sydney, Australia
  • Floor area
    42 700 m²
  • Completed
    May 2011
  • Original value
    $270m
  • Contact
    Ray Brown

Awards

  • DEXUS/City of Sydney design competition winner
http://www.architectus.co.nz/projects/1-bligh-street-sydney 
 

Australia’s most ecological high rise office tower stands proud in Sydney

1 Bligh office tower, designed by ingenhoven architects + architectus, was inaugurated by Australian Prime Minister Julia Gillard last week. The architects were commissioned to design this tower in the centre of Sydney, Australia in 2006 as the result of an international design competition by the client, the Dexus Property Group.But the prominence and prestige of this 28-storey tower lies not only in its formidable size and design, but in its evident commitment to environmental sustainability. The $670 million building received the highest score in the Australian Green Star standard, a 6 Star/World Leadership certification, and is hence the first office tower in Sydney to get this rating by the Green Building Council of Australia (GBCA).Its light and airy appearance is achieved by an atrium as tall as the tower itself, which offers natural daylighting and allows for natural ventilation of the offices and balconies that face in towards it.

With glass elevators running up and down the atrium, routine journeys to and from the workplace are transformed into exciting visual and spatial experiences. The shape of the building itself is derived from view corridors and solar orientation, and the transparent office building with its elliptical floor plan offers unobstructed views of the world-famous Harbour Bridge of Sydney.

A public plaza complements the opposite Farrer Place to create one of downtown Sydney’s most attractive urban spaces. A large grand staircase and the first floor are open to the public and two new cafes and a Kindergarten in the building help to animate the space.

There is also an outdoor terrace with a harbour view at the transfer-level in the 15th floor as well as a large rooftop terrace at the 28th floor, providing a unique spot to enjoy the sights of Sydney.

Its environmental credentials are as impressive as its scenic views. The tower is the first in Australia to have a double skin facade and to use natural ventilation, while the energy system combines cooling, heating and electric power generation (Tri-Generation) and a vacuum tube solar collector that produces electricity on site. Because water is an especially precious resource in Australia, 1 Bligh has its own filtration plant in the basement, capable of cleansing more waste water than the building actually produces. As a result, more waste water from the public sewage system is used, cleaned and brought back to the cycle.

300 safe parking spots for bikes (complete with shower) make the environmentally-friendly commute to the building easy and complete the ecological profile of the building.

1 Bligh has been awarded the 2011 Asia Pacific Property Award and the International Architecture Award already before completion.

Amongst the most noteworthy buildings that ingenhoven architects have designed are the RWEtower in Essen, the Lufthansa Aviation Center in Frankfurt, the European Investment bank in Luxembourg and the new Headquarters of the Swarovski Corporation in Zurich. Currently they are working on a cluster of high-rise buildings in Singapore, the new Headquarters of the HDI-Gerling Insurance in Hanover and the new high-speed railway station in Stuttgart. Only recently the office was commissioned to design the new Google Headquarters in California. ingenhoven architects have won many awards for their designs including the Global Holcim Award, the European Architecture Award and the RIBA International Award.

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=17519

more pics from ArchDaily n all Courtesy of Ingenhoven Architects:

http://www.archdaily.com/169173/1-bligh-office-tower-ingenhoven-architects/