Archive for ‘UNStudio’

January 22, 2012

Scotts Tower | UNStudio

In early December, Ben van Berkel unveiled his firm’s latest design for a 31-storey residential tower in .  The tower presents a new take on functional and flexible space, as the structure is conceived as a framework for a vertical city complete with landscaped gardens, sky terraces, roof gardens and recreational facilities.  ”An interesting facet of the Scotts Tower is the way that it reacts to the urban context of . Instead of the more usual means of planning a city horizontally, we have created neighborhoods in the sky; a vertical city where each zone has its own distinct identity,” explained van Berkel.

The tower is ordered by a “vertical frame” which organizes the programmatic necessities in a manner that responds to the urban context, and a “sky frame” that dictates the arrangement of gardens. Four residential zones are formed by the relationship between the two frames, and are clustered around different types of gardens which provide views of both the cityscape and natural landscape. The residences offer different identities, in terms of type, scale, distribution and articulation of outdoor space, along with the possibility for personalization of the interior layout.  The integration of balconies allows the tower to take advantage of the site’s unique juxtaposition between dense metropolis and unfolding natural landscape.

Starting at the ground level, the emphasis on adding greenery to the highrise becomes apparent, as the existing garden area to the west of the site is extended into The Scotts Tower and incorporates a multi-layered environment which links the different zones and recreational facilities available to the residents.

A new vertical green gateway is defined by the lower “sky lobby”, and even farther up the tower, a ”sky garden”, which offers panoramic views and the possibility for use as a social platform for outdoor events.  The continued, yet varied, use of green in the highrise creates a distinct atmosphere for its residents, and a new kind of expression for the city.

http://www.archdaily.com/196987/scotts-tower-unstudio/

Advertisements
April 9, 2011

Galleria Centercity | UNStudio

01_Christian Richters_4172-008 ©  UNStudio. Photographed by Christian Richters

02_Christian Richters_4172-018 ©  UNStudio. Photographed by Christian Richters

03_Christian Richters_4172-064 ©  UNStudio. Photographed by Christian Richters

04_Christian Richters_4172-057 ©  UNStudio. Photographed by Christian Richters

05_Christian Richters_4172-059 ©  UNStudio. Photographed by Christian Richters

06_Centercity_Cutural_Kim Yong-kwan_21 ©  UNStudio. Photographed by Kim Jong-Kwan

07_Centercity_Kim Yong-kwan _01 ©  UNStudio. Photographed by Kim Jong-Kwan

08_Centercity_Kim Yong-kwan_03 ©  UNStudio. Photographed by Kim Jong-Kwan

09_Centercity_Kim Yong-kwan_12 ©  UNStudio. Photographed by Kim Jong-Kwan

10_Centercity_Kim Yong-kwan_47 ©  UNStudio. Photographed by Kim Jong-Kwan

Double layer facade Double Layer Facade ©  UNStudio

Facade concept Facade Concept ©  UNStudio

Knot Axon Knot Axonometric ©  UNStudio

Our friends from UNStudio have shared their latest 66,000 square meter Galleria in ,, with us.  The Galleria attempts to re-define the traditional typology of such a place, as changing societal norms in Asia have led supermarkets to operate as “social and semi-cultural meeting places,” according to Ben van Berkel.   As a result, the project blends the functional aspect of a large scale commercial store, while placing emphasis on maintaining a sense of public space for social and cultural aspects.

The strength of the Galleria lies in the project’s analysis of the users as the architecture is based on observations of current behavioral tendencies in large commercial spaces.   According to, particularly in South East Asia, department stores serve a highly social function; people meet, gather, eat, drink and both shop and window shop in these venues. The department store is no longer solely a commercial space, it now offers the architect the opportunity to build upon and expand the social and cultural experience of the visitor. If today we are seeing the museum as a supermarket, then we are also now seeing the department store as a museum.

To add cultural aspects to the building, the Galleria  also includes an art and cultural center, while a food court and specialty supermarket constitute another distinct destination within the building, which is simultaneously integrated with the overall design strategy.The interior derives its character from the accumulation of rounded plateaus on long columns. The repetition of curves, enhanced by coiled strip lighting in the ceilings of the platforms, gives the interior its distinctive character. Four stacked program clusters, each encompassing three storeys and containing public plateaus, are linked to the central void. This organisation propels a fluent upstream flow of people through the building, from the ground floor atrium to the roof terrace. As the plateaus are positioned in a rotational manner in space, they enable the central space to encompass way finding, vertical circulation, orientation and act as main attractor of the department store. The spatial and visual connections within the space are designed to generate a lively and stimulating environment, in which the user is central.From the exterior, the Galleria boasts a dynamic double layered facade intended to stimulate use experience.  The skin is articulated in a trompe l’oeuil pattern of vertical mullions making the building vertually scale-less as the structure provides no hint as to how many stories it contains. On the inside, this play with scale and dimension is continued in a way that is at least as radical as the outside. Upon entering, the department store is revealed as a layered and varied space which encourages investigation and unfolds  as you move through and up the building.  ”The most interesting thing to me about the effect of the Galleria  is that, because of the organisation of the atrium and the moiré treatment of the facade, Illusions are created which result in the seeming alteration of scales and the creation of double images. No image is permanent in this building,” added van Berkel.The media facade will be the largest illuminated surface of its kind.  The strategy for the building enclosure consists of creating an optical illusion. During the day the building has a monochrome reflective appearance, whilst at night soft colours are used to generate waves of coloured light across the large scale illuminated surface. The lighting design was developed in parallel with the architecture and capitalises on the double layered facade structure. Computer generated animations specially designed by  are incorporated into the lighting design and refer to themes related to the department store, such as fashion, events, art and public life.

Project Information:

Galleria Centercity, , South-Korea

Client: Hanwha Galleria Co. LTD

ARCHITECT: , Amsterdam

Design team: Ben van Berkel, Astrid Piber with Ger Gijzen, Marc Herschel and Marianthi Tatari, Sander Versluis, Albert Gnodde, Jorg Lonkwitz, Tom Minderhoud, Lee Jae-young, Woo Jun-seung, Constantin Boincean, Yu-chen Lin

Interior: Ben van Berkel, Astrid Piber with Ger Gijzen, Cristina Bolis and Veronica Baraldi, Lee Jae-young, Felix Lohrmann, Kirsten Hollmann, Albert Gnodde, Martijn Prins, Joerg Lonkwitz, Malaica Cimenti, Florian Licht, William de Boer, Eelco Grootjes, Alexia Koch

EXECUTIVE ARCHITECT/ SITE SUPERVISION/ LANDSCAPE ARCHITECT: GANSAM Architects & Partners, Seoul, Korea

Design team: Kim Tai-jip, Han Ki-young, Nam Myung-kwan, Yoon Chang-bae, Park Seong-beom, Kwon Na-young, Nam Young-ho

Interior: Lee Seung-youn, No Se-hyo, Ryu Hee-won, Na Min-hee

CONSULTANTS: Façade Consultant: KBM Co. LTDLight Designer: a.g. Licht, Bonn, Germany; Content Programmer: Lightlife, Berlin/Cologne, Germany; Way-finding Designer: Geerdes Ontwerpen, Delft, Netherlands; Visuals: , Amsterdam and rendertaxi, Aachen; Structural Engineer: Kopeg Engineering; Electrical Engineer: Ilshin E&C; Mechanical Engineer: Sahmwon MEC; Civil Engineer: CG E&C

CONTRACTORS: Main Contractor: Hanwha E&C Co. LTD; Façade contractor ILJIN UNISCO, Korea; Interior Joong Il, Won Intertech, Artifort, Gawon, Creid, Hanmi, Sangwon S&D, and Daehye

PROJECT DETAILS: Location: 521-3 Buldang-dong, Seobuk-gu, , Chungcheongnam-do, Korea

Program: Department Store with parking garage, supermarket and food court, restaurants, kids’ café, VIP lounge, art center and cultural center and roof top terraces

Site Area: 11,235m2

Building Area: 7090 m2

Gross Floor Area: 110,530.73m2

Building Coverage: 63.30%

Floors: 6 below grade, 10 above grade

Structure: Steel-concrete composite columns, floor: steel structure with concrete slab.

 

http://www.archdaily.com/125125/galleria-centercity-unstudio/

February 3, 2011

interview with Ben van Berkel at the Mercedes-Benz Museum in Stuttgart

The DDFA (Dutch > Design > Fashion > Architecture) have made a new profile of UNStudio, featuring an interview with Ben van Berkel at the Mercedes-Benz Museum in Stuttgart

http://www.dutchdfa.nl/profiles#/364