Archive for ‘Henning Larsen’

January 23, 2012

Ericus And Spiegel Buildings | Henning Larsen Architects

Architects: Henning Larsen Architects
Location: Brooktorkai, HafenCity, 
Client: Robert Vogel GmbH & Co. Kommanditgesellschaft og ABG Baubetreuungsgesellschaft mbH & Co. KG
Gross floor area: 50,000 sqm
Completion: 2011
Photographs: Cordelia Ewerth and Andreas Gehrke

With its clearly readable figure each building has a reserved yet characteristic expression that provides a special significance in relation to creating identity for all the surrounding public spaces.

The Ericus building will be essential for the completion of the large park space. Spiegel will become the gateway to Hafencity seen from the main station and Brooktorkai.

The two buildings are designed as large U-forms that embrace the urban space they are directed towards. The Spiegel building embraces an internal space with a more urban character because of its direction towards the city. The Ericus building embraces an open, green outdoor space as it directed towards the large open Lohsepark.

The two buildings form two plazas: an arrival plaza for pedestrians, cy-clists and drivers towards Brooktorkai and an open public plaza, which has a direct connection to the waterfront promenade.

http://www.archdaily.com/195151/ericus-and-spiegel-buildings-henning-larsen-architects/

Advertisements
July 31, 2011

Harpa Concert Hall and Conference Centre | Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

First Floor Plan First Floor Plan

First Floor Plan First Floor Plan

Second Floor Plan Second Floor Plan

Second Floor Plan Second Floor Plan

Third Floor Plan Third Floor Plan

Fourth Floor Plan Fourth Floor Plan

Fifth Floor Plan Fifth Floor Plan

Longitudinal Section Longitudinal Section

Longitudinal Section Longitudinal Section

Longitudinal Section Longitudinal Section

Cross Section Cross Section

North Elevation North Elevation

East Elevation East Elevation

South Elevation South Elevation

West Elevation West Elevation

Architects: Henning Larsen Architects
Locations: Reykjavik, Iceland
Client: Austurnhofn TR – East Harbour Project Ltd.
Project Year: 2011
Project Area: 28,000 sqm
Photographs: Courtesy of Henning Larsen Architects

Situated on the border between land and sea, the Centre stands out as a large, radiant sculpture reflecting both sky and harbour space as well as the vibrant life of the city. The spectacular facades have been designed in close collaboration between Henning Larsen Architects, the Danish-Icelandic artist Olafur Eliasson and the engineering companies Rambøll and ArtEngineering GmbH from Germany.

The Concert Hall and Conference Centre of 28,000 m2 is situated in a solitary spot with a clear view of the enormous sea and the mountains surrounding Reykjavik. The Centre features an arrival- and foyer area in the front of the building, four halls in the middle and a backstage area with offices, administration, rehearsal hall and changing room in the back of the building. The three large halls are placed next to each other with public access on the south side and backstage access from the north. The fourth floor is a multifunctional hall with room for more intimate shows and banquets.

Seen from the foyer, the halls form a mountain-like massif that similar to basalt rock on the coast forms a stark contrast to the expressive and open facade. At the core of the rock, the largest hall of the Centre, the main concert hall, reveals its interior as a red-hot centre of force. The project is designed in collaboration with the local architectural company, Batteríið Architects.

http://www.archdaily.com/153520/harpa-concert-hall-and-conference-centre-henning-larsen-architects/

June 19, 2011

HARPA Concert Hall & Conference Center REYKJAVIK | HenningLarsen

Harpa Concert Hall and Conference Centre in Reykjavik gathers inspiration from the northern lights and the dramatic Icelandic scenery.

Situated on the border between land and sea, the Centre stands out as a large, radiant sculpture reflecting both sky and harbour space as well as the vibrant life of the city. The spectacular facades have been designed in close collaboration between Henning Larsen Architects, the Danish-Icelandic artist Olafur Eliasson and the engineering companies Rambøll and ArtEngineering GmbH from Germany.

The Concert Hall and Conference Centre of 28,000 m2 is situated in a solitary spot with a clear view of the enormous sea and the mountains surrounding Reykjavik. The Centre features an arrival- and foyer area in the front of the building, four halls in the middle and a backstage area with offices, administration, rehearsal hall and changing room in the back of the building. The three large halls are placed next to each other with public access on the south side and backstage access from the north. The fourth floor is a multifunctional hall with room for more intimate shows and banquets.

Seen from the foyer, the halls form a mountain-like massif that similar to basalt rock on the coast forms a stark contrast to the expressive and open facade. At the core of the rock, the largest hall of the Centre, the main concert hall, reveals its interior as a red-hot centre of force.

The project is designed in collaboration with the local architectural company, Batteríið Architects.

Project facts

Location: Reykjavik, Iceland

Client: Austurnhofn TR – East Harbour Project Ltd.

Gross floor area: 28,000 m2

Year of construction: 2007 – 2011

Type of assignment: First prize in international PPP-competition, 2005

Landscape architects: Landslag efh

Artist: Olafur Eliasson

Operator and investor: Harpa / Portus Group

Engineers:  ArtEngineering GmbH, Mannvit, Hnit Verkis and Rambøll

Acoustics:  Artec

Contractor: IAV
 The Masterplan

East_Harbour_Project_Reykjavik_01.jpg

Harpa – Reykjavik Concert Hall and Conference Centre forms part of an extensive harbour development project in Reykjavik, the East Harbour Project. As the name indicates, the overall objective of the project is to expand and revitalise Reykjavik’s eastern harbour with a new downtown plaza, a shopping street, a hotel, residential buildings, educational institutions and mixed industry. The overall intention is to generate life in the area and to create a better connection between the city centre and the harbour.

Situated outside the city’s building mass, the building will become a significant icon in the city – a visual attractor with a powerful and varying expression. The isolated location will mean that, to a great extent, the changing climatic and light effects will be exposed in the facades of the concert building, often in contrast to the narrow and shady streets in the rest of the city.

East_Harbour_Project_Reykjavik_04.jpg

Facades

Icelandic_Concert_Conference_Centre_07.jpg

Henning Larsen Architects has designed the facade of the Concert Hall in close collaboration with the local architects Batteríið Architects and the Danish-Icelandic artist Olafur Eliasson.

As the rest of the building, the design of the facades is inspired by nature. In particular, the characteristic local basalt formations have provided the inspiration for the geometric facade structure.

Made of glass and steel in a twelve-sided space-filling geometric modular system called the ‘quasi-brick’, the building appears a kaleidoscopic play of colours, reflected in the more than 1000 quasi-bricks composing the southern facade. The remaining facades and the roof are made of sectional representations of this geometric system, resulting in two-dimensional flat facades of five and six-sided structural frames. In order to develop these ideas the team worked with three-dimensional computer models, finite element modelling, various digital visualisation techniques as well as maquettes, models and mock-ups.

Light and transparency are key elements in the building. The crystalline structure, created by the geometric figures of the facade, captures and reflects the light – promoting the dialogue between the building, city and surrounding landscape.

One of the main ideas has been to “dematerialise” the building as a static entity and let it respond to the surrounding colours – the city lights, ocean and glow of the sky. In this way, the expression of the facade changes according to the visual angle. With the continuously changing scenery, the building will appear in an endless variation of colours.

Process & Collaboration

The Concert Hall and Conference Centre is part of an extensive harbour development project in Reykjavik – the East Harbour Project. The project was initiated in 2004 as an PPP-competition, which means that the competing project groups – consisting of both private and public parties – are responsible for investments, construction and operations themselves. However, due to the difficult economic situation that Iceland has found herself in since autumn 2008, the municipality of Reykjavik and the Icelandic Government has attended to the completion of the project themselves.

Henning Larsen Architects applied for the prequalification and won the competition together with the team Portus Group consisted of the contracting company IAV, the operating company Nysir, private investor Landsbanki, the engineering company Rambøll, the local engineers Mannvit, the local company Batteríið Architects, the artist Olafur Eliasson and the company Artec Consultants from New York providing consulting services in acoustics.

The extensive international collaboration has resulted in entirely new work processes in which a high degree of information sharing and communication has been a both demanding and rewarding dimension. In 2008, an exhibition at Reykjavik Visitor Centre has provided visitors with an insight into the process and the many different parties’ approaches and demands.

http://www.henninglarsen.com/projects/0600-0699/0676-harpa—concert-hall-and-conference-centre.aspx

 

 

As member of the Danish-Icelandic consortium Portus Group Henning Larsen Architects won the competition to revitalise the area around the eastern harbour in Reykjavik. The project comprises an 85,000 m² masterplan with the overall objective to improve the connection between the city centre and the harbour.

Project facts

Location: Reykjavik, Iceland

Client: Austurhofn, East Harbour Project

Gross floor area: 85,000 m2

Year of construction: 2005 – 2006

Type of assignment: First prize in international competition

http://www.henninglarsen.com/projects/0600-0699/0676-east-harbour-project.aspx

 

 

 

 

 

 

 

March 24, 2011

The Wave | Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects Courtesy of Henning Larsen Architects

The Wave / Henning Larsen Architects section 01

The Wave / Henning Larsen Architects section 02

The Wave / Henning Larsen Architects diagram 01

The Wave / Henning Larsen Architects diagram 02

The Wave in  designed by Henning Larsen Architects is a new unique housing that embraces the sculptural and organic forms to become a new landmark for the city. It takes advantage of both its location and the views it offers, while equally challenging the existing architecture of the area and its program as a housing complex.The distinctive building has been selected as winner of the prestigious Civic Trust Award. The Awards were presented at an official ceremony in People’s History Museum on March 4 in Manchester. ”The Wave demonstrates how Danish architects are responding to global trends without sacrificing the practicality or well-crafted detailing that have long been a signature of the Danes”, the British reviewer Michael Webb wrote in the architecture magazine Mark in February 2011.  won the project in an invited competition in 2005 with the real estate company Bertel Nielsen as the client. Until now, two of the award-winning waves have been completed while the last three are expected to rise in the nearest future.The characteristic form and material of the housing allows it to be a constantly changing landscape element. During the day the white waves are reflected in the sea and at night the characteristic profile will look like illuminated multi-coloured mountains. It both mimics the landscape and sets itself apart by changing its appearance with the weather and time of day.he Wave is inspired by and derives its form from the characteristics of the area: the fjord, the bridge, the town and the hills. The clear and easily recognisable signature of the building connects the residential area with the sea, the landscape and the town.

http://www.archdaily.com/120948/the-wave-henning-larsen-architects/