Archive for ‘PeterRuge Architekten’

July 30, 2011

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center | Peter Ruge Architekten

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten © Jan Siefke Photography

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten © Jan Siefke Photography

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten © Jan Siefke Photography

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten © Jan Siefke Photography

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten © Jan Siefke Photography

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten © Jan Siefke Photography

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten © Jan Siefke Photography

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten Detail Elevation

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten Detail Section

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten Roof Plan

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten Site Diagram

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten © Jan Siefke Photography

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten © Jan Siefke Photography

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten © Jan Siefke Photography

After perennial design and construction phase the congress center of the new city administration of , China  is completed. The concept and design of the facade was made by Peter Ruge Architekten in collaboration with Prof Wang Xiaosong from DBH GmbH. Completed images of the facade and a brief description from the architects is available after the break.

The new building ensemble is situated close to huge Qiantang River not far from the city center. It will be the focus building of the new large business and administration district of the city. The new fascinating complex consists of six office high-rise buildings arranged in a circle and connect in the upper floors through a circular bridge building. The high-rise buildings are flanked with flat multi-functional buildings including four main entrances from all directions. As the new central form of the main administration building of the City of  the Congress Center resembles a large precious stone.

The facade design should support on one hand the unique modern architecture of the building ensemble but on the other hand it should be take up typical local or traditional aspects of the region also.

Zhejiang Province is known for its tea-producing region. To express the building’s regional characteristics, design of the facade is based on the superimposed configurations of the tea cultivation pathways and the planting nets. As a result, the building is enveloped by a multi-layered fabric, giving it a true architectural plasticity. Seen from a distance, the facade appears like a rigid volume, but dissolves into a network of structures and levels as you come closer.

The main idea for the design of the roof was to use it as the fifth facade of the building to set up a strong and typical local image in the shape of a lotus blossom, which you can see from all upper floors of the surrounding high-rise buildings. The facade structure would be extended unto the roof of the congress center to cover up it partly. Through the different lengths and fixed height of the steel beams the structure is waved and form the abstract blossom of lotus in the center of the roof. This part isn’t covered and is designed and planted as a green landscape.

Our aim is to combine and express all the regional natural features within the Center, so that the local people will be able to identify themselves with the City of .

Architect: Peter Ruge Architekten
Location: , Zheijang Province, P.R.China
Completion: 2011
Client: Administration Department City of  Agency of Urban Planning, P.R. China
Team: Pysall Ruge Architekten – Peter Ruge, Matthias Matschewski, Nicole Kubath
Facade consultant: Schlaich Bergemann and Partner
Project Partner: DBH Stadtplanungs GmbH , Prof. Wang Xiaosong
Photography: Jan Siefke
Scope of Services: Façades – design planning, main detail planning (scale 1:100 to scale 1:1), monitoring execution documents
Size: Building above ground – GFA 22.000 sqm

http://www.archdaily.com/152681/facade-planning-for-the-hangzhou-congress-center-peter-ruge-architekten/

 

Advertisements
July 5, 2011

LTD 1 | PeterRuge Architekten

LTD_1_Pysall Ruge_Jens Willebrand_plusMOOD

LTD_1_Pysall Ruge_Jens Willebrand_plusMOOD 1

LTD_1_Pysall Ruge_Jens Willebrand_plusMOOD 3

LTD_1_Pysall Ruge_Jens Willebrand_plusMOOD 7

LTD_1_Pysall Ruge_Jens Willebrand_plusMOOD 8

LTD_1_Pysall Ruge_Jens Willebrand_plusMOOD 13

LTD_1_Pysall Ruge_Jens Willebrand_plusMOOD 14

LTD_1_Pysall Ruge_Jens Willebrand_plusMOOD 17

Site plan

Ground floor plan

1st – 6th floor plan

Cooling-and-Ventilation

Daylight-and-Sun-Protection

Heating

Light-and-Energy-Saving

Massing idea

Sun Exposure & View diagram

 

Sun Exposure & View diagram, drawing courtesy Pysall Ruge Architekten

German architectural firm Pysall Ruge Architekten has designed the office building and health centre – LTD 1 located in Lübeckertordamm, Hamburg, Germany.

The office building’s configuration, composed of four boomerang-shaped elements laid over each other, creates a representative entrance situation, an interior courtyard, and a transitional space to the residential courtyard in the rear. As a result of this building form, every office has direct sunlight and an unobstructed view.

Peter Ruge Architekten

In the context of the revitalising of the St. Georg district of Hamburg, an urban plot of 120 dwelling units and an office building has been realised on a site next to Hamburg St. Georg hospital.The design extends the historic urban structure of the hospital to the housing units, and conceives the office building as a solitary form. The spatial composition of these buildings generates a green courtyard for the residential blocks, an urban place facing a new high-rise to the east, and a raised plaza on the west, as well as a semi-enclosed interior court in the new administrative building. The goal was to achieve appropriately differentiated urban spaces and building appearances, a high quality of life, protection from noise, and an optimal penetration of daylight in both the residential and office buildings. The green space in the interior of the block thus benefits the offices and the dwellings in equal measure.

The office building’s configuration, composed of four boomerang-shaped elements laid over each other, creates a representative entrance situation, an interior courtyard, and a transitional space to the residential courtyard in the rear. As a result of this building form, every office has direct sunlight and an unobstructed view.

The fully room-high façade elements alternate in a relief, staggered motif: a tilting and swing-opening door with a glass weather and sound protection panel in front of it, a highly insulated sandwich panel, and a sheet of fixed glazing. The asymmetric façade assembly, running vertically over the three storeys of one wing form in one direction, and in the opposite direction on the wing form above it, emphasises the building’s concept and provides an ever-changing show of reflected sunlight over the course of the day.

For the office building, ecologically unobjectionable materials are used throughout. The new building is a condensed form, and its surface area is optimised. Two service and sanitary cores lie inside and allow flexible use and simple adjustments to future requirements of the users. The building’s materials possess the “Blue Angel” certification and are thus ecologically friendly. An innovatively staggered, highly insulating external glass skin, a naturally ventilated double façade, low energy heating and concrete core cooling, as well as an energy-optimised lighting concept reduce the primary energy requirements.

The building has received the gold certification for sustainable architecture from the German Sustainable Building Council (DGNB).

The seal of approval of the DGNB is a system of certification created by the German Sustainable  Building  Council together with the Federal Ministry of Transport, Building and Urban Development. The rating system consists of 61 criteria which evaluate the whole life cycle of a building project with regard to sustainability.

The rating system goes far beyond the ecological standards of a simple ”green building”. With its spe-cific qualities it responds to all aspects of sustainable building: to its ecological, economic, functional and technical objectives, as well as demonstrating sustainability in the final execution process.

Hamburg – about to become the “European Green Capital 2011″ – now got the first office building with the highest seal of approval for sustainable architecture.

+ Project credits / data

ProjectLTD 1
Location: Lübeckertordamm 1 – 3, 20099 Hamburg, Germany
Size GFA: 26.643 sqm, offices 12.574 sqm, health centre wing A 3.669 sqm, retail area ground floor 3.241 sqm, basement 7.159 sqm
Building cost: € 22 Mio. according to DIN 276 – 300/400
Certification: DGNB Gold-Certification, Seal of approval for sustainable architecture, 2010
Duration: competition 1st price 2003, completion 2007, fit-out 2008, certification 2010
TypologyOffice building & health centre

Client: L.T.D. Lübeckertordamm Entwicklungs-GmbH
ArchitectPysall . Ruge Architekten | Justus Pysall, Peter Ruge | http://www.pysall-ruge.de
Staff members: Nicole Kubath, Jan-Michael Strauch, George, Bradburn, Tobias Ahlers, Matthias Matschewski, Bartlomiej, Kisielewski, Maha Alusi, Yolanda Yuste, Philipp von Matt
Structural Engineering: Lichtenau Himburg Tebarth Bauingenieure GmbH, Berlin
Mechanical & Electrical: Reese Beratende Ingenieure VDI, Hamburg
DGNB-Auditor: Intep, Integrale Planung GmbH, München
Photographer: Jens Willebrand Photographie | http://www.willebrand.com/

Brief: Office building and retail area for tenants related to health care | reception area | office areas with open zones | multi-purpose | offices | individual offices | health centre | retail area | under-ground car parking
Scope of services: Competition design, establishing the basis of the project, pre-liminary design, final design, approval documents, execution documents, participation in tendering and contract award as well as artistic site supervision. ( HOAI phase 1, 2, 3, 4, 5 as well as parts of phase 6, 7 and 8 )

+ All drawings courtesy Pysall Ruge Architekten | Photo © Jens Willebrand

http://plusmood.com/2011/02/ltd-1-pysall-ruge-architekten/