Archive for ‘gmp Architekten | von Gerkan, Marg und Partner’

November 13, 2011

Tianjin West Railway Station | gmp architekten

After a construction period of two and a half years, von Gerkan, Marg and Partners Architects (gmp) have completed the Tianjin West Railway Station in China. The new intersection, which is located about 130 kilometers south-west of Beijing, serves as a stop on the high-speed line between the Chinese capital and Shanghai, as well as connecting the various regional lines and linking these to the underground network. The local urban design function of the railway station is to connect a commercial area to the north with the old city center to the south, bridging tracks, a river and a road in this city of 12 million residents.

The architects have highlighted the bridge function between the city quarters with a 57 meter high and nearly 400 meter long barrel vault roof above the terminal concourse. Its curved roof is reminiscent of a large scale city gate and the long, stretched out concourse beneath of a classic place of transit. The portals of the eastern and western sides of the curved hall are symmetrically framed by arcades. To the south of the building a large and open station forecourt covers a wide area which gives credence to the importance and dimension of this railway station.
Passengers enter the new Tianjin West RailwayStation through the main entrances on the north and south sides. Arched cantilevers above the entrances and tall window fronts convey an initial impression of the space passengers encounter in the concourse, which is flooded with daylight, providing a highquality atmosphere and clear orientation for travellers. Daylight reaches the concourse through the diamondshaped steel and glass roof construction, and while the lower part is nearly transparent and admits a great deal of light, the upper part serves as protection against direct solar radiation. The barrel vault roof conveys a dynamic impression, not least because its steel elements vary in width and depth from the bottom to the top, and are woven together. Escalators and lifts are available for passengers and visitors to descend to the platforms. This technically and structurally sustainable railway station illustrates a contemporary interpretation of the cathedrals of traffic from the heydays of railway travel.

Competition 2007 – 1st prize
Design Meinhard von Gerkan and Stephan Schütz with Stephan Rewolle
Project leader Jiang Lin Lin
Design Team, Phase 1 Iris Belle, Shi Liang, Du Peng, Chunsong Dong
Design Team, Phase 2 Nicolas Pomränke, Jochen Sültrup, Clemens Ahlgrimm, Christian Dorndorf, Bernd Gotthardt, Clemens Kampermann, Kian Lian, Sabine Stage, Cai Wei
Design Team, Phase 3 Sebastian Linnack, Thomas Schubert, Zheng Shan Shan
Detailed Design Team, Phase 4 Dong Shu Ying, Sebastian Linack, Thomas Schubert, Zheng Shan Shan
Structural engineers schlaich bergermann und partner
Chinese partner practice TSDI
Client Tianjin Ministry of Railway
Gross floor area 179,000 m²
Number of platforms 24
Construction period 2009–2011

Images 
Christian Gahl

http://www.gmp-architekten.de/en/news/tianjin-west-railway-station-in-chinese-metropolis-completed.html

 

 

Advertisements
October 10, 2011

Nanjing Tower Block | gmp von Gerkan, Marg und Partner

Masterplan for ten new towers planned for Nanjing inspired by windmill sails

Following their success in winning first prize in an international competition, the architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) have been commissioned to realize a tower block complex of ten buildings in Nanjing. The design by gmp is for a financial enterprise centre on a site of about 80,000 sq m in this large eastern Chinese metropolis. The above ground gross floor space of the 120m to 200m high tower blocks will be about 500,000 sq m.

A 14m wide river crosses the site to the north of the future financial centre; a 28m wide green belt runs through the development, which is served by an underground railway line. The design idea is based on the following features: the outer edges of the site are bounded by the buildings, providing generous space for green areas and footpaths in the clearly defined central area. The architects have arranged the tower blocks on the site in a windmill sail pattern arranged in a clockwise direction, creating an outer ring of seven 120m to 200m high, and an inner ring of three 130m to 150m high buildings.

The facade concept plays an important role in terms of the sustainability of the design, as it helps to conserve energy and to ensure the well-being of users: the facades of the outer buildings rely on the natural shading from vertical shading fins which are arranged in such a way that they prevent solar heat gain from the low sun positions in the east and west. Large window elements between the shading fins let in daylight from the north and south.

The three inner tower blocks use the principle of double-skin facades with counter sash windows featuring individually controllable solar screening which is protected from the weather and avoids the need of darkened solar protection glazing. This means that the offices do not require artificial lighting during the day, which conserves energy and protects the environment. The colour scheme of the facades is reminiscent of the Nanjing city wall. The dominant scheme is based on the different colour shades of burnt brick, and so each block is given its own identity with a different colouring.

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=17724

June 6, 2011

Berlin Central Station | gmp Architekten von Gerkan, Marg und Partner

Competition 1993 – 1st Prize

Design Meinhard von Gerkan and Jürgen Hillmer

Design team Jens Kalkbrenner, Manfred Stanek

Project managers, long-distance rail Hans-Joachim Glahn, Klaus Hoyer

Project manager, glass roofs Prisca Marschner

Project managers, building slabs Prisca Marschner, Susanne Winter

Project team Christel Timm-Schwarz, Bettina Kreuzheck, Michael Scholz, Petra Kauschus, Monica Sallowsky, Tomomi Arai, Klaus-Dieter Schimpf, Ivan Ivanov, Katrin Junge, Jan Koettgen, Karsten Fritsche, Burkhard Pick, Risteard Mac Diarmada, Silke Petry, Bernd Kottsieper, Dirk Tietgen, Matthias Holtschmidt, Kemal Akay, Andreas Ebner, Frank Anacker, Stefan Both, Henning Raske, Meinhard Rudolph, Jochen Köhn, Dirk Hünerbein, Hubertus Pieper, Vita Römer, Elisabeth Mittelsdorf, Ralph Preuß, Peter Karn, Amra Sternberg, Radmilla Blagovcanin, Ahrend Buchholz-Berger, Hans Münchhalfen, Maike Carlsen, Ivanka Perkovic, Antje Pfeifer

Structural engineering Schlaich Bergermann und Partner; IVZ/Emch+Berger

Lighting design Peter Andres + Conceptlicht GmbH

Mechanical services Ingenieurgesellschaft Höpfner

Client Deutsche Bahn AG represented by DB Projekt Verkehrsbau GmbH

Construction period 1996–2006

Gross floor area 175,000 m² – 5 transportation levels

Site area 100,000 m²

Photographers:

Juergen Schmidt

Luftbild Berlin

Marcus Bredt

www.marcusbredt.de

 

 

Berlin’s new Central Station – Europe’s largest train station for long-distance, regional, and local transport – was built on its historical site in the Tiergarten District, west of Humboldthafen. At this station the new underground north-south link of the InterCityExpress service connects with the west-east line running on a curved railway track. Additionally, suburban railway tracks in both directions, as well as an underground line from north to south arrive at this station. The north-south track runs 15 m below ground level in a tunnel, which also passes below the River Spree and the Tiergarten. A train station for long-distance journeys with eight platforms, four platforms for long-distance and regional transport as well as a new train station for the U5 underground line positioned parallel to the eastern platform was realized in this location. The east-west line is elevated 10 m above street level und corresponds to the previous course of the railway tracks. A total of four long-distance railway tracks and two urban train tracks run on four newly constructed urban railway bridges.

The traffic of the train station is organized on three levels:

Level –2:
Long-distance and regional lines
from north to south; U5 underground
line
Level ±0:
Local public transport; individual
transport (access road, short-term
car park); bicycles and pedestrians;
tourist transport (coaches, ships)
Level +1:
Long-distance and regional lines
on the urban railway track; S3, S5,
S6, S7, and S9 urban railway lines.

The new Berlin Central Station comprises a total floor area of 175,000 m², with approximately 15,000 m² reserved for shops and gastronomy, 50,000 m² are provided as office space in the arch buildings, 5,500 m² serve for operational railway use as well as 21,000 m² as circulation area. The  platforms cover an area of 32,000 m², the garage comprises 25,000 m².

http://www.gmp-architekten.de/en/projects/berlin-central-station.html