Archive for ‘KSP Jürgen Engel Architekten’

November 20, 2011

Mosquée d’Algérie KSP Juergen Engel Architekten

As part of the celebrations of ’s National holiday on November 1st the foundation stone for the new “Mosquée d’Algérie”, designed by KSP Juergen Engel Architekten, was laid at an official ceremony in Algiers. This formal act marks the beginning of the construction of the world’s third largest mosque after the Islamic pilgrimage sites in Mecca and Medina. With its prayer hall for up to 37,000 people and the approx. 265-meter high minaret, the Mosque will in future be one of the largest religious buildings in the Islamic world. The complex offers space for up to 120,000 visitors daily and, in addition to the prayer hall and the minaret, boasts further facilities such as a cultural center, an Imam School, a library, apartments, a fire station, a museum, and a research center.

Located a mere six kilometers east of the historical town center and not far from the airport, the new mosque complex, which has a gross surface area of approx. 400,000 square meters, is an important stimulus for the future development of adjacent districts. The new focal point combines religion, culture and research, while at the same time serving as a new center for the surrounding quarters. Construction of the complex is due to commence in early 2012, once the requisite preparatory measures have been concluded. Commissioning is planned for 2016.

The entire complex is being built on behalf of the Algerian government on the basis of plans drawn up by a consortium consisting of KSP Jürgen Engel Architekten and the engineer-ing firm Krebs und Kiefer International in Darmstadt, Germany. In 2008 the design submitted by the consortium from Germany won the international competition, and the ceremony for the signing of the contract for the planning services was held in July 2008 in Algiers in the presence of the German Chancellor Angela Merkel.

In the Bay of Algiers, east of the historical town center, the complex forms the main, initial element in a new urban de-velopment in Algiers. The center brings together various cultural and religious facilities as well as different educational institutions. A joint pedestal up to five meters high forms the base of the edifices that make up the Mosque complex, which are aligned from west to east on the raised plateau. The entrance arcades and the minaret, the prayer courtyard and prayer hall for up to 37,000 worshippers are located here, staggered on a longitudinal piece of land extending along an axis in the direction of Mecca.

The Mosque’s Prayer Hall

The prayer hall, or Salle de Prière, is a massive cube with a footprint measuring approx. 145 meters by 145 meters, and 22.5 meters high. A 45-meter high cube, slightly set back from the edge, bars the central dome. At its apex the latter reaches a height of some 70 meters and at its base is some 50 meters in diameter. The prayer hall, with its regular rows of pillars up to 45 meters in height, has room for up to 37,000 people. All the traditional religious elements such as the Qibla wall, the Mihrab, Minbar and Dikkah are integrated in a hall of modern aesthetics. Following the s architecture of traditional Islamic places of worship, the mosque’s outer skin is made of natural stone. The mosque’s courtyard mediates between the religious prayer hall and the adjoining esplanade in the west, the open space featuring the main entrance and the adjoining forecourt.

Minaret

Its use, design and size make the minaret unique in the history of Islam. Some 265 meters high, the minaret has the dimensions of a skyscraper, while being extremely slender with its 28×28 meters The lower floors open out invitingly to the plaza. Panorama elevators take visitors to the upper, public floors, which house the Museum of Algerian History. Above this there are two research areas known as the Research Center, which are accessible to accredited scholars only,. Semi-transparent ornamental elements (known as “Moucharabieh façade elements”) surround the tower like a second skin, while at the same time serving as protection from the sun. The top of the tower is open to the public. Here there is a viewing platform for visitors and honorary guests. At night the illuminated glass skin of the top of the minaret radiates, visible from afar, as a point of orientation in Algiers and its new landmark.

The Park

The mosque complex is linked to the buildings in the south, namely the cultural centre, the library and the Imam School, by a spacious park. This landscaped outdoor area can house a large number of people and also offers a haven of tranquillity. Palm groves right round the mosque provide ample shade. Furthermore, fountains foster the overall sense of calm and concentration.

Cultural and Educational Buildings

In terms of height and alignment the buildings in the south used for culture, such as the Cultural center, the library, and the Imam School with apartments for doctoral students take are based on the residential development bordering in the south, and existing traffic routes. These cultural buildings are a fundamental part of the Mosque complex (and indeed of the urban development area used for cultural and religious purposes), which is not only the center of life of all commu-nity members with regard to religious matters, but also the center of events and social life. The unity of these buildings, devoted as they are to the faith in, and teaching and practice of Islam, is also expressed in the architecture chosen.

The “Floral-Column”

for the design throughout the edifice are The floral column with protruding capital serves as a design leitmotif linking all the areas of the ensemble. As a load-bearing structure and source of shade it also takes on functional duties, while satisfying technical requirements such as drainage and improvements to the acoustics, and furthermore structuring the entire complex.

Architects: KSP Juergen Engel Architekten
Location: Algeria, Africa
Developer: ANARGEMA (Agence Nationale de Réalisation de Gestion de la Mosquée d’Algérie)
GSA (total surface): approx. 400,000 m²
Gross volume (converted space): 1,750,00 m³
Height of the minaret: 265 m
Competition: 01/2008, 1st prize
Laying of the foundation stone: Oct. 31, 2011
Start of construction work: Early 2012
Commissioning: Mid-2016

http://www.archdaily.com/182051/mosquee-d%E2%80%99algerie-ksp-juergen-engel-architekten/

 

Advertisements
July 30, 2011

Qingdao Science and Technology City | KSP Jürgen Engel Architekten

 

 

 Qingdao Science and Technology City / KSP Jürgen Engel Architekten Courtesy of KSP Jürgen Engel Architekten

Qingdao Science and Technology City / KSP Jürgen Engel Architekten Courtesy of KSP Jürgen Engel Architekten

Qingdao Science and Technology City / KSP Jürgen Engel Architekten Site Plan 01

 

SP Jürgen Engel Architekten were awarded first place in the international competition for the Qingdao Science and Technology City the company’s design for the approx. 600-hectare site in the north of the port city of China.  The primary objective of the project was to create a sustainable urban living space for the 100.000 inhabitants, in which a high quality of life with ecological equilibrium is achieved.  Come back after the break for more about this project.

The layout of the city is designed as a sustainable development with diverse facilities that prioritizes pedestrian traffic and public transport, contains a rainwater collection and recycling system, and creates the requisite conditions for a green city worth living in. This, of course, includes architectural design that is highly efficient in terms of energy use and distribution with today’s sustainability criteria as a guide.  Different qualities with regard to open space such as the setting on the river, the park, as well as apartments and workplaces close to outdoor areas ensure a high quality of life in the new district.

The design by  for the area is characterized by a compact center and four mixed-usage quarters (residential, work, shopping, leisure ). An approx. 125-hectare area of greenery extending along the river from north to south across the entire planning area forms the backbone of the new development. The compact urban center is concentrated in structure and will be brought to life through the businesses, restaurants, and cultural facilities in it. Prestigious high-rises that are visible from afar will mark the center. Furthermore, each quarter will also boast its own (district) center, which the inhabitants will be able to reach on foot, and which have all requisite facilities. Basic institutions, such as an international school, a hospital etc., will be located in one of the quarters but will be for the use of all inhabitants.

The urban planning concept defines living quarters for the various groups of inhabitants, e.g., less developed, so-called “city garden areas” for families and residential high-rises with studios and apartments for singles and working people. Generally speaking, medium-height buildings (five storeys), with flexible floor plans and interior courtyards dominate. This form of development keeps things on a human scale while at the same time, through the concentration, enabling a certain urban flair.  The central park opens out to the south and north, with in the middle two boulevards intersecting it from east to west, connecting the new district with the rest of the city. In the north the Qingdao Science and Technology City will adjoin an existing highway, separated from it by the perimeter of the park.

Architects: KSP Jürgen Engel Architekten
Location: Jiao-Zhou, Qingdao
Developer: Beijing Winland Real Estate Co Ltd & Local Government Jiao-Zhou/Shandong
Land Size: 600 hectares
GSA: 6,200,000 sqm
Date: July 2011, 1st prize

http://www.archdaily.com/152997/qingdao-science-and-technology-city-ksp-jurgen-engel-architekten/

May 8, 2011

Vietnam Cement Industry Corporation Headquarters | ksp-architekten

Firm embarks upon first construction project in Hanoi with high-rise commercial tower

Today the groundbreaking ceremony for the new Vietnam Cement Industry Corporation Headquarters was held in Hanoi. The Cement Industry Corporation’s head office is the first project for Jürgen Engel’s architectural studio in Vietnam to be built. The new premises for the Vietnam Cement Industry Corporation, which is comprised of a five-storey pedestal building and an approximately 135m high tower, emerged as the victor in a competition as early as April 2008.

Located directly next to the expressway to the airport, the 31-storey office tower for the Cement Industry Corporation will be a distinctive point of reference in the west of the capital Hanoi. Large windows enter into tense interplay with the lamella limestone façade surrounding the entire complex. In addition to limestone’s importance as a raw material for the cement industry, its use in the design of the exterior sheath makes reference to the nearby limestone cliffs in Halong Bay.

The entrance to the office tower on the expressway leads visitors into a spacious reception area. From the five-storey lobby, visitors can reach the offices on the upper floors directly by elevators in the access core. In addition to the head office of the Vietnam Cement Industry Corporation on the top 16 floors the tower also contains flexible rented office space on the floors below (level 6-14). Furthermore, the five-storey pedestal building, which is accessed through another entrance in the north, features restaurants, entertainment and conference halls.

On this first Vietnamese assignment KSP Jürgen Engel Architekten is cooperating with local subcontractors VNCC for the technical design and German Iproplan for the engineering, mechanical equipment and electricity.

“After realising cultural important edifices in China like the National Library of China, Beijing and the Jiangsu Provincial Art Museum in Nanjing we are happy that with the new Vietnam Cement Industry Corporation Headquarters in Hanoi we are able to build our first project for a for a private client in Vietnam“ says Johannes Reinsch, managing partner KSP Jürgen Engel Architekten international.

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=16634