Archive for ‘JDS Architects’

November 19, 2011

Euralille Youth Centre | JDS Architects

JDS Architects have just shared with us their first French project in the city of Lille. The Euralille Youth Centre is a 6,000 sqm project that includes a youth hostel, offices and a kindergarten.

Over the past twenty years Lille has become a European hub; a destination for business and congress, a great place to study and live and also a tourist destination. It is a city with a turbulent history of conquest and reconquest, a heritage as an important medieval city and later the industrial capital. It is this history, the unique and striking presence of remnants of ramparts of the citadel, which the project seeks to mention.

Our project emerges from the idea of creating an urban catalyst, accommodating three distinct programmes on a triangular site. By placing a program in each point of the triangle we offer maximum privacy while allowing them a closeness and continuity of space, organized around a garden, like a cloister of calm in the center of the city. The lifting of the mass of the programme at the corners illuminates and activates the adjacent public spaces and creates a continuity from outside to inside the building.

Architects: JDS Architects
Location: Lille, 
Project Team: Antoine Allard, Renaud Pereira, Sandra Fleischmann, Weronica Wojcik, Felix Luong, Kamile Malinauskaite, Lea Fournier, Adrien Mans
Competition Team: Julien De Smedt, Barbara Wolff, Henning Stüben, Renaud Pereira, Heechan Park, Francisco Villeda, Wouter Dons, Felix Luong, David Dominguez, Leonora Daly, Priscilla Girelli, Marion Julien, Edna Lueddecke
Client: SAEM Euralille
Collaborators: Agence Franck Boutté Consultants, EGIS, SL2EC
Budget: 11,400,000 EUR
Size: 6,000 sqm
Status: Construction starts 2012
Images: Courtesy of JDS Architects

http://www.archdaily.com/183069/euralille-youth-centre-jds-architects/

Advertisements
July 31, 2011

Hangzhou Gateway | JDS

JDS designs 15-story gateway tower featuring offices, restaurants and roof garden

The concept of the building is to create a gateway that is neither closing-off or dividing the city. The 15-story tower features offices, restaurants, post office, a terraced roof garden and a sunken passage that leads through a shopping centre.

The rooftop terraces offer generous views to the distant nature while the stone louvers provide a sustainable solution to the office conditions. The building will become the gateway for the Gongshu District and an icon for the urban transformation of the old industrial neighbourhood.

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=17174

April 10, 2011

Maritime Youth House, Denmark | JDS Architects

Project Details:
Location: Sundby Harbour, Copenhagen – Denmark
Type: Public
Architects: JDS Architects – www.jdsarchitects.com
client:kvarterløft governmental city renewal project, lokale og; anlægsfonden, the urban development fond
Size: 2000 M2
Budget: 1 170 000 €
Type: invited Competition – 1st prize
Status: Completed – JUNE 2004
Collaborators: PLOT, JDS + BIG
Project Team: JULIEN DE SMEDT, BJARKE INGELS, ANNETTE JENSEN, FINN NØRKJÆR, HENNING STÜBEN, JØRN JENSEN, MADS H LUND, MARC JAY, NINA TER-BORCH
Consultants: BIRCH & KROGBOE A/S: JESPER GUDMAN, STRUKTUR

The concept of the project is that instead of using 1/4 of the project’s budget, originally allocated by the client to cleaning the polluted soil of the site, we discovered that the pollution was heavy metals and therefore stable. So if you didn’t reach the ground you wouldn’t have to remove/clean it… we then decided to lay out a wooden deck on the entirety of the site. Thus spending money for architecture/program/effect rather than invisible waste.

2 clients had to share the facilities: a sail club and a youth house. Their desires were opposite: the youth house wanted outdoor space for the kids to play, the sail club needed most of the site to park their boats… the building is the literal results of our negotiations with these 2 contradictory demands: when the deck bubbles up it allows for boat storage underneath, still letting the kids run/play above…

The interior of the building is very basic, with one major characteristic: the front house, which is used as common room and where most of the daily activities take place, is more luxurious than the workshop and storage building on the back corner, but still in a very puritan way. The difference is that the floor in the workshop is a standard grey concrete while in the community space it’s a white concrete with white stones. The presence of hard surfaces everywhere on the inside is meant as a contrast to the wooden exterior, almost like an inversion of what is commonly done (wood indoor, asphalt outdoor). This is reflecting the dominance of outdoor activities of the youth house. The actual ‘room’ of the Maritime Youth house IS the wooden deck… it englobes all the programs, indoor and outdoor.

http://architecturelab.net/maritime-youth-house-denmark-by-jds-architects-15492/

April 10, 2011

JDS’ proposal for BEIRUT HOUSE OF ARTS AND CULTURE

Project details:
Location: Beirut, Lebanon
Type: Cultural – Public – Competition Entry
Architects: JDS Architects – www.jdsarchitects.com
Size: 15,900 = 8100 + 7,800(underground parking)M2
Type: Open competition
Client: Republic of Lebanon Ministry of Culture
Budget: 20,000,000 USD
Status: Settled

The Beirut house of arts and culture is a simple cube of 40 by 40 by 40 meters placed on a hill site in down town Beirut.
The site is excavated to permit to have the desired connections and avoid unnecessary adjacency. The south side is accessible from the road, and so is the north side that acts as main entrance to the building. The required program is within the building envelope and is excavated in 3 places to provide public spaces. The concept of the facility is to let the visitor go through the building in an ‘outdoor’ climate. The working and performance rooms are all climatized to the required level but there’s the option of, especially in tempered evenings, appreciate the real outdoor climate while strolling in and out of the controlled zones.

http://architecturelab.net/jds-proposal-for-beirut-house-of-arts-and-culture-15777/

February 13, 2011

The new Holmenkollen Ski Jump | JDS Architects

A perfomative project

The Holmenkollen site has been the cradle of evolution in ski-jumping for more than 100 years. As the city of Oslo will host the 2011 world championships, the facilities required a renovation beyond what the existing structure could manage.

JDS Architects’ submission won the international open competition held in 2007 against 104 proposals to redesign the jumping tower and the 30,000 seats arena. Beyond fulfilling the discipline’s requirements for many years to come, and providing 100% recyclable materials in a sustainable construction, our project proposes two aspects we believe have led to its completion;

Symbiotic relationship between architecture and experience: the design aims at unifying the various elements present in a ski-jump into one single structure, expression, shape and action. Rather than having a series of dispersed pavilions on site, we’ve managed to combine them into one organism. The judges’ booths, the commentators, the trainers, the royal family, the VIPs, the wind screens, the circulations, the lobby, the lounge for the skiers, the shop of souvenirs, the access to the existing museum, the viewing public square at the very top, EVERYTHING, is contained into the shape of the jump in a symbiosis of programmes and experiences giving the jump a harmonic contextual relationship to the surrounding landscape.

The resulting simplicity of the solution improves the experience of the spectators and the focus of the skiers. There’s an impressive feeling of intimacy at Holmenkollen: both audience and jumpers are enclosed in the arms of the ski-jump in a form of an architectural embrace.

Iconographic dialogue between structure and city; there is a crucial aspect to this iconographic issue that our project emphasizes: from its strategic position, at the highest peak over the city, the structure offers the most breathtaking views of Oslo, the fjord and the region beyond. We have designed a public square, on top of the jump, literally a plaza, to let visitors experience Oslo from this exceptional vantage point. It’s a new form of public space, using an unlikely architectural form as its host – allowing for a dialogue between the city and its inhabitants.

We believe sustainability requires the social realm to be addressed: a project needs to be socially desired and active to be maintained. With this new injection of social space, the ski jump has become a truly vibrant and integrated part of Oslo.

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=15839