Archive for ‘Auer+Weber+Assoziierte’

February 15, 2011

Centre des Sports Belair | Auer+Weber+Assoziierte

Luxembourg
Project Centre des Sports Belair, Luxembourg
Completion 04 / 2010
Gross area 7.270 sqm
Cubature 45.500 cbm
Costs € 25,0 Mio.
Photography Roland Halbe, Stuttgart

Description The new buildings integrate into the terrain´s slope, cleverly benefitting from the topography. They are clearly shaped volumes over a connecting base, which allows access to both parts of the building and provides a generously landscaped terrace.

The upper floors are transparent and fitted with vertically structured, fix sunshades made of aluminium and equipped with an additional antiglare device. This layer allows for efficient shading and glare protection as well as solar gains during winter. Perspectives and views, the connection to the exterior are maintained.
The roofs of the dug-in basement floors are intensively overgrown, at some exact points skylights shed daylight into certain areas.

RA-0.png
RA-1.png
RA-2.png
RA-3.png
RA-4.png
RA-5.png
RA-6.png
RA-7.png
Siteplan
RA-8.png
First floor
RA-9.png
Longitudinal Section

http://www.german-architects.com/auer-weber-assoziierte-stuttgart?lang=en-gb

February 15, 2011

Botanical gardens „Chenshan“ | Auer+Weber+Assoziierte

Shanghai
Project Botanical gardens „Chenshan“ Shanghai, China
Auer+Weber+Assoziierte with Straub+Thurmayr Landschaftsarchitekten, Freising and Valentien+Valentien Landschaftsarchitekten, Wessling
Completion 2010
Area 202 ha
Gross area 73.200sqm
Building costs € 65,0 Mio.
Photography Jan SiefkeDescription The architectural and building components, like the reception building, the nurseries and the research centre, are integrated into the continuum of a band-like garden circle. They sublimate the idea of a garden and within the whole park produce places with unique characters. The important buildings are embedded into the wider areas of the band and become parts of the modelled landscape. With their dynamic forms in both floor plans and elevations as well as their materials changing from concrete as bearer of the landscape level and glass as transparent filling elements, they integrate naturally into the narration of the landscape architecture.
RB-1.png
Siteplan
RB-2.png
neu-RB-3.png
RB-4.png
RB-5.png
RB-6.png
RB-7.png
RB-8.png
RB-9.png

http://www.german-architects.com/auer-weber-assoziierte-stuttgart?lang=en-gb

February 15, 2011

Central Bus Terminal Munich | Auer+Weber+Assoziierte

München
Project Central bus station (ZOB), Munich
Completion 2009
Gross area 39.400 m2
Gross volume 155.000 m3
Building costs € 65 Mio.
Photography Roland Halbe, Stuttgart

Description The ZOB Munich is developing at a central hub of metropolitan and long-distance trains, in immediate vicinity to the main station. Reshaping the northern fringe of the city towards the tracks it represents, for people coming from the city, a prelude to this new development area. In addition to the requisite traffic facilities providing terminals for 29 long-distance coach services, spaces for commerce, catering and office are being developed.

The coach station´s building volume unites those purposes in an object-like form, its shell having the appearance of a chassis, and becomes the head of the new urban area at the edge of the track field.

The coaches enter and leave on a road separate from the loop for dropping people off and its secondary spaces. A terminal lounge opens to the east towards the generous forecourt. From here, travellers and passers-by enjoy a panoramic view across the wide space of the track system, to the main station, and the city skyline. Above the coach terminals there is a mall with shops and restaurants, and in the basement a discotheque for entertainment and events. The arcade level offers an attractive location for the other purposes and allows synergies with the services featured in the ZOB. Apart from that, it provides effective protection against immissions coming from the traffic area beneath.

The building envelope consists of a durable and maintenance-free metal structure composed of a substructure (ribs) carrying aluminium tubes in regular intervals. This volume, which deliberately comes off against the “urban“ fabric, makes up an impressive mark at the starting point and destination of inter-regional coach and train traffic, reflecting the dynamic nature of those connections and at the same time representing an attractive factor of identification for other uses.

RF-0.png
RF-1.png
RF-2.png
RF-3.png
RF-4.png
RF-5.png
RF-6.png
RF-7.png
Site plan
RF-8.png
Floor plan level passage
RF-9.png
Section



http://www.german-architects.com/auer-weber-assoziierte-stuttgart?lang=en-gb

 

February 15, 2011

SolarCity Center Linz | Auer+Weber+Assoziierte

KR-0.png
Linz Pichling
Project SolarCity Center Linz
Comletion 2005
Gross area 16.540 sqm
Gross volume 63.800 cbm
Building costs € 28,1 Mio.
Photography Roland Halbe, Stuttgart 

Description Based on a master plan by the architects Norman Foster, Thomas Herzog and Richard Rogers a brand new town for 6.000 inhabitants, which will be powered almost entirely by solar energy, is being established in Linz-Pichling. The highest possible level of compactness, diversity and multipurpose facilities, as well as the development of low-cost municipal housing, also feature in the plans. Gardens for tenants, tranquil areas, children’s playgrounds and spots for communal activities divide up the construction areas and lend them an air of small scale individuality.

Together with a wide access boulevard, the center of this future solar-powered town will form a functional and spatial link between the town’s districts, including various commercial, cultural and general service providers which will be attached as modular elements. A linear supporting frame is being erected in the streets and courtyards to provide transparent roofing. A variety of lighting effects will be created by the use of coated, colored and polished glass, while the roofs of the modules will be used to create solar energy.

The plan is for the central square – a “social magnet” that can be easily reached on foot from all areas – to be the centerpiece of life in the new town.

KR-1.png
KR-2.png
KR-3.png
KR-4.png
KR-5.png
KR-6.png
KR-7.png
Site plan
KR-8.png
First floor
KR-9.png
Section

http://www.german-architects.com/auer-weber-assoziierte-stuttgart?lang=en-gb