Archive for ‘Erick van Egeraat’

November 19, 2011

The Rock | Erick van Egeraat

Architects: Erick van Egeraat
Location: , The Netherlands
Client: Mahler 4 VOF
Project Manager: Mahler 4 VOF
Structural Engineer: Van Rossum, Amsterdam, A. van der Sluis, Arup London
Mechanical Services Engineer: Techniplan, Rotterdam, Lio Kooiman
Electrical Services Engineer: Techniplan, Rotterdam
Project Year: 2009
Project Area: 33,500 sqm
Photographs: Christian Richters

The  office tower, also known as The Rock, is part of an expressive high- rise urban development south of Amsterdam, named Zuidas. Located in the proximity of the city centre and with direct access to the urban network of public transport and highways, the project incorporates the potential of this unique location.

The ambitious programming of a vibrant, high-density mixture of offices, housing, retail and public space, designed by nine international architects, all contribute to an exceptional development of metropolitan scale. The urban concept for this location as developed by De Architekten Cie. is based on a vertical layering structure with the anatomical analogy of legs, torso and head.

The Erick van Egeraat office tower challenges this masterplan further and proposes to create an explicit tactile and emotional experience out of the stacked block structure. Both an innovative composition of shifted volumes and a transformation from a light to heavy materialisation, it creates an expressive landmark which appears different from every angle. Each of the three sections of the building reveals its own character and material expression and offers space suited to potentially different tenant requirements.

The lower part is transparent to allow light deep into the building and stimulate interaction with the direct surroundings. The upper part is characterized by natural stone layers composed in a façade pattern which creates a variety of openings and panoramic views. Both parts are connected by a combination of transparent and printed glass elements and aluminium panels, forming a subtle transition between the two.

Text provided by Erick van Egeraat

http://www.archdaily.com/183612/the-rock-erick-van-egeraat/

November 19, 2011

Vershina Trade and Entertainment Center | Erick van Egeraat

Architects: Erick van Egeraat
Location: Surgut, 
Project Year: 2010
Project Area: 37,050 sqm
Photographs: Alexey Naroditskiy

The “Vershina” Trade and Entertainment Centre is the first five-star international shopping center in Surgut and offers space for retail, extreme sports areas, dance studios, restaurants, bars and an underground night-club. On a total gross floor area of 35,000 sqm spread over eight stories, the building provides around the clock activities for all visitors, young and old.

The concept for the building is based on a dialectical play between dark and light, solid and transparent, open and closed. The building is equipped with an extensive exterior lighting scheme and its glass facade forms a screen onto which moving advertisements are projected. The primary cuts in the facade divide this basic mass into “sharp volumes” that allow daylight in, and radiate artificial light out at night.

These cuts are accompanied by secondary cuts in the facades, the so-called “lines of light”. The primary and secondary cuts in the building skin will allow for the building to become a beacon of light during the nine dark winter months in Surgut.

http://www.archdaily.com/182782/vershina-trade-and-entertainment-center-erick-van-egeraat/

February 5, 2011

Monolith by Erick van Egeraat

Monolith by Erick van Egeraat

Dutch architect Erick van Egeraat has collaborated with French architects Combarel-MarrecManuelle Gautrand and Pierre Gautier, plus Dutch architect Winy Maas to complete this building in Lyon, France, featuring a façade in wood and glass.

Monolith by Erick van Egeraat

Called Monolith, the project was divided into five parts, each designed by one of the architects.

Monolith by Erick van Egeraat

Van Egeraat designed the north-east entrance, shown here.

Monolith by Erick van Egeraat

The block comprises offices, retail and residential units.

Monolith by Erick van Egeraat

Photographs are by Philippe Ruault.

Here’s a bit more information from the architect:


Erick van Egeraat designs the Monolith in Lyon [FR]

A unique superblock is officially opened today in the French City of Lyon. Designed by Erick van Egeraat created the superblock, called the ‘Monolith’in collaboration with the French architects Combarel-Marrec, Manuelle Gautrand, Pierre Gautier and the Dutch architect Winy Maas. This superblock is part of the urban renewal project Lyon Confluence. The building with its exuberant architecture is intended to add the new values to this derelict territory which was previously a thriving industrial district. Now the area is transformed into an innovative and beautiful part of Lyon’s city center. Erick van Egeraat and his French and Dutch colleagues all contributed to this ambitious development.

The Lyon Confluence project consists of three lots: A, B and C. The project of Erick van Egeraat is located in lot C which is also know as Le Monolithe. Lot C comprises of office, retail and residential units on a size of 32.000m2, is located in Lyon’s key – redevelopment area Lyon Confluence. It will accommodate 1.500 new residents, 15.000m2 of new office-space and 1.800 m2 of retail. This ‘superblock‘ is part of the larger inner-city redevelopment in the gastronomic center of France.

Divided into 5 sections, each section was designed by a different architect. Erick van Egeraat designed the North-eastern entrance-part of the superblock.

Offices are located along the east side and parallel to the train track. Residential units are located on the north side and in the ‘bridge’ spanning across and creating the entrance gate to the interior courtyard.

“It is an unusual building which took quite some effort to get realized. Initially each architect selected a specific material for the façade”, Erick van Egeraat says.” We eventually decided to use all materials, which created this unusual but very attractive image for the Monolith”

The result for this design is a facade predominantly designed in wood and glass. The various wooden and glass panels have been assembled in a rich and elegant irregular pattern. The introduction of the pronounced vertical wooden fins created additional depth in the façade. The fins introduce an element of verticality in the predominantly horizontal volume of the entire block. Erick van Egeraat’s unique interpretation adds another layer of individuality and scale to this remarkable superblock.

http://www.dezeen.com/2010/11/17/monolith-by-erick-van-egeraat/