Archive for ‘Julie Snow Architects’

February 27, 2011

U.S. Land Port of Entry | Julie Snow Architects

U.S. Land Port of Entry / Julie Snow Architects © Paul Crosby

U.S. Land Port of Entry / Julie Snow Architects © Paul Crosby

U.S. Land Port of Entry / Julie Snow Architects © Paul Crosby

U.S. Land Port of Entry / Julie Snow Architects © Paul Crosby

U.S. Land Port of Entry / Julie Snow Architects © Paul Crosby

U.S. Land Port of Entry / Julie Snow Architects © Paul Crosby

U.S. Land Port of Entry / Julie Snow Architects © Paul Crosby

plan plan

site plan site plan

Designed by Julie Snow Architects, the U.S. Land Port of Entry is recipient of a 2011 National Institute Honor Award for Architecture. Located in  the facility supports the mission-driven demands of US Customs and Border Protection (CBP), the federal agency responsible for securing the nation’s borders and promoting legal trade and travel. Conceived as a specific response to the vast open landscape along the -Canadian border, its form reiterates the dominant horizon of the landscape while making reference to the East-West border. Inflected building forms facilitate intuitive use by visitors, the officers’ ability to survey the entire site, and vehicle access to secondary and commercial inspection areas.

Architects: Julie Snow Architects, Inc.
Location: 
Principal: Julie Snow, FAIA
Project Lead Designer: Matthew Kreilich, AIA, LEED AP
Project Manager: Connie Lindor, Tyson Mcelvain, AIA, LEED AP
Project Architects: Tyson Mcelvain, AIA
Project Team: Jim Larson, Dan Winden, Pauv Thouk
Interior Designer: Julie Snow Architects, Inc.
Mechanical Engineer: Sebesta Blomberg
Structural Engineer: Meyer, Borgman, Johnson
Electrical Engineer: Sebesta Blomberg
Civil engineer: Jacobs Engineering
Geotechnical engineer: Key Engineering
Construction Manager: Kraus Anderson Construction
General Contractor: Kraus Anderson Construction
Landscape Architect: coen + partners
Client/Owner: U.S. General Services Administration
Lighting designer: Sebesta Blomberg
Project Area: 40,108 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Paul Crosby

The entire facility is clad in sustainably harvested cedar siding, embracing the “north-woods” identity of the region. Vehicular inspection areas (experienced primarily from the car) and the public spaces use expanses of glass and warm, stained cedar siding to create a transparent, welcoming presence. The exterior cedar siding is finished in a black stain, anchoring the building to its site. This strong contrast reinforces the threshold, creating a material warmth and richness in the cold winter months for officers and visitors through the port.

The port design manages a complex set of operational issues including site circulation of commercial, POV, and recreational traffic, state of the art vehicle inspection areas, holding areas, and officer training and work areas. All while integrating the latest technologies for securing the border and meeting the demands of an energy efficient and sustainable building. Life cycle cost analysis was used to ensure that long term cost and energy reductions were met and the project is in line to receive LEED Silver Certification. Geothermal heating and cooling, rain water capture, and daylight harvesting are among just a few of the strategies that allowed the design team to meet this certification. In addition to meeting these programmatic and operational issues, the port must also stand as a gateway to our nation, representing the open and democratic values of transparency, dignity, fairness and humaneness of our federal government.

The  Land Port of Entry sets a new standard for remote, small ports in achieving the highest design standard for public buildings, conveying the ideals of our country while advancing the efficiency and comfort of federal officers. Its success is defined not only by the impact of its design, but also its open, timely, collaborative process that respects the nation’s fiscal and natural resources. The design’s success can be measured across all standards of design performance.

http://www.archdaily.com/112593/u-s-land-port-of-entry-julie-snow-architects/

 

February 19, 2011

Weekend House on Lake Superior | Julie Snow Architects

Weekend House on Lake Superior / Julie Snow Architects © Peter Kerze

Weekend House on Lake Superior / Julie Snow Architects © Peter Kerze

Weekend House on Lake Superior / Julie Snow Architects © Peter Kerze

Weekend House on Lake Superior / Julie Snow Architects © Peter Kerze

Weekend House on Lake Superior / Julie Snow Architects © Peter Kerze

Weekend House on Lake Superior / Julie Snow Architects © Peter Kerze

Weekend House on Lake Superior / Julie Snow Architects © Peter Kerze

Weekend House on Lake Superior / Julie Snow Architects © Peter Kerze

floor plan floor plan

The Weekend House on Lake Superior consists of two black volumes that extend toward the distant horizon.  Arranged on a platform that rests just above the ground, the home is reduced to a few essential elements, a main house and a small studio.  Designed by Julie Snow Architects it is a wood post and beam structure with a super-insulated floor, roof and walls.

Architects: Julie Snow Architects, Inc.
Location: North Shore of Lake Superior, 
Design Principal: Julie Snow, FAIA
Project Team: Jennifer Charzewski, Matthew Kreilich, AIA, LEED AP
Project Area: 1,024 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Peter Kerze

The presence of the lake is pervasive throughout the house. A long simple white table runs parallel to the lake. A narrow vertical tower encloses the fireplace. A row of cabinets along the north wall conceals the complexities of daily life. The house provides a serene connection to a beautiful, rugged landscape. Concealed by trees in the summer, the black boxes slip into the winter landscape of black and white tree trunks.

Hot water piping is attached to LVL’s that span the 16’ dimension of the house. After, the cavity is filled with a non-toxic expanding insulation. Similarly, walls have 5.5” of solid insulation; the roof is similarly filled. The narrow profile aluminum windows are argon filled. They are supported on a steel ledge allowing the window sill and head to extend below the floor and above the ceiling, enhancing an uninterrupted connection to the exterior. The exterior panels are back-ventilated pre-drilled Skatelite, a material designed for skate board ramps. These diagrams were developed for a graduate architecture studio course to convey the value of understanding sequential construction and detailing in three dimensions. The simple form of the house is precisely detailed to reduce cost, maintenance and environmental impact.

The house works with the climatic conditions along the north shore: very cold but sunny winters, temperate long shoulder seasons, and hot summers cooled by lake breezes and cool nights. The house is heated with dual fuel boilers and in-floor hot water heat distribution. During the week the house is kept at a minimum 40º. The design employs passive heating and cooling. The black exterior, south facing glass and the black floor are so effective in passive heating that the house temperature can rise well above 70º on cold sunny winter days, even when the outdoor temperature is -30º, without raising the system’s demand temperature. Arriving late on a winter’s night the air temperature can be easily brought up to a comfortable level by building a fire in the heat circulating fireplace. In the summer, sliding glass doors provide cool breezes off the lake, in which water temperatures rarely rise above 55º.

Concern for the water quality in the Great Lakes has resulted in the 2010 negotiation to amend The Great Lakes Water Quality Agreement between Canada and the US. Winter melt runoff from the Sawtooth Mountains behind the site is filtered by patches of designated wetlands and sheet drain across the rocky, rugged shoreline ultimately reaching the lake. The project was designed to minimally disturb the natural movement of water on the site by elevating the house just above grade. The house is built on wood piers with a small 12’ x 16’ foot print mechanical/storage space below the kitchen and bath.

http://www.archdaily.com/112277/weekend-house-on-lake-superior-julie-snow-architects/