Archive for ‘Screen | Perforated’

January 2, 2012

National Automobile m\Museum Turin | Zucchi & Partners


‘national automobile museum, turin’ by cino zucchi architetti with recchi engineering and proger, turin, italy
image © filippo poli

photographer filippo poli has sent us images of the recently completed ‘national automobile museum’ in turin, italy.
looking to become a driving force in the urban renewal of the city’s southeast side, the building, designed by
cino zucchi architetti with recchi engineering and proger, sees the expansion and renovation of the existing
amedeo albertini-designed museum, originally constructed in 1960. at once respecting history, place and modernity,
the redesign seamlessly and delicately bridges the significant components together, creating a new museum that is in
line with some of europe’s most successful contemporary structures.


view from street
image © filippo poli

expressed as an unraveling and fluid form, the building features a glass and steel skin that enwraps and redefines the brutal
volumes and hard symmetry of the existing facility. a new wing on the west side of the complex is articulated to respond to
both the users and the encompassing community. reflective and modern, the design lends a sense of depth and interest
to an area once seen as one of the most important areas of contemporary turin.


new side elevation
image © filippo poli

underlining the existing horizontal lines, the new ground floor has a number of relational spaces that accommodate a series of
exhibition halls, conference and educational facilities and binary functions. symbolic of the original circular exhibition zones,
the new lobby – once an outdoor courtyard – is conceived as an irregularly shaped dominant core, contoured and expansive,
and clad in panels of perforated steel. located at the heart of the structure, the lobby and exhibition hall connects the new museum
with the old, becoming a tool for orientation and way-finding.


detail of perforated exterior cladding
image © filippo poli


the new lobby which was once a courtyard
image © filippo poli


lobby and exhibition hall
image © filippo poli


panels of contoured steel enclose the lobby
image © filippo poli


night view of back side
image © filippo poli


aerial view at night
image © filippo poli


site plan
image courtesy of cino zucchi architetti 


floor plan / level 0
image courtesy of cino zucchi architetti 


floor plan / level 1
image courtesy of cino zucchi architetti


elevation
image courtesy of cino zucchi architetti 


facade detail
image courtesy of cino zucchi architetti 

http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/15024/zucchi-partners-national-automobile-museum-turin.html

Advertisements
January 1, 2012

M3A2 Cultural and Community Tower | Antonini + Darmon Architectes

Architects: Antonini + Darmon Architectes
Location: 6 Rue Marguerita Duras, Paris, 
Area: 550 sqm SHON
Cost: 2,5 M euros HT
Finished: November 2011
Photographs: Luc Boegly

The buildings of the cultural and community premises of Paris Diderot University fit into the undeveloped, southwest area of the Flour Market which was recently converted by Nicolas Michelin and Associates Agency. A break between the Flour Market and the new building is preserved. It respects the existing building and accentuates the slenderness of the tower. The two, independent buildings coexist completely. The signal-like extension stands out of its context by means of its evolving shape. It is a sensitive, delicate object, treated simply to avoid rivalry with the strong presence of the Flour Market. On the contrary it acts as a light, gravitational counterpoint. An architectural dialectic and emulation come into play much like a castle and its keep, both intrinsically inseparable.