Archive for ‘Olson Kundig Architects’

December 22, 2011

Z9 CBD Beijing | KCAP

Z9 CBD Z9 CBD Z9 CBD Z9 CBD Z9 CBD Z9 CBD Z9 CBD Z9 CBD Z9 CBD

‘Z9’ is an international headquarter tower at the south-eastern corner of Beijing’s Central Business District (CBD) core. The commission asked for a characteristic office tower for an international media company that respects this highly prominent location at the main east-west axis of the city. The 171 m high tower offers on 39 storeys 70.000 m2 of office space and 14.000 m2 mixed-use functions such as a restaurant, exhibition hall and roof terrace.

The central aspect of the design is to create a spatial experience for all users and visitors of the building to counterbalance the virtual world of the media industry. An atrium configuration merges four standard office slabs into an efficient structure. The central vertical hall creates an exceptional experience. Following a spiraling route up into Z9 a series of public functions bring the city life into the building: the red banquet hall, the exhibition space, a golden lounge. The route culminates in a green roof garden with views into the heart of the CBD.

The vertical façade elements of the tower strengthen the sculptural quality of the building and give the tower its highly elegant look. The special openings reveal a glass façade with a minimalistic construction, enabling the public program to shine outwards. The heavy, solid appearance of the main façade contrasts with the open and transparent glazed parts and enables the inside world to really turn to the outside. The powerful and sculptural building highlights the important corner of CBD core area.

Client
SINO-OCEAN Land Holdings Limited, Beijing

Program
84.000 m2 office tower of which 70.000 m2 offices and 14.000 m2 public functions, retail, mixed-use

Time
2010

Role
Architect in cooperation with Beijing Institute for Architectural Design (BIAD)

http://www.kcap.eu/en/projects/v/z9_cbd/details

March 21, 2011

Pennsylvania Convention Center | tvsdesign

Pennsylvania Convention Center / tvsdesign Courtesy of tvsdesign

Pennsylvania Convention Center / tvsdesign Courtesy of tvsdesign

Pennsylvania Convention Center / tvsdesign Courtesy of tvsdesign

Pennsylvania Convention Center / tvsdesign Courtesy of tvsdesign

Pennsylvania Convention Center / tvsdesign Courtesy of tvsdesign

Pennsylvania Convention Center / tvsdesign Courtesy of tvsdesign

Pennsylvania Convention Center / tvsdesign plan 01

Pennsylvania Convention Center / tvsdesign plan 02

Pennsylvania Convention Center / tvsdesign plan 03

Pennsylvania Convention Center / tvsdesign plan 04

Pennsylvania Convention Center / tvsdesign plan 05

Pennsylvania Convention Center / tvsdesign section 01

This project by tvsdesign is an addition to and rehabilitation of ’s historic 1893 Reading Train Shed. As the centerpiece of the  Convention Center, the terminal building, Grand Hall, meeting rooms, ballroom and farmer’s market will be joined by a new modern convention center that weaves the style, scale and rhythm of the historic architecture with the new addition.With the goal of integrating this large expansion into the urban context,  worked with the City Planning Commission, Department of Streets, Redevelopment Authority, Industrial Development Corporation and City and State Historic Commissions to help design the site to expand the City Center as an extension of the project. The solution presents a dramatic new North Broad Street facade, while reinforcing the City’s important Avenue of the Arts initiative.The expansion of the center onto Broad Street will revitalize the original building while setting a contemporary, forward-looking design theme to define the center’s new presence on Broad Street. The internal organization of the buildings establishes a grand public concourse that is transparent from the street, linking the city life to the activities within the building.

The renovated 100 year old train shed is the connection between ’s famous Market Street and serves as the formal entrance and primary focal point of the entire facility. A 30,000 sf ballroom and several meeting rooms are positioned in the north end of the shed, with the remaining space forming a majestic 50,000 sf grand hall for civic, private and convention activities. The floor of the grand hall is a patterned terrazzo with stainless steel rail embeds in the original track locations. Both the ballroom and the grand hall feature the original arched roof structure in lieu of new ceilings for the canopies of these one-ofa-kind spaces. The Reading Train Shed is the oldest long-span roof structure in the world, and its preservation and revitalization has helped this area of the city grow, securing the future of the cultural landmark with a new use.

Architect: tvsdesign
Associated Architect: Vitetta Group, Inc
Location: 
Client:  Convention Center Authority
Project area: 1,250,000 gsf convention center; 440,000 sf exhibit halls; 90,000 sf meeting space; 33,000 sf ballroom
Date opened: 1994
Services provided: Full architectural and interior

http://www.archdaily.com/120015/pennsylvania-convention-center-tvsdesign/

March 21, 2011

Art Stable | Olson Kundig Architects

Art Stable / Olson Kundig Architects © Tim Bies/Olson Kundig ArchitectsArt Stable / Olson Kundig Architects Courtesy of Point32

Art Stable / Olson Kundig Architects © Tim Bies/Olson Kundig Architects

Art Stable / Olson Kundig Architects © Tim Bies/Olson Kundig Architects

Art Stable / Olson Kundig Architects © Tim Bies/Olson Kundig Architects

Art Stable / Olson Kundig Architects © Tim Bies/Olson Kundig Architects

Art Stable / Olson Kundig Architects Courtesy of Point32

Art Stable / Olson Kundig Architects © Tim Bies/Olson Kundig Architects

Art Stable / Olson Kundig Architects © Tim Bies/Olson Kundig Architects

Art Stable / Olson Kundig Architects © Tim Bies/Olson Kundig Architects

Art Stable / Olson Kundig Architects © Tim Bies/Olson Kundig Architects

Art Stable / Olson Kundig Architects © Tim Bies/Olson Kundig Architects

Art Stable / Olson Kundig Architects © Tim Bies/Olson Kundig Architects

art door elevation art door elevation

hinge detail hinge detail

The seven-story, five unit adaptive live-work space is designed for residents who want to both live and work in the city. Art Stable, is situated on a plot of land previously housing horse stables. A recipient of the 2010  Citation Honor Award, the urban infill project features large art doors, manually operable by a custom-designed hand wheel and hinge. The 80′-5″ hinge terminates at a rotating davit crane on top of the building.

A collaboration between architect, client, engineer, builder, and fabricator resulted in a hinge mechanism that opens 8 foot tall by 12 foot long steel clad doors on all seven levels. The vertically stacked art doors face the alley side of the building and provide a great ease in moving large materials and/or art pieces into and out of each unit.

Architects: Olson Kundig Architects
Location: 
Design Principal: Tom Kundig, FAIA
Managing Principal: Kirsten R. Murray, AIA
Project Manager: Kudo-King, AIA LEED AP (Construction Documents and CCA) and Jim Friesz, AIA LEED AP (Schematic Design through Design Development)
Project Architect: Jeff Ocampo, LEED AP
Project Team: Sky Lanigan, LEED AP, Wing-Yee Leung, LEED AP, Ming Yuan
Graphics: Kevin Scott
Project Area: 25,556 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Courtesy of Point32, Tim Bies/

The custom-designed hinge and art doors are located on the east facing alley-side of the building. Users can open their art door up to 75 degrees by turning a large hand wheel. The wheel connects to a threaded rod which goes through the building envelope and connects to a sliding pivot bolt fastened to the movable portions of the hinge on the exterior of the building. The threading on the rod and the oversized wheel ensures that each 2,250 pound door can be opened easily and held open at the desired angle. The crane can then be used to pick up objects from the alley and raise them up and into the unit, or remove objects from the unit.

Steel framed windows measuring 8 feet tall by 8 feet long are supported on a second similar hinge. Views on the west side of the building provide resident with just the right amount of drama – the city and Cascade mountains beyond.

The use of concrete, steel and glass draws upon the warehouse typology of the transitional industrial neighborhood. Each unit has an average 11’ ceiling height and floor-to-ceiling window walls. Interior build-outs will be determined by each unit’s owners, who will also be able to punch windows into the north façade of the building, providing a personalized balance between privacy and transparency. On the street side of the building, oversized hinged windows also open, allowing for cross-ventilation.

Sustainable Features

• A geothermal heat pump system runs in loops through the augercast structural pilings of the building’s foundation. This is the first time this system has been used in the US.
• In-floor radiant heating and cooling
• Natural ventilation
• Can accommodate future use of solar/photovoltaic technology
• Flexibility of space anticipates the possibility of non-residential use

Consultants:
Civil Engineering: Coughlin Porter Lundeen
Structural Engineering: DCI – Engineers
Mechanical Engineering: PAE Consulting Engineers
Code Consultant: Kinsman Code Consulting
Energy Consultant: Patrick Hayes
Envelope: RDH Group
Acoustical: BRC Acoustics & Technology Consulting
Geotechnical: ZZA Terracon
Gizmo Engineering Consultants: Turner Exhibits, Inc
Foundation Drilling: Kulchin Foundation Drilling Company
Contractor: Exxel Pacific General Contractors
Mechanical Contractor: Hermanson Company, LLC
Developer: Point32

Art Stable Hinge
Architects: 
Design Principal: Tom Kundig, FAIA
Managing Principal: Kirsten Murray, AIA
Project Manager: Kevin Kudo-King, AIA LEED AP
Project Architect: Jeff Ocampo, LEED AP
General Contractors: Exxel Pacific Construction
Design Collaborators and Construction Oversight: Matt Stodola and Nick Miller
Design Collaborators and Fabricators: All New Glass
Engineering Consultants: Turner Exhibits, Inc

http://www.archdaily.com/91356/art-stable-olson-kundig-architects/