Archive for ‘Solano & Catalán’

April 9, 2011

A New Student Learning Centre for Ryerson University | Snøhetta and ZPA

A New Student Learning Centre for Ryerson University by Snøhetta and ZRPA Courtesy of Ryerson University

A New Student Learning Centre for Ryerson University by Snøhetta and ZRPA Courtesy of Ryerson University

A New Student Learning Centre for Ryerson University by Snøhetta and ZRPA Courtesy of Ryerson University

A New Student Learning Centre for Ryerson University by Snøhetta and ZRPA Courtesy of Ryerson University

A New Student Learning Centre for Ryerson University by Snøhetta and ZRPA Courtesy of Ryerson University

A New Student Learning Centre for Ryerson University by Snøhetta and ZRPA Courtesy of Ryerson University

Today Ryerson University announced the design of a new Student Learning Centre for their campus. Designed by Snøhetta in collaboration with Zeidler Partnership Architectsof , the 155,463sqf Student Learning Centre will feature a transparent glass skin that will provide varying light qualities within the interior spaces. Sustainable practices have also been incorporated into the design with 50% of the roof intended to act as a green roof and plans for the building to be  compliant. Construction on the building is expected to begin late this year, with a targeted completion date of Winter 2014. More about the new Student Learning Centre including renderings.The eight-storey Student Learning Centre boldly marks Ryerson’s new face on Yonge Street. It will feature a dazzling glass facade, a welcoming elevated plaza, a bridge to the existing library and a range of academic, study and collaborative spaces for Ryerson’s students, faculty and staff. Yonge Street frontage will feature destination retail at and below grade, creating a prominent commercial facade.“I am thrilled to present the first look at the inspirational design of our new Ryerson University Student Learning Centre,” said Levy. “The new Student Learning Centre will have a powerful impact on student learning, life on campus and the community. It’s a transformative, bold development and an important step forward in city building. We are very excited about what the Student Learning Centre will mean for Ryerson and for .” With links to the existing Library building, the Student Learning Centre will offer a variety of creative and inspiring learning environments and spaces. Every floor will have its own personality – some will be open and interpretive with flexible furniture and terraces while others will be densely filled with enclosed study rooms for groups of four to eight people. Space will be available for independent, quiet study and contemplation. With full digital support and accessible academic services, the Student Learning Centre will foster learning success and help promote a culture of collaboration and creativity among Ryerson students.

“The Student Learning Centre will provide bright, open, technologically rich, barrier-free spaces for individual and collaborative study that will accommodate our students’ different learning styles and our faculties’ different teaching practices,” said Alan Shepard, Provost and Vice President Academic, Ryerson University. “It will provide our students with a welcoming, accessible, digitally connected space that is ready to adapt and accommodate new technologies, developments and services.” “The Student Learning Centre is one more step in realizing the vision established in the Ryerson master plan to wholly integrate the university’s campus with the city’s urban fabric,” said Tarek El-Khatib, Senior Partner, Zeidler. “The building will contribute to the retail and pedestrian life in the area and set the tone for ongoing revitalization in this historic commercial neighbourhood. A generous and inviting, entry plaza will gently draw both students and the general public up and into this new vertical community setting the standard for future development in the area.”

“The notion that learning is a static, solitary activity is outmoded,” said, Craig Dykers, principal architect and co-founder, . “While it remains important to find places of introspection, it is also vitally important to create places where people can more actively seek knowledge, where social connections can intertwine and where all forms of activity, quiet and loud, can find a suitable home. The design of the Student Learning Centre is foremost about providing these new and diverse functions. “The Student Learning Centre will be a very special place where ideas are shaped and dreams come true. It will be a destination of choice for undergraduate and graduate students alike.”

Support for the project from the Government of  has been vital. “The Student Learning Centre would not be possible without the Government of ’s investment of $45 million that was announced in 2008,” said Julia Hanigsberg, Vice-President, Administration and Finance, Ryerson University. “The government of ’s transformative contribution represents more than just putting money into a building; it is creating a world-class facility that will touch thousands of Ontarians – our students, faculty, staff – for generations to come.”

http://www.archdaily.com/125552/a-new-student-learning-centre-for-ryerson-university-by-sn%C3%B8hetta-and-zrpa/

 

February 15, 2011

Caja De Guadalajara Office Building | Solano & Catalán

Caja De Guadalajara / Solano & Catalán © Miguel de Guzmán

Caja De Guadalajara / Solano & Catalán © Miguel de Guzmán

Caja De Guadalajara / Solano & Catalán © Miguel de Guzmán

Caja De Guadalajara / Solano & Catalán © Miguel de Guzmán

Caja De Guadalajara / Solano & Catalán © Miguel de Guzmán

Caja De Guadalajara / Solano & Catalán © Miguel de Guzmán

Caja De Guadalajara / Solano & Catalán © Miguel de Guzmán

Caja De Guadalajara / Solano & Catalán © Miguel de Guzmán

lower floor plan lower floor plan

plan 01 plan 01

plan 02 plan 02

plan 03 plan 03

Architects: Solano & Catalán
Location: 
Project year: 2008 – 2009
Photographs: Miguel de Guzmán

The building has a tangential position with respect to the city and is part of the first urban development on the far side of the A2 dual carriage way. Originally, the NII, the road connecting Madrid and Barcelona, passed through ’s urban area. As the population increased, the daily and continued use of this road began to cause serious trouble, forcing to build a bypass road in the year 1959. Over time, the road became a dual carriageway, establishing the limit of the urban development for over thirty years. At present, this border has been exceeded again by new tertiary and commercial developments that, after jumping over this main interurban road, have started to conquer the outer edge of the dual carriageway along the southeast perimeter.

At the same time, the City Council approved a bylaw to develop the buildable area allocated to these plots in volumes of up to fifteen stories above ground level, representing a firm commitment of the municipal Corporation for these sectors. From then on, these edge grounds get an extraordinary hegemonic importance as new developments’ axis and begin to influence in order to attract companies, trading firms and financial institutions wishing to operate in the Corredor. This circumstance causes a displacement to the south of ’s traditional city centre and generates a unique and unprecedented façade on one of the most important roads in the country.

The job is born of the free will of CajaGuadalajara. This institution, which is aware of the need to renovate its somewhat outdated and obsolete head office for it to be renewed by other installations in line with the services and facilities required by the current financial environment, decides to move to a better area with greater social meaning and build there a more contemporary and representative office. For that purpose, CajaGuadalajara choose a plot of one of the edge sectors located at the other side of the A2 dual carriageway.

Trying to achieve uniqueness, last-generation technological facilities and environmental sustainability, the building is constructed within the plot, parallel to the dual carriageway, in front of another office tower. Both towers share a unitary pedestal and the space between them is used to build a common square. This platform, facing midday, links the cultural activity of CajaGuadalajara to a varied supply of shops and accessorial services located on the same height and with access from this area.

The aesthetic image of the building is interpreted as a millefeuille tower composed by a grid of horizontal glass panes, and is protected and characterized by a random sequence of horizontal sun breakers. Consequence and result of the fleetingness of a glance from the dual carriageway, it is intended that the building appears as a sculptural building block without scale which is only defined by the shadows produced by the  sheets and where references to both floorslabs and to structural elements disappear.

http://www.archdaily.com/109877/caja-de-guadalajara-office-building-solano-catalan/