Archive for ‘Jun Mitsui & Associates Architects’

April 30, 2011

The Ice Cubes | Jun Mitsui & Associates Architects

The Ice Cubes / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

The Ice Cubes / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

The Ice Cubes / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

The Ice Cubes / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

The Ice Cubes / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

The Ice Cubes / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

The Ice Cubes / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

The Ice Cubes / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

plan 01 plan 01

plan 02 plan 02

plan 03 plan 03

elevation 01 elevation 01

elevation 02 elevation 02

elevation 03 elevation 03

elevation 04 elevation 04

section 01 section 01

section 02 section 02

Architects: Jun Mitsui & Associates Architects
Location: 
Design Team: Jun Mitsui, Yukinobu Nakano, Kentaro Hayashi, Jim Lambiasi, Kazumasa Toku, Naoko Morimoto, Shigeki Irie, Ei Ishiyama
Project area: 3,060 sqm
Project year: 2006 – 2008
Photographs: Naoomi Kurozumi

This project was commissioned by a Hong Kong-based developer for whom we previously designed two high-end retail projects (in Akasaka and Omotesando). The site constraints, including sky-openess factor (tenku-ritsu) and sun/shadow requirements were very restrictive. Careful calculations were done to arrive at the best balance of forms while satisfying the regulations and achieving the maximum FAR. By developing the formal strategy as a series of interlocking cubes, we were able to massage the complicated building envelop shape into a dynamic composition.

This strategy solved not only the complex building form but also gave the freedom of adjusting the forms according to the additional building programs and structural considerations.

An important design requirement was for the cubes to appear feather light and thin. We performed careful studies to make the structure and insulation look as thin as possible. The cube surfaces are covered with a baked ceramic frit pattern on the outer-most surface of the glazing. By doing so, a pure-white cube expression can be achieved. Had the frit been applied on an inner surface, the color of the cubes would have been greenish due to the green tint of the glass. All necessary technical studies for maintenance and durability of the outer-most surface frit pattern were resolved with the manufacturer who was then able to provide a ten year warranty.

The resulting image is silky and feathery which attracted the main tenant H&M, a Swedish apparel company who values the high-impact design.

http://www.archdaily.com/130781/the-ice-cubes-jun-mitsui-associates-architects/

Advertisements
April 30, 2011

De Beers Ginza Building | Jun Mitsui & Associates Architects

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

site plan site plan

plan 01 plan 01

plan 02 plan 02

plan 03 plan 03

plan 04 plan 04

elevation elevation

section section

Architects: Jun Mitsui & Associates Architects
Location: 
Design Team: Jun Mitsui, Jim Lambiasi, Kazumasa Toku
Project area: 4,022 sqm
Project year: 2005 – 2008
Photographs: Naoomi Kurozumi

Ginza is one of the most famous commercial districts even in the world. Marronnier Street is a gracious, active street lined with creatively designed buildings. The DE BEERS Ginza Building design is intended to reflect the sophisticated Ginza streetscape and fit appropriately into this dynamic context.

In the process of the design, the first image that came to mind was a twisting form of light in motion. A ribbon of light coming out of the earth sparkles in the atmosphere as an aurora with ever-changing color and form. The DE BEERS Ginza building representing gracious light like aurora was felt most appropriate for the site.

The fluid and flexible form of the building was also inspired by the beauty of the female outline. The sparkling light on the surface of the gently curved form of the building subtly suggests the shimmering reflection of diamond. This was the aesthetic essence of the DE BEERS Ginza building design.

The expression of the curtain wall varies continuously as it ascends and as it reflects the ever-changing appearance of the sky. The exterior surface of the building reflects the sunlight and Ginza city lights in a subtle way and the impression of the façade as time passes. On the exterior of the building, specially-finished stainless steel pipes are horizontally laid-out creating sparkles of light throughout the surface of the building.

Throughout history, the Ginza district has been an incubator for design trends reflecting the changing times. I hope that the DE BEERS Ginza building becomes an integral part of Ginza history. Its design is intended to reflect the excitement and importance of Ginza’s ever-changing appearance.

http://www.archdaily.com/130799/de-beers-ginza-building-jun-mitsui-associates-architects/