Archive for ‘Steendyk Architects’

November 28, 2011

treehouse | Steendyk Architects

A cut above

Steendyk synergise design disciplines with experiments in laser-cut steel

From its inception, Steendyk’s practice has been passionate about creating designs that are sustainable environmentally, functionally and aesthetically.

Steendyk is a Brisbane-based design studio that synergises and engages a mixture of design disciplines, including architecture, interior and exhibition design, landscape, planning and urban design, and product design. The practice is interested in transcending architecture as a discipline by resolving projects from an interdisciplinary design perspective.

Steendyk is also concerned with the investigation of process and materiality, which has resulted in a number of explorations. Perforated screens for the ‘treehouse’ and Beal residences use a diversity of apertures for sun control, responding to orientation, while a similar idea has been utilized for the Anise lamp. From laser-cut coreten steel, to laser-cut ply and acid-etched brass, each project has presented one idea. The refinement of this singular idea has successfully addressed questions of sustainability, quality and commercial viability. These projects inform the practice’s future explorations into scale and intensity, form and surface, materiality and tectonics.

In the ‘treehouse’, the laser-cut corten screens are active, lyrical elements that dance in shape and form while filtering light; a re-interpretation of vernacular timber lattice screens present throughout the historic context of the surrounding suburb.

Importantly, with regards to responding to site and location, an authenticity pervades the practice’s approach. To sustain and intensify creativity, Steendyk selects commissions that challenge and thus extend the practice’s design skills. An ordered sense of arrival and spatial release, based around themes of axis, court and framed view, are the design strategies that underpin the architectural practice. Careful rationalisation of materials and light is used to manipulate and distil complex programmes into strong, simple forms; a move towards a higher level of abstraction and refinement.

Completion dates of projects in selected images:
‘Treehouse’ – March 2010
Beal Residence – May 2010
Anise – February 2011

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=16195

From architect website:

The replanning, refurbishment and extension of this historic late 1800’s worker’s cottage re-engineers the house to accommodate 21st century living requirements. At the core of this sustainable design is the idea that lifestyle, rather than being compromised, can be enhanced when engaging our global responsibility to our environment. Therefore this refurbishment preserves the historic nature of Spring Hill for future generations by complimenting and maintaining the original integrity of the residence. On a tight inner city residential block, separating the building by locating a linked pavilion to the rear of the site creates a courtyard between the two structures and maximises passive solar orientation in an aim to minimise overall energy use. 25,000 litres of precious water is collected, stored, used, reclaimed and recycled, and energy from the sun is harnessed in solar cells and thermal mass for redistribution. This residential type will guide future sustainable refurbishments of the dwindling historic dwellings in inner city, urban areas.

http://www.steendyk.com/mainpage.htm

Advertisements