Archive for ‘Olivier Rozé’

March 3, 2011

Civic center in St Germain en Laye | Atelier 9 portes + Philippe Harden

atrium2_1 atrium2_1

Location: Saint Germain en Laye 78100, 
Architects: Atelier 9 portes (Barbara KozielewskiMichal KozielewskiOlivier Rozé ) and Philippe Harden, Paris
Client: Town of Saint Germain en Laye
Project Area: 1,660 sqm
Project year: 2008
Photography: Clement Guillaume

atrium1_1 atrium1_1

lobby3_1 lobby3_1

atrium3_1 atrium3_1

atrium4_1 atrium4_1

atrium5_1 atrium5_1

atrium6_1 atrium6_1

lobby1_1 lobby1_1

lobby2_1 lobby2_1

lobby4_1 lobby4_1

lobby5_1 lobby5_1

plan_1 floor plan

The new design of the administrative center was guided by two main questions: the management of streams and organization of the new management system for the reception. We wanted to answer these preoccupations of usage through an refurbishment which marks the change without striking a blow at the aesthetic coherence of the building conceived and realized by Brunet Saunier Architectes in 1995.

The various spaces and the functions of the place were treated by simple volumes, realized in a uniform way while watching not to multiply the number of different materials.

The hall

To improve the management of streams, the space of the hall was recomposed according to the axis of the building. In the continuation of the entrance doors the new bank of reception, steers on both sides of the main elevator, the stream of the visitors towards the zone of reception. To channel the visitors, glazed walls were implanted in both sides of lateral passages. In alcôves so created can be found the “public inquiries” on one side and of the other one « conviviality space » grouping together « coffee point » and an Internet terminal in direct relation with the hall.

The white stone, dresses the ground, the reception bank and the tables which by their monolithic treatment seem to appear from the ground. The wall stone, identical to that existing, comes as for her to dress the vertical walls. This treatment allows to have a more luminous and uniform hall while marking in a evident way the restructuring of the place.

The Atrium

The organization of the space Atrium joins in the same initiative as the main hall. The axis of the building is also underlined by the disposal of reception desks arranged in crown around the patio.

The setting-up of new reception desks, parallel to the facades of back office desks, assures the privatization of workspaces and a bigger confidentiality for the public. This furniture was realized in white CORIAN, long-lasting composite material, to offer a continuous treatment (without joint) on big lengths so marking in a evident way the separation between the private space and the zone receiving the public.

The , as an element structuring the space joins logically after the architectural concept of origin (window supported by  pillars). Large  panels screens supporting identification numbers of desks were installed to create separative partitions and assure the confidentiality.

To increase the contrasts and give a new identity to the place, the ground of this public zone was treated with a dark carpet and the wood of the existing walls received a derker tint. Inlays of dark wood also come to mark certain functions of the white furniture.

The new seats in the hall and the atrium creates a colored punctuation stressed by its free forms which contrast with the rigorous geometry of the place.

http://www.archdaily.com/29755/civic-center-in-st-germain-philippe-harden/