Archive for ‘L’ESCAUT’

May 8, 2011

Aging brewery redeveloped into artistic residences with parrallel zinc-coated block |L’ESCAUT

An old brewery in the city of Brussels has been given a new lease of life as a series of homes for artists and creative industry professionals. L’ESCAUT in collaboration with Atelier Gigogne has now completed the build transforming both the building itself and the surrounding area of Molenbeek.

Split into 31 housing units and studios, the former Hallemans Brewery has been coupled with a new residential block which is drastically and deliberately differentiated from the original complex by its memorable zinc facade.

Whilst the two buildings are kept in dialogue with one another by the use of numerous footbridges, the architects never felt the need to imitate what was already there and as such designed an abstract tower with a completely different flavour.

The structure on the Brewery’s northern edge was demolished to allow an influx of natural light both into the internal spaces and to the adjacent courtyard. On a similar level, the upper section of the new building has been withdrawn from the property limit to allow a facade with the benefits of northern light.

More than half of the internal units are organised as interlocking duplexes with views on both sides and generous volumes of light afforded by the double height ceilings. Maximum flexibility is retained as the apartments lack internal partitions, enabling the resident artists to adapt their properties to the needs of the moment.

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=16609

read more here from http://plusmood.com

CHEVAL NOIR_Marc-Detiffe-1809_462

CHEVAL NOIR_Marc-Detiffe-1809_467

CHEVAL NOIR_Marc-Detiffe-1809_325

CHEVAL NOIR_Marc-Detiffe-1809_388

CHEVAL NOIR_Marc-Detiffe-1809_426

CHEVAL NOIR_Marc-Detiffe-1809_433

CHEVAL NOIR_Marc-Detiffe-1809_439

CHEVAL NOIR_Marc-Detiffe-1809_510

Location plan

3D section

Circulation

Floor plans

West elevation

East elevation

Section A-A

Section C-C

TWO BUILDINGS – ONE PROJECT

The brief of the competition, held in 2003, was to transform the building of the former Hallemans breweries into 31 housing units for artists, including an in-house workspace. On top of the transformation, a new construction was necessary to provide the needed surfaces. This new wing creates space and views onto the courtyard and the surroundings. To improve natural lighting, the upper part of the new building is withdrawn from the property limit, this allows nothern light to enter in the workshops.

Starting from each wing, a network of staircases and corridors crossing the brewery and the courtyard reaches each doorstep. This outdoor circulation provides the courtyard with a dynamic. It is designed to enable spontaneous meetings between inhabitants.

A NEW LIFE FOR INDUSTRIAL INHERITANCE

The project seeks to integrate as much as possible all the structural and architectural elements that are characteristic of the old brewery. On this inheritance background, the necessary interventions for contemporary living are clearly identified. They create a dialogue with the existing building without imitating it.

The new openings in the old walls are radical but necessary to create a part of the new façade after demolitions or to open the southern wall. They bring a maximum of light and create views.

The old chimney is transformed into a barbecue to serve as a possible meeting place for the inhabitants.

The new building is clearly different from the old brewery, both by its contemporary architecture as by its zinc facade.

A NEIGHBOURHOOD IN SEARCH OF NEW BREATH

The insertion of the project in its urban environment can be summarized in two words: openness and visual presence. Since the site is situated between two public spaces (a street and a square), both have an entrance to the building which makes a visual connection between the two spaces. The combination of the old and the new building – both higher than the industrial halls along the Canal – can be seen from the right bank of the Canal and participates in the skyline of Molenbeek.

QUALITY OF SPACES/ECONOMY OF THE PROJECT

In a limited budgetary context (about 1100 €/m2), we wanted to insure the quality and durability of the building (big surfaces of the openings, aluminium frames, collective ventilation system and boiler room) while using the existing or new raw materials for their aesthetic qualities (apparent bricks, vaulted ceilings, concrete) and for their technical qualities (re-use of the existing bearing system, thermal inertia of the existing brick walls).

The choice of standard sanitary and technical units (bathroom and kitchen) follows the same line of thought.
19 of the 31 units are interlocking duplexes, which permits privatizing the apartments by detaching one of the floors from the circulation core (which is then reduced).

The sanitary blocks are concentrated in compact modules, gathered around a minimum number of vertical sleeves.
Except for the bathrooms, the apartments are delivered without internal partitions, allowing maximum flexibility for the users.

Resulting from a competition launched by the Woningfonds of the Brussels-Capital Region, the housing units/studios for artists participate in the urban morphology of the Canal surroundings. After two years of works, the first inhabitants are now ready to move in.

With the spatial and economical challenges of the architecture fulfilled, it is now time for other challenges: the management of public housing with an artistic dimension and its integration in the social context of the Molenbeek district.

Project: Housing Units/Studios for Artists “CHEVAL NOIR”
Design: L’Escaut-Gigogne (in Momentary Association for this project)
Website: http://www.escaut.org/architectural-projects/cheval-noir/
Photograph credit: Marc Detiffe

+ All images courtesy L’Escaut-Gigogne | Photo by Marc Detiffe

http://plusmood.com/2011/08/housing-unitsstudios-for-artists-cheval-noir-lescaut-gigogne/

Advertisements