Archive for ‘Benthem Crouwel Architekten’

July 30, 2011

Gerrit Rietveld Academy | Benthem Crouwel Architekten

Gerrit Rietveld Academy / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Gerrit Rietveld Academy / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Gerrit Rietveld Academy / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Gerrit Rietveld Academy / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Gerrit Rietveld Academy / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Site Plan Site Plan

Site Plan Site Plan

Floor Plan Floor Plan

Floor Plan Floor Plan

Floor Plan Floor Plan

Floor Plan Floor Plan

Floor Plan Floor Plan

Floor Plan Floor Plan

Floor Plan Floor Plan

Floor Plan Floor Plan

Floor Plan Floor Plan

Floor Plan Floor Plan

Floor Plan Floor Plan

Section Section

Section Section

Section Section

South Facade South Facade

North Facade North Facade

East & West Facades East & West Facades

 

Architects: Benthem Crouwel Architekten
Location: Amsterdam, 
Project Year: 2004
Project Area: 6,500 sqm
Photographs: Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

The Rietveld Academy of Art has been expanded with a studio building of nine storys, including the basement. Its north facade, which overlooks the old building, is fully transparent so that the studios are flooded with light. By contrast, the south side facing the street is opaque from the first story upwards, stressing the openness of Rietveld’s own building beyond.

All facades, sides included, are clad with 16,000 square tiles in pressed Czech glass, specially produced for the new wing. The audiovisual rooms assemble along the mute south side, with the exhibition area and other high-profile spaces occupying the glazed ground floor. The interior is a neutral grey and white except for the stairs which sport the Rietveld colors red, blue and yellow.

http://www.archdaily.com/147637/gerrit-rietveld-academy-benthem-crouwel-architekten/

 

July 7, 2011

Elicium RAI | Benthem Crouwel Architekten

Elicium RAI / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Elicium RAI / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Elicium RAI / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Elicium RAI / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Elicium RAI / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Plan Plan

Detail Detail

Section Section

Plan Plan

Plan Plan

Plan Plan

Plan Plan

Elevation Elevation

Plan Plan

Elevation Elevation

Elevation Elevation

Architects: Benthem Crouwel Architekten
Location: 
Project Year: 2009
Project Area: 15,195 sqm
Photographs: Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

The RAI Exhibition and Congress Centre has been extended with a new building, Elicium (from Elysium, meaning a delightful place). Its lower component, the Expo Foyer or ‘Ballroom’, hovers 5 metres above street level and is attached to the existing complex on both sides by aerial walkways.

This creates a circuit or perimeter walk, transforming the old forecourt into an ‘enclosed garden’. Shifted up half a storey alongside the Expo Foyer are five congress halls; these are spatially linked but can be used separately. The Ballroom is a single large column-free space that may be divided up using sliding partitions. A seven-storey stack rises above the congress halls. Elicium puts the RAI in a better position to attract large multi-day international events and gives it a bold new front

http://www.archdaily.com/147339/elicium-rai-benthem-crouwel-architekten/

July 4, 2011

Almere House | Benthem Crouwel Architekten

AD Classics: Almere House / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

AD Classics: Almere House / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

AD Classics: Almere House / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

AD Classics: Almere House / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

AD Classics: Almere House / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

AD Classics: Almere House / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

AD Classics: Almere House / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Plans Plans

Exploded View Exploded View

Details Details

Details Details

Details Details

Architects: Benthem Crouwel Architekten
Location: 
Project Area: 65 sqm
Project Year: 1984
Photographs: Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

The house was designed for an unusual homes competition held by De Fantasie in . The brief was to design a house without taking into account current building regulations. All prize-winners were awarded a plot of land on loan for five years. This meant that the house and its foundations had to be easy to dismantle.

In the compact house, the living room is bounded on three sides by glass sheets to gather the surrounding landscape into the house. Sandwich panel walls enclose the private zone comprising the two bedrooms, kitchen and bathroom. The extraordinary construction of the house combats wind pressure in three ways. The space-frame floor structure is attached to a foundation of concrete slabs, stabilizing fins are placed strategically at the seams of the toughened glass sheets and finally two steel tension cables secure the lightweight profiled steel roof borne aloft by the glazing.

http://www.archdaily.com/147338/ad-classics-almere-house-benthem-crouwel-architekten/

July 2, 2011

Academic Centre for Dentistry | Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Site Plan Site Plan

Plan Plan

Plan Plan

Plan Plan

Plan Plan

Section Section

Section Section

Section Section

Facade Facade

Facade Facade

Facade Facade

Detail Detail

Detail Detail

Detail Detail

Detail Detail

Architects: Benthem Crouwel Architekten
Location: 
Project Year: 2010
Project Area: 23,150 sqm
Photographs: Courtesy of 

The new premises of the Academic Centre for Dentistry is situated on the ambitious Southern Axis development corridor (Zuidas), in full view of the A10 motorway. The center consists of a seven-story base above which hovers a block of laboratories.

The first two floors are rendered as a transparent plinth with an open character. A large cantilever shelters the entrance zone, whose illuminated open-air ceiling emphasizes its height creating an inviting ambience. Inside, beneath the floor tilting in two directions of the double-height lecture hall, is a large public information desk. The central well, around which all functions are organized, is a vibrant hub pulling everything together.

A basic graphic pattern of stripes applied to the glazing of the facade gives a surprising Moiré effect: the building’s look changes with the angle of observation and the weather conditions. The restaurant in the transparent intermediary zone can be seen from a great distance and itself offers a spectacular view across .

http://www.archdaily.com/146796/academic-centre-for-dentistry-benthem-crouwel-architekten/

Image.jpeg

http://www.benthemcrouwel.nl/team/photo