Archive for ‘Ennead Architects [ James Polshek]’

April 30, 2011

The Gateway Center, Westchester Community College | Ennead Architects

The Gateway Center, Westchester Community College / Ennead Architects © Jeff Goldberg/Esto

The Gateway Center, Westchester Community College / Ennead Architects © Jeff Goldberg/Esto

The Gateway Center, Westchester Community College / Ennead Architects © Jeff Goldberg/Esto

The Gateway Center, Westchester Community College / Ennead Architects © Jeff Goldberg/Esto

The Gateway Center, Westchester Community College / Ennead Architects © Jeff Goldberg/Esto

The Gateway Center, Westchester Community College / Ennead Architects © Jeff Goldberg/Esto

The Gateway Center, Westchester Community College / Ennead Architects © Jeff Goldberg/Esto

The Gateway Center, Westchester Community College / Ennead Architects © Aislinn Weidele/Ennead Architects

detail detail

rendering rendering

section section

models models

plans plans

rendering rendering

section section

section section

plan plan

Located at the east entrance to the  campus, the new Gateway Center is emblematic of the College’s commitment to a more accessible education for residents of Westchester County and to an American college experience for the many recent immigrants seeking to improve the quality of their lives. Its design was inspired by this vision, and the building is intended as a physical embodiment of the word gateway: an entrance or means of access. Sited to take advantage of the natural beauty of the campus landscape, the Gateway Center is a threshold to the College and an initial expression of campus identity. Building and site are unified to form a sustainable daylit environment. Combining references to the campus’ architectural legacy and state-of-the-art technology, the building creates a unique educational crossroads and a defining center for campus life.

Architect: Ennead Architects
Location: Westchester Community College, 
Project Team: Susan Rodriguez FAIA (Design Partner), Timothy Hartung FAIA (Management Partner), Joanne Sliker AIA (Project Manager), John Zimmer AIA (Project Architect/Design), Patrick Golden AIA (Project Architect/Construction), Harry Park, Craig McIllhenny AIA, Mimi Madigan, Paul Keene AIA, Charles Brainerd AIA, Maura Rogers, Kyo-Youn Jin, Yekta Pakdaman-Hamedani, Mathew Bissen AIA, Saem Oh, Charmian Place, Joerg Kiesow, Dan Stube AIA
Structural Engineer: Leslie E. Robertson Associates
MEP Engineer: Thomas Polise Consulting Engineer
Landscape Architect: Towers | Golde
Lighting: Susan Brady Lighting Design
Graphics: H Plus Incorporated
Acoustics / AV / Telecom: Cerami & Associates
Geotechnical/Civil: Langan Engineering & Environmental Services
Construction Manager: STV
Project Area: 70,000 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Jeff Goldberg/Esto, Aislinn Weidele/

Two academic wings embrace a landscaped courtyard and are connected by a multi-story transparent glass gateway pavilion that serves as the lobby and welcome center. The composition is punctuated by an illuminated tower at the southeast corner of the site. In response to greater student diversity, the program includes spaces for the international student community to support their transition to American culture. Likewise a growing demand for professional training from area businesses sponsored the inclusion of spaces to provide business instruction to the local workforce. The building’s Gateway Pavilion houses the Welcome Center and International Student Office and is the main public interface for visitors to the building and the campus overall. In addition, a number of general use classrooms accommodates the increasing enrollment at the College. The remaining components of the program include shared gathering and assembly spaces intended to foster communication among the building’s users.

The two-story structure to the south houses the language program, general classrooms and faculty offices. The three-story structure to the north houses general classrooms and faculty offices of the business and fashion program. The Gateway unifies the two wings of the building.

Building materials were selected both to integrate with the existing fabric of the campus and to distinguish a new signature building for the College. Fieldstone is used at the base of the building to connect with the historic buildings on campus, while offices and classrooms, cantilevered over a base of structurally glazed walls, are clad in zinc. The atrium is wrapped in an aluminum and glass curtain wall assembly supported by a modular system of exposed structural steel elements, which results in a column-free space and a daylit and transparent environment. The custom-designed brise soleil on the Gateway Center’s south-facing courtyard facade allows building inhabitants undisrupted views of the campus and beyond while optimizing natural daylight and limiting glare.

Sustainable design principles informed the design from the overall siting and massing strategy to the integration of energy-efficient systems and the detail development and selection of materials. The building has achieved  Certification. Sustainable highlights include: minimizing site disruption through integrating the building into the natural topography and preserving existing trees on site; maintaining a vegetated open space around the building to reduce stormwater run-off and heat island effect while providing natural habitat for flora and fauna and a stormwater system that captures and treats runoff in four bio-retention basins before discharging it to the campus-wide stormwater system. Additionally, water efficiency is achieved through the use of native and adaptive plant species, eliminating the need for irrigation. Within the building, low-flow fixtures save at least 30% over conventional plumbing fixtures, a savings of over 95,000 gallons of water each year.

The building’s solar orientation and exterior fenestration enhance daylight within the building. Operable windows throughout contribute to the indoor air quality. A high performance exterior envelope mitigates heat gain and reduces energy consumption with custom-designed sun screens on the south façade of the north wing and Low E glazing throughout. Locally quarried stone is a featured material of the building. High performance mechanical systems, lighting controls and glazing will save over 30% of fossil fuel and electricity consumption annually. Waste management during construction achieved a 90% recycling rate. A carbon dioxide monitoring system provides feedback on the ventilation system. Access to public transportation is adjacent to the site. A comprehensive building signage program will educate occupants and focus on features described above that have been incorporated into the project.

http://www.archdaily.com/131156/the-gateway-center-westchester-community-college-ennead-architects/

Advertisements
April 16, 2011

National Museum of American Jewish History | Ennead Architects

National Museum Of American Jewish History / Ennead Architects © Halkin Photography LLC

National Museum Of American Jewish History / Ennead Architects © Halkin Photography LLC

National Museum Of American Jewish History / Ennead Architects © Halkin Photography LLC

National Museum Of American Jewish History / Ennead Architects © Halkin Photography LLC

National Museum Of American Jewish History / Ennead Architects © Halkin Photography LLC

National Museum Of American Jewish History / Ennead Architects © Halkin Photography LLC

National Museum Of American Jewish History / Ennead Architects © Halkin Photography LLC

National Museum Of American Jewish History / Ennead Architects © Halkin Photography LLC

drawings 01 drawings 01

drawings 02 drawings 02

drawings 01 drawings 01

Architects: Ennead Architects
Location: , PA, 
Design Principal: James Polshek
Management Partner: Joseph Fleischer
Senior Designer: Robert Young
Project Manager: Joshua Frankel
Project Architect for Construction: John Lowery
Project Team: Aran Coakley, Matthew Dionne, Erkan Emre, Mazie Huh, Aileen Iverson, Dean Kim, John Lowery, Craig McIlhenny, Maura Rogers and Jordan Yamada
Project area: 100,000 sqf
Project year: 2010
Photographs: Halkin Photography LLC

The most recent addition to the iconic buildings of Independence Mall in  is one dedicated to illustrating the American Jewish experience. The National Museum of American Jewish History (NMAJH) designed by  opened in November 2010. Adjacent to Independence Mall, the museum overlooks such attractions as Independence Hall, the Liberty Bell and the National Constitution Center. Built at a cost of $150 million by  construction management firm Intech Construction, the five-story, 100,000-square-foot space includes 25,000 square feet of exhibit space, an 85-foot-tall atrium and a 200-seat theater. The terra cotta and glass building is topped out with a beacon of light meant to symbolize themes of faith and patriotism.

The striking exterior of the museum reflects a trend in cultural centers to incorporate warm, natural materials with high performance facades. The sole aesthetic elements of the NMAJH are accomplished with glass curtain wall and terra cotta rainscreen by Shildan Inc. While limiting the number of materials used creates an air of simplicity, the sophistication of the design is anything but.

An intricately designed “box” clad with 15,000 square feet of terra cotta appears suspended within the glass curtain wall. This geometric figure is softened with rounded edges and corners. Curved baguettes interwoven with a scalloped design, a pattern custom-developed by Shildan, run the length of the surface. Terra cotta baguettes serve as sunscreens, shading the windows from the glare of the Market and Fifth Street elevations.

The modern aesthetics harmonize with the surrounding brick of old city . The terra cotta’s natural burnt red hues blend with the historic structures of the Mall while the glass curtain wall signifies transparency and openness between the museum and visitors to the Mall. Guests standing between the terra cotta and the glass curtain wall are offered a panoramic view of some of the most important buildings in American history.The building envelope provides additional benefits ideal for the preservation of artifacts and for creating an energy-efficient public space. Developed in Europe in the last half of the twentieth century, Shildan’s terra cotta back-ventilated and pressure-equalized rainscreen system is emerging as the system of choice for meeting the International Building Code and ASHRAE 90.1 building performance requirements.U.S. construction has traditionally used either a masonry back-up wall or steel studs faced with exterior sheathing. A metal support system is attached to that substructure and the exterior material is then clad to the support system. To prevent air and water from entering the building, the exterior material is caulked with sealant. The major drawback is that high winds and HVAC can create pressure differential between the exterior and interior wall. This can suck water into the wall cavity when it is raining or humid. Sealed buildings cannot equalize this pressure so moisture becomes trapped creating a short-lived wall and the possibility of mold and mildew.

http://www.archdaily.com/126333/national-museum-of-american-jewish-history-ennead-architects/