Archive for ‘BNIM’

August 17, 2011

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / Lake|Flato Architects and BNIM Architects

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects © Hester + Hardaway

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects Site Plan

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects 3 Floor Plans

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects Section

School of Nursing and Student Community Center at the University of Texas Health Science Center in Houston / BNIM Architects & Lake|Flato Architects Daylighting Diagram

Architect: BNIM ArchitectsLake|Flato Architects
Location: , Texas, 
Project Team: Steve McDowell, FAIA; Kimberly Hickson, AIA; Chris Koon, AIA; David Immenschuh; David Lake, FAIA; Greg Papay, AIA; Kenny Brown
Consultants:  BNIM ArchitectsJaster Quintanilla & AssociatesCarter Burgess, Inc.,Ferguson Consulting, Inc., Supersymmetry, Clanton AssociatesEpsilon Engineering,Walter P. MooreColeman & Associates, Apex Busby, Rolf Jenson & AssociatesPhilo & Wilke ArchitectsArupPelton Marsh KinsellaWorrell Design GroupLerch Bates & AssociatesCenter for Maximum Potential Building SystemsRocky Mountain Institute, Elements
Contractor: Jacobs/VaughnGreg Papay, FAIA
Project Area: 18,023 sqm
Project Year:  2004
Photographs: Hester + Hardaway

By improving health and reducing environmental harm, the collaboration between Lake|Flato Architects and BNIM Architects for the UTHSC School of Nursing has become a model for social and educational space that is both inspiring and accountable.Located in the Texas Medical Center, the world’s largest medical center, this building reaches out to the rest of the almost 50 medical institutions nearby, but is still able to stand out amongst its surroundings because of its promotion of health not only in function and use, but in construction and performance as well.  Given the density of the medical center and the size of its site, the building becomes a vertical campus, with a gradient of public-to-private spaces moving up from the ground level.

The most prevalent and impressive aspect of the project is its sustainability efforts. The entire UTHSC School of Nursing was built with 50% recycled materials. Photovoltaic panels and daylight strategies on the different facades respond to varying solar conditions depending on their orientation, and utilize natural light without increasing heat gain, leading to a 40% reduction in energy use. Rainwater collection allows for a 60% reduction in water use. All of these processes together lead the project to reach LEED Gold certification.

http://www.archdaily.com/156788/school-of-nursing-and-student-community-center-at-the-university-of-texas-health-science-center-in-houston-lakeflato-architects-and-bnim-architects/

Advertisements
May 24, 2011

2011 AIA ARCHITECTURE FIRM AWARD: BNIM

BNIM

The Kansas City firm does not just advocate for building green, but has come to drive the sustainable-design movement—leading by example, always.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

By:David R. Macaulay

rinciple for Kansas City, Mo.’s BNIM. Over its 40-year history, Berkebile Nelson Immenschuh McDowell has amassed a diverse portfolio of regional and national projects, winning more than 350 awards for design, planning, and leadership. Two national AIA presidents—as well as six local chapter presidents—have come from within its ranks. During the late 1980s and 1990s, members of the firm were catalysts in the formation of the AIA’s Committee on the Environment (COTE) and the U.S. Green Building Council, plus LEED and other sustainability standards.

With 17 LEED Platinum projects, one of the first-ever living buildings to its name, and its efforts to create the first carbon-neutral communities and campuses in the world, BNIM continues to innovate, pushing boundaries with a sustainable, integrated approach that embraces the concept of regenerative design. Here’s a look at some of the firm’s milestones of this century so far, and where it’s headed next.

David & Lucile Packard Foundation Sustainability Report and Matrix, Los Altos, Calif., 2001

“What if?” BNIM’s leaders asked their clients at the Packard Foundation this question. What if building performance could go well beyond LEED, with zero negative impact on the environment, while setting a completely new standard for energy efficiency?

Created during the goal-setting process for the foundation’s proposed new headquarters, the Sustainability Report and Matrix examines six levels of design—from Market Building to LEED Platinum and beyond—offering a more holistic understanding of land, water, and energy consumption. Equally important, this new tool outlined the broader implications of each design scenario, including the source of materials and environmental and societal costs, as well as the impact of a building over the next 100 years.

BNIM’s Packard Matrix presented a compelling case for new green building technologies and laid the groundwork for the Living Building concept (the Living Building Challenge was launched in 2006). “We wanted to move beyond energy efficiency, to look at biodiversity and human health and productivity and, ultimately, the idea of a living system that would restore the environment,” recalls Bob Berkebile, FAIA.

Bannister Federal Complex, Kansas City, Mo., 2004

BNIM’s dynamic renovation transformed two bays of this dark WWII-era warehouse into a colorful, light-filled work environment for the Federal Supply Service (FSS). A new atrium and skylights introduce daylight into the 18,000-square-foot regional office, and individual work areas benefit from an underfloor air-displacement system to improve comfort. Today, the FSS reports dramatic productivity gains among employees since opening the office, with an 80 percent reduction in back orders and 60 percent faster fulfillment of new orders.

BNIM’s long tradition of adaptive reuse extends from the St. Louis Old Post Office (1983) to Kansas City’s Folly Theater (1974–2000) and Union Station (1999) and the corporate offices of Kansas City Power & Light (2009), a LEED Gold interior renovation where energy performance improved by more than 40 percent. “We try to identify what’s really important: what represents the cultural memory of a building or group of buildings,” notes Steve McDowell, FAIA. “Only then do we look for ways to integrate high performance and contemporary sustainable thinking within that historic fabric.”

Lewis and Clark State Office Building, Jefferson City, Mo., 2005

Reminiscent of the limestone bluffs overlooking the Missouri River, this 120,000-square-foot headquarters for the Missouri Department of Natural Resources serves as a green building prototype for the state to showcase a wide array of affordable, replicable design strategies. Despite a restrictive state budget, already two years out of date when the project launched, extensive team collaboration elevated the building from LEED Gold to LEED Platinum.

At Lewis and Clark, BNIM used an integrated design process to achieve high building performance levels—a process that typically relies on input from all stakeholders, including consultants, contractors, clients, and even nontraditional participants such as botanists and artists, to guide design decisions. The firm reinforces this practice on every project.

“We know now that you can’t achieve true sustainable design without bringing everyone to the table, by listening to their voices early,” says Laura Lesniewski, AIA. “No one knows as much as everyone.”

Greensburg Sustainable Comprehensive Master Plan, Greensburg, Kan., 2008

In the aftermath of an F-5 tornado that leveled 90 percent of their rural Kansas town, the citizens of Greensburg rethought their streets, schools, homes, and businesses as a model green community. The BNIM-led sustainable comprehensive master plan and Main Street Streetscape draw on innovative stormwater management, material use, and energy-efficiency measures. The firm’s contributions also include a new LEED Platinum K–12 school for the city, an AIA COTE award winner this year.

Revitalizing communities affected by disaster is a fundamental tenet of BNIM’s planning work. After assisting with the relocation of two Mississippi River towns following the Great Flood of 1993, its sustainable disaster-response and recovery efforts extended from New Orleans (2005) to Haiti (2010), Nashville (2010), and now the flood-prone city of Fargo, N.D.

“By engaging the entire community in a collaborative dialogue, they were able to create their own vision, to generate unique opportunities for change they never knew were possible,” Berkebile says.

Omega Center for Sustainable Living, Rhinebeck, N.Y., 2009

As a design statement on water—understanding, reclaiming, treating, and using it wisely—the Omega Center succeeds powerfully. BNIM incorporated an Eco Machine for primary treatment of wastewater, as well as a water garden and constructed wetland. Housed within a 6,200-square-foot building, this biological system serves as a vital teaching tool to educate Omega visitors on water issues. The facility received both LEED Platinum and Living Building Challenge certification.

Beyond Omega, BNIM continues to press for next-generation practices within the profession—accelerating the adoption of net-zero architecture, whole systems and citywide planning, and regenerative design thinking.

“We need to take responsibility for figuring how to achieve these remarkable feats in energy and water performance, as well as considering economics, nature, and the overall well-being of the people who are going to use these buildings and places,” McDowell says. “As designers, we can redefine our practice and lead that change.”

http://www.architectmagazine.com/sustainability/architecture-firm-award-bnim.aspx

here watch the video of archdaily.com interview with the boss:

http://vimeo.com/23946442

March 6, 2011

Christian Life Center | BNIM

Christian Life Center / BNIM © Assassi

Christian Life Center / BNIM © Assassi

Christian Life Center / BNIM © Assassi

Christian Life Center / BNIM © Assassi

Christian Life Center / BNIM © Assassi

Christian Life Center / BNIM © Assassi

Christian Life Center / BNIM © Assassi

Christian Life Center / BNIM © Assassi

Christian Life Center / BNIM © Assassi

Christian Life Center / BNIM © Assassi

diagrams diagrams © BNIM

first floor plan first floor plan © BNIM

north-south section north-south section © BNIM

second floor plan second floor plan © BNIM

 

east-west section east-west section © BNIM

BNIM, the recipient of the 2011  National Firm Award, designed the Christian Life Center (CLC) hoping that each resident experiences and appreciates the intended qualities of the building—quiet, embracing, community, individuality, nature, frugality, environmental responsibility, stewardship, authenticity and unique beauty. The design team envisions the building contributing to the success of men entering the program.

Architect: BNIM
Location: 
Project Area: 27,000 sqf
Photographs: Farshid Assassi

Renewing and nurturing the physical and spiritual beings of men in need is the purpose of the CLC. Men entering this program spend an entire year within the walls of this new facility. The program is a serious commitment, where the men exchange their former lifestyles for one of disciplined daily routine that is designed to help each achieve individual grow. The CLC is committed to providing an environment that is welcoming, nurturing, respectful, stewarding and comfortable for each individual and the CLC community.

The architecture has a role in helping each man’s journey succeed. Each individual has a unique beauty, and it was the design team’s intention to create an environment for the men that would reflect that beauty and evoke a welcoming presence and protective warmth. It was important that the design be appreciated slowly; just as the journey for these men is slow and deliberate, the architecture should follow.

The CLC facility operates as a self-contained home for the men in the program. On the ground floor, they share community spaces for daily activities that build self-esteem, physical health, employment skills and spiritual relationships. Sleeping spaces, showers and lounge areas occupy the second floor.

Given the issues of each individual, the CLC community and the connection to the outside world, the dynamics of privacy and community within the facility are complex, and strongly influenced the building’s and site’s design. Balancing community and privacy required sensitivity due to the location of the site’s surroundings. The new facility is situated in a neglected neighborhood near the urban core, making the creation of a safe and healthy environment paramount. The location and environmental conditions of the immediate surroundings—transient population, urban noise, light pollution, security and other externalities–suggested to the design team that a secure, quiet, heavy and internally focused building would best serve the needs of the CLC.

The architecture responds to its context with a heavy protective public shell and a tactile and lighter private realm. The public facades are load bearing masonry walls with modest fenestration delineating public and private spaces. The composite masonry is normally bricked over CMU. In specific areas the burnished CMU structure is exposed revealing the authentic structure—a nod towards the self-realization process of the men during their stay at CLC. The courtyard and south walls are skinned in a rain screen system utilizing salvaged wood siding with generous windows providing visual connectivity, thermal comfort, ventilation and effective daylighting for the adjacent interior spaces.

The building form is a compact two-story structure organized around an internal courtyard and second floor roof terraces. Programmatic spaces include a dormitory, living area, classrooms, recreation rooms, and administrative offices. A large- multi-purpose space is used for dining, recreation and worship. The courtyard organization proved to be an appropriate bio-climatic approach for achieving overall comfort, sustainability and efficiency. Every space and bed is afforded natural light and ventilation, resulting in the need for only modest electric lighting and geo-thermal mechanical systems.

Interior finishes are purposefully simple and restrained. Where appropriate, structural systems are left without additional finishes or limited to sealants for protection or to ease cleaning. Finishes include recycled wood and other sustainable products that contribute to the overall vision as a place of health and well being in all aspects of the men’s lives. The floor and roof structure were deliberately selected to maintain the protective enclosure, isolating the interior from the urban environment. Hollow core concrete planks were selected in lieu of lighter wood or steel options to ensure that quiet conditions could be maintained throughout all periods of the day.

The site design includes public and private realms and incorporates a variety of sustainable features and is a showcase for urban stormwater management. The small site includes three bioretention cells that accept all of the roof’s run-off and there is no stormwater connection to the City’s sewer system. Indigenous plant materials that require low-maintenance have been integrated throughout the site. Hidden from view are the geo-thermal wells and the recycled water storage tanks, which hold filtered water from the showers for use in toilet flushing.

’s intention was to embody a deep sense of timeless beauty within the building—a beauty beyond sensory perception that is derived from inspired architecture and a connection to nature. The building embraces triple bottom line goals. It is responsible to all inhabitants of the building, both residents and employees. It embodies sustainable design intentions that are achieved through careful integration of the programmatic needs and design responses by all disciplines and systems. Financial responsibility for this organization is a given. The building strives to be frugal and use resources very sparingly a benefit that reaches well beyond the site and will have lasting impact for years to come.

http://www.archdaily.com/116320/christian-life-center-bnim/