Archive for ‘ikon.5’

April 28, 2011

Campus Commons-SUNY NP | ikon.5

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

Evening view of Commons from plaza deck illustrating the structural tube stress skin
© Peter Mauss/Esto 

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

View of Campus Commons from main campus entry
© Peter Mauss/Esto 

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

View of Commons illustrating its transparency and internal scholar mezzanine
© Peter Mauss/Esto 

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

View of Commons illustrating the planar forms of the assembly
© Peter Mauss/Esto 

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

View of Commons from main campus pedestrian pathway
© Peter Mauss/Esto 

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

Illuminated interior allows structural tubes to be seen in silhouette and student activity during evening
© Peter Mauss/Esto 

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

Interior of informal gathering area
© Peter Mauss/Esto 

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

Interior of scholar mezzanine overlooking the Catskills
© Peter Mauss/Esto 

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

Interior of informal gathering area looking towards existing student union building
© Peter Mauss/Esto 

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

View of suspended mezzanine above informal gathering space
© Peter Mauss/Esto 

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

Dramatic up-lighting structural stress skin
© Peter Mauss/Esto 

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

View from existing student union building into Campus Commons
© Peter Mauss/Esto 

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

Site plan
© ikon.5 architects 

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

Floor plan
© ikon.5 architects 

Campus Commons - SUNY NP                  (ikon.5 architects)

Sustainability diagram
© ikon.5 architects 

Architect’s statement

Objective:

The State University of New York at New Paltz needed to expand its 1970 Student Union building by providing informal gathering spaces for students. The existing Student Union building was designed as an isolated cellular office building and did not have space for student collaboration or congregation. In addition, the University wished to change the overall appearance and presentation of the existing building which conveyed an uninspired institutionally functional appearance at the gateway to the university.

Solution:

The Campus Commons project at The State University of New York is a steel and glass ‘winter garden’ addition to an existing 1970 student union building. The Campus Commons in filled and spanned over an existing underutilized exterior courtyard, transforming the exterior space into a vibrant interior university living room. The Campus Commons houses a large space for informal gathering, multi-purpose meeting rooms, food court, student ID offices, bookstore, entertainment center and meeting rooms.

Inspired by the regional landscape of the Catskill Mountains, the form and shape of the Commons is abstracted from the Shawangunk ridge, a local internationally known rock climbing palisade that can be seen from the site and is a unique and special physical characteristic of the University’s location. In order to span over the existing courtyard with a column free enclosure for future flexibility, we designed a structural tube stress skin system that created the angular forms of the pavilion that metaphorically references the Shawangunk ridge. Uniform 4 inch square structural tubes shop fabricated in large planar sections were erected on site like a giant origami assembly and sprayed with intumescent paint to achieve the required fire rating. The erection of the entire enclosure was complete in less than two weeks. In order to resist the dead load and wind uplift on the roof, a 1” diameter stainless steel cable with 2” down rods were utilized to transform the stress skin on the horizontal roof plane into a truss. Ceramic fritted glass was placed on top of the stress skin to create the enclosure. The pattern of the ceramic frit is an abstracted digitized version of the tectonic plates of the Shawangunks. The final solution creates an exciting Campus Commons as a steel and glass ‘palisade’ set between two existing concrete brutalist buildings that transforms the entry gateway experience to the State University of New York at New Paltz with structural expressiveness.

The Commons is designed to achieve a LEED Silver certification by day light harvesting and views, radiant heating and cooling, recyclable materials and photo optic lighting controls.

Details/Credits

  • Project name: Campus Commons – SUNY NP
  • Location: New Paltz, New York, United States
  • Program: University student center housing multi-purpose meeting rooms, student ID offices, TV/game lounge, food court, informal commons, email stations, information, scholar’s study mezzanine, group study rooms
  • Area: Cite area: 5,400 sf • Built-up area: 22,000 gsf • Addition: 12,000 sf • Renovation: 10,000 sf
  • Year: Completion: September 2010
  • More details: Cost of Construction: $10 million
  • Client: State University of New York at New Paltz
  • Project by: ikon.5 architects
  • Team: Principal designer: Joseph g. Tattoni, AIA • Design Team: Ben Petrick, Joseph G. Tattoni, Shawn Daniels
  • Others: Contractor: Niram Construction
  • Text: Courtesy of ikon.5 architects
  • Images: Courtesy of ikon.5 architects
Advertisements