Archive for ‘LEVS Architecten’

November 20, 2011

The Western Terp | LEVS Architecten

Architects: LEVS Architecten
Location: Uithuizen, 
Project Year: 2009
Project Area: 6,350 sqm
Photographs: Gerard van Beek

Uithuizen is a small village located in the far north of The Netherlands. The village is near the sea and in the midst of the typical Dutch countryside with its panoramic views and farmhouses.

In order to prevent this unique scenery from becoming messy, it is imperative that the existing villages are densified. Uithuizen is one of the municipalities where this is necessary. Typical for the street Kennedylaan in Uithuizen are the wide profiles, a lot of public greenery and a differentiated planning of row houses from the sixties and seventies, combined with detached villa-like buildings.

The apartment complex consists of 35 luxury senior apartments with communal amenities and a care unit. To match the large-scale program to the size of the village the complex has been divided into three mansion-like buildings situated in natural, green surroundings. The buildings vary in height, are staggered and partly float over a semi-underground parking garage. They are in perfect harmony thanks to the natural realization of the pointless dark red brickwork, the natural wooden window and doorposts and the galvanized metal fencing.

The mansion-like ambiance is enhanced by the sculptural workmanship, the universal orientation and the white stucco accents on the corners. The elegant design, the level of detail and their positioning are subtle distinctions in this large-scale project. The building is nested in close vicinity to the village without losing its authenticity.

Text by 

http://www.archdaily.com/182717/the-western-terp-levs-architecten/

September 25, 2011

Dragoon | LEVS Architecten

Architects: LEVS Architecten
Location: , The Netherlands
Client: Rabo Vastgoed BV, Utrecht
Project Year: 2009
Photographs: Courtesy of LEVS Architecten

In the district Dragonder in Veenendaal LEVS architects designed three parts of a project. The location is a prominent corner of the district, right on the water. The Bastion, 15 ground level residences in the shape of a half circle border directly on the waterfront behind which lies an important access road, which causes some noise. The Bastion is flanked by Lunet, two apartment buildings with 12 and 18 residences. The central avenue that leads up to the Bastion and the apartments is flanked on one side by four buildings each with 5 ground level residences.

In the original urban development plan the Bastion and the apartments were one volume. LEVS architects separated these so that the Bastion now has its own identity of a half-round fort rising from the water. The building has the specific look of a castle, such as horizontal windows flanked by bricks sticking outward that enhance the idea of a fort.

All projects are made with the same marl coloured bricks clamped in Euro format. The extremely large size (11 x 25 cm) of the bricks emphasises the reference to castles and forts and gives the residents a robust appearance. This reference is enhanced by the large contrast in the façades between large and narrow windows and large parts of closed façade. The windows frames are aluminium.

http://www.archdaily.com/169764/dragoon-levs-architecten/