Archive for ‘Department of Architecture’

November 28, 2011

Sunone | Department of Architecture

Architect:  Co., Ltd.
Location: Bangkok, 
Owner: Sun Systems Corporation, Ltd.
Project team: Amata Luphaiboon, Twitee Vajrabhaya Teparkum, Waraphan Watanakaroon, Prow Puttorngul, Chanon Petchsangngam, Atirotj Rojratanawalee & Kanin Manthanachart
Landscape Architect: Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.
Interior Designer: Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.
Lighting Designer: ACCENT Studio
Construction Management: Building Construction Management Co., Ltd.
Main Contractor: Nai Chang Thai Engineer Co., Ltd.
Interior Contractor: New Muang Thong Furniture Co., Ltd.
Project Area: 1,200 sqm
Project year: 2007-2009
Photographer: Wison Tungthunya

Located among a low-rise residential neighborhood, a new location for a software developer–SUNONE presents designers with a great challenge dealing with quality of living for existing residence and working condition for the new comer. In order to preserve serenity of an area, respect privacy for each residence and simultaneously create pleasing working environment for staffs, pattern of horizontal screening was introduced to the project. Not only does it create visual barrier between inside and outside; allowing no direct sight from inside to surrounding residence, but does it serve as light filter generating array of light quality for interior space.

Interior design strategy was designed to promote flexibility and transparency in work environment. In contrary to the traditional office space, SUNONE provides a range of work settings including bench desks completed with task lights for concentrated work, and informal places such as lounge/bar setting for group meeting and chats. This socially oriented space is intended to improve the possibilities for social interaction among staffs rather than previously tended electronic communication.

Truly the most delightful feature of an interior space is the design of interior screen that scattered throughout space. While exterior screen reflects technological character of company’s field of business, interior screen, on the opposite, directly reflects adventurous personality of the owner and staffs. Industrial material like colorful PVC strip curtain has been cleverly incorporated through the building to reflect energy and liveliness of these extreme-sport lovers. Besides operating as space divider and enclosure, this screen, with its transparency property, also functions as an indicator of an area’s privacy level. By using PVC strip curtains, openness and transparency of office space are maintained.

With deliberate architectural strategy, the two building typologies, office and home, can perfectly fuse in one environment regardless of their architectural style. By creating a work space in the low corporate presence, SUNONE has successfully provides a place that encourages both collaboration and relaxation among its staffs.

http://www.archdaily.com/40650/sunone-department-of-architecture/

November 28, 2011

Hilton Pattaya | Department of Architecture

Architects: Department of Architecture
Location: , Thailand
Principals: Amata Luphaiboon, Twitee Vajrabhaya Teparkum
Design Team: Picha Thadaniti, Wipavee Kueasirikul, Sutah Schonrungroj, Atirojt Rojratanawalee, Worawut Oer-Areemitr, Kanin Manthanachart
Lightning Designer: Dazzle Design
Project area: 1,650 sqm
Project year: 2010
Photographs: Wison Tungthunya

 is responsible for interior design of various common areas for Hilton Pattaya Hotel which includes the First Floor Lobby, the Main Lobby on the 17th floor, the Bar, and various common area and linkage spaces within the building. The hotel is part of a larger multi-used complex located in the heart of Pattaya, overlooking the Pattaya beach.

Lobby & Bar

The space for the hotel lobby and bar occupies the 17th floor, high above the bustle of Pattaya beach below. Upon entering the space from one end, as elevator doors open, one would enter a spacious lobby area. The architectural intervention to the entire ceiling plane, with its dynamic wave lines, leads the movement of the visitors towards the seafront beyond. The fabric installation on the ceiling becomes a main feature in the space while simple elements on the ground provide a tranquil atmosphere.

At night, strip lighting accents from above the fabric linear pattern. The whole ceiling volume becomes a gentle luminous source of light giving a fine ambient to the overall space.
At the end of the lobby space, the bar area is arranged linearly along the building edge parallel to the sea with maximum opening to the ocean view. Backdrop of the bar area lies a wooden wall with alcoves where the daybeds partially tuck themselves into the wall. Oversized and soft furniture provides comfortable and relaxing seating for guests to sink into. A full-wall mirror at the end of the long space doubles the visual length of the bar area.
Further in front of the indoor bar area is an outdoor lounge space with a large reflecting pond catching the reflection of both the sky and the droplet daybeds and lamps scattered around. From this area the space is opened up to the panoramic ocean vista and gentle sea breeze.