Archive for ‘MVRDV’

December 12, 2011

The Cloud | MVRDV

Two Connected Luxury Residential Towers

The Cloud: Two Connected Luxury Residential Towers by MVRDVis a residential development of the Yongsan Business district. A 260 meter tall tower and a 300 meter tall tower are connected in the center by a pixelated cloud of additional programs offering amenities and outside spaces with wide views. The towers with a total surface of 128,000m2 are expected to be completed in 2015.

The two towers are positioned at the entrance of the Yongsan Dreamhub project, a master plan designed by Studio Libeskind, extending the business district of the South Korean capital Seoul. The southern tower reaches a height of 260 meters with 54 floors, the northern tower 300 meters with 60 floors. Halfway, at the level of the 27th floor the cloud is positioned, a 10 floor tall pixelated volume, connecting the two towers. The cloud differentiates the project from other luxury developments, it moves the plinth upwards and makes space on ground floor level for public gardens, designed by Martha Schwartz.

Usually a high-rise adds little to the immediate surrounding city life, by integrating public program to the cloud the typology adds in a more social way to the city. Inside the cloud, besides the residential function, 14,357m2 of amenities are located: the sky lounge – a large connecting atrium, a wellness center, conference center, fitness studio, various pools, restaurants and cafes. On top of the cloud are a series of public and private outside spaces, patios, decks, gardens and pools. To allow fast access the cloud is accessible by special express elevators.

The luxurious apartments range from 80m2 to 260m2 of which some offer double height ceilings , patios or gardens. The towers with a perfect square floor plan contain four corner apartments per floor offering each fine daylight conditions and cross ventilation. Each tower is accessed via a grand lobby at ground level; the rest of the ground floor is divided into town houses. In addition to the amenities the Cloud furthermore contains 9,000m2 of Officetel (Office-Hotel) a typical Korean typology and 25,000m2 panoramic apartments with specific lay-outs. The top floors of both towers are reserved for penthouse apartments of 1200m2 with private roof gardens.

http://www.archdaily.com/191206/the-cloud-two-connected-luxury-residential-towers-mvrdv/

 

Advertisements
March 23, 2011

Guosen Securities Tower | MVRDV

Guosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ ZhuboGuosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ ZhuboGuosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ ZhuboGuosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ ZhuboGuosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ ZhuboGuosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ ZhuboGuosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ ZhuboTP 485 Guosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ ZhuboGuosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ ZhuboGuosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ ZhuboGuosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ ZhuboGuosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ ZhuboGuosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ ZhuboGuosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ ZhuboGuosen Securities Tower / MVRDV Courtesy of MVRDV+ Zhubodiagram 01 diagram 01diagram 02 diagram 02diagram 03 diagram 03he new headquarters building for the Guosen Securities Corporation in , is to be the new symbol for the dynamic corporation that needs to be energy efficient and a pleasurable working environment in the new century. The Guosen Securities Tower by MVRDV is a project driven by the creation of good views and direct daylight for every worker in a compact floor plan of 1849m2 where no workplace is further than 11 meters away from the façade. Stacking these floors leads to a 204 meter tall tower with a square floor plan and an elegant, slender volume.he edges of each floor plate have been folded down with an angle of 35 to 55 degrees creating shadow for the floor below and reducing the cooling demand of the building. Large glass fronts connect these louvers, offering the office workers excellent views of the surrounding cityscape. The louvers vary in size according to the orientation; on the north side they are small whilst at the south side they are larger. The angle of the louvers allows for the addition of solar cells and reduces the energy demand of the building by 33 %. The louvers are also used for water collection to feed the grey water circuit. A lengthy water pipe system runs invisibly through the façade collecting the heat of the solar cells to heat up water.

Despite being functional, the louvers also create an identity for the tower which resembles a giant Chinese lantern. At the collective parts of the building the louvers are lifted to allow for a larger glass front. The main entrance, the restaurant, the conference centre are clearly recognizable and offer double ceiling heights.

he building fits seamlessly into the urban surrounding; all sides of the ground floor have a commercial plinth or glass facades that connect inside and outside. The low rise volume next to the tower holds a shopping centre and a conference centre. Underneath the building a tunnel offers pedestrian access to a nearby metro station. At the top of the tower, the double high executive lounge is situated. The façade has been opened to create a panoramic view towards Hong Kong Bay.  On two places in the tower, both in the top and in the lower section, two collective double height spaces have been created. They are designed as small amphitheatres that can be used for conferences and gatherings. They have terraced seating that allow for uninterrupted views over the city.

Architects : MVRDV
Location : 
Number + name : Guosen Securities Tower
Sketch Design : 09-2010 to 10- 2010. 2 months
Client : Guosen Securities LTD.Co
Program : Guosen headquarters offices and retail
Size : – 68.000m² offices, 12000m² retail
Design team : Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Wenchian Shi, Nacho Velasco, Wenhua Deng, John Tsang, Sanne van der Burgh and Mateusz Mastalski
Co-architect : Zhubo, 
Advisors / consultants Structure : Arup, 
Model : Zhubo
Artist Impressions/3D modeling : + Zhubo

http://www.archdaily.com/120783/tp-485-guosen-securities-tower-mvrdv/

February 5, 2011

Le Monolith by MVRDV

Le Monolith by MVRDV

Here are some photos of the recently-completed mixed-use urban block Le Monolith in Lyon, France, masterplanned by Dutch studioMVRDV and designed by five different architects.

Le Monolith by MVRDV

The building incorporates social housing, rental property, offices, retail and accommodation for disabled people.

Le Monolith by MVRDV

Five distinct sections were each designed by a different architect; the collaborating firms are French architects ECDMManuelle Gautrandand Pierre Gautier, and Dutch studios MVRDV and Erick van Egeraat.

Le Monolith by MVRDV

MVRDV were responsible for the south-facing waterfront section, where aluminium shutters shield the interiors from sunlight.

When these shutters are closed, letters on the facade spell out the first article of the European Constitution.

See Erick van Egeraat’s portion in our earlier story.

See all our stories about MVRDV »

Photographs are by Philippe Ruault.

Here are some more details from MVRDV:


MVRDV completes ‘Le Monolithe’, Lyon

‘Le Monolithe’, an energy efficient mixed-use urban block located in the development area Confluence at the southern tip of Lyon’s Presqu’île, has reached completion. The structure with a total surface of 32.500 m2 combines social housing, rental property, a residence for disabled people, offices and retail. The block is composed of five sections, each one designed by a different architect, following the MVRDV masterplan: Pierre Gautier, Manuelle Gautrand, ECDM and Erik van Egeraat. Landscape architects West 8 designed the public plaza. MVRDV designed the head section which advertises over the full façade the European integration by quoting the EU constitution. ‘Le Monolithe’ has been realized by ING Real Estate Development and Atemi.

Le Monolithe:

In 2004, ING Real Estate Developers had invited a group of international architects to design the masterplan, for which MVRDV was chosen as winner. Based on this masterplan, each architect was asked to design a section which together form ‘Le Monolithe’. The urban superblock is a mixed-use development comprising a mix of social and rental housing, offices and underground parking. The block is characterised by a large interior court with a raised public space overlooking the city, the new marina and a park, in this way resembling the French classical ‘Grand Gallérie’. The block is divided into five sections, each one designed by a different architect in order to achieve diversity and architectural variety. MVRDV is responsible for the head section in the south at the waterfront. Each part is unique in material, composition and architectural expression. The project forms part of the urban regeneration project ‘Lyon Confluence’, a 150 hectare site located at the southern tip of Lyon’s Presqu’île, where the rivers Rhône and Saône merge.

South building:

The interiors of MVRDV’s south facing building are protected from the sun by means of aluminium shutters as a reference to traditional local architecture. Apartments inside Le Monolithe offer a great diversity in order to attract different groups of inhabitants making the block a reflection of Lyon’s population. Offices are divided into separate units of min. 500 m² which are accessed by three vertical circulation cores, providing individual access. Each unit allows for a flexible fit out, depending on the tenants’ needs and requirements. All spaces are naturally lit and ventilated.

In June 2005, when France and The Netherlands voted against the European Constitution, MVRDV decided to redesign the façade and integrate a reminder of the values, ideals and needs of the European Union. When all shutters are closed, the first article of the European Constitution can be read: “The Union is founded on the values of respect for human dignity, liberty, democracy, equality, the rule of law and respect for human rights, including the rights of persons belonging to minorities. These values are common to the Member States in a society in which pluralism, non-discrimination, tolerance, justice, solidarity and equality between women and men prevail.”

It aims to advocate a possible ‘Yes’ for Europe in days of protectionism, accompanying the collective EU spirit of the gathered architects. The adjacent sections were designed by French and Dutch architects Pierre Gautier, Manuelle Gautrand, ECDM and Erik van Egeraat. Dutch landscape architects West 8 designed the public space.

‘Le Monolithe’ is one of the projects within the greater scheme for Lyon Confluence which has been developed as part of Grand Lyon’s European Concerto-Renaissance programme, a project supported by the European Commission. The building not only complies with High Environmental Quality (HQE) criteria, such as reinforced insulation, careful selection of materials and rainwater management; further, 80% of the total energy consumed is provided by renewable energy sources. The combination of efficient spatial composition, passive energy (sunscreens, high thermal inertia), thermal and acoustic comfort and an energy strategy that includes heat storage, PV-cells, low-e double glazing, compactness to minimise heat loss, natural ventilation and an environmentally responsive façade system make ‘Le Monolithe’ a highly efficient low energy construction, e.g. heating accounts for <40 kWh/m²/year and hot water <5 kWh/m²/year.

The ambitious greater urban project Lyon Confluence extends the city centre to the very tip of the peninsula by creating diverse neighbourhoods involving retail and leisure zones, parks, cultural institutions, housing, schools and offices, and local public amenities.

http://www.dezeen.com/2010/12/14/le-monolith-by-mvrdv/