Archive for ‘Architecture Research Office’

January 22, 2012

Institute for Computational and Experimental Research in Mathematics, Brown University | Architecture Research Office

Architects: Architecture Research Office (ARO)
Location: , Rhode Island, 
Project Team: Stephen Cassell, Principal; Kim Yao, Associate/Principal; Neil Patel, Project Manager; Gustavo Colmenares
Project Year: 2011
Project Area: 18,100 sqf (GSF)
Photographs: Michael Moran

New York-based firm Architecture Research Office (ARO) recently completed the Institute for Computational and Experimental Research in Mathematics, or ICERM at Brown University. The facility is the newest of eight National Science Foundation Mathematical Sciences Research Institutes, and is the only one located in New England. ICERM’s mission is to expand the use of computational and experimental methods in mathematics, to support theoretical advances related to computation, and to address problems posed by the existence and use of the computer through mathematical tools, research and innovation. A venue for workshops and symposia year-round, ICERM also hosts several resident mathematicians for periods of a few weeks up to a semester.

With seating for 104 people and featuring views of downtown Providence on three sides, the Lecture Hall is the heart of ICERM and home to its workshops and symposia. It is equipped with Echo360 lecture-capture technology to enable easy audio and video recording of events as well as live-streaming to the Web. The Lecture Hall’s fourth wall is a writable surface of translucent glass panels inset with two suspended projection screens. This wide, floor-to-ceiling surface, actually a double layer of glass, allows daylight to filter into ICERM’s central lounge, where mathematicians also write on it. The cavity between the wall’s two layers can be illuminated to produce a luminous, iconic connection between the Lecture Hall and ICERM’s lobby.

To reduce costs and shorten the construction schedule, much of the existing partitions and layout are preserved. The design provides as much natural light as possible to interior public spaces. Chalkboards or whiteboards run throughout ICERM’s private offices and public spaces, while selected furniture pieces maximize opportunities for group collaboration. Conference rooms are equipped with Smartboard and video-teleconference technology that support collaborative events both within and beyond the Institute’s physical space. ARO’s design resolves a technical challenge of an appropriate balance between the level of technology required for an institution of this caliber and the quality of work environment necessary for mathematicians to do their best work.

http://www.archdaily.com/187797/institute-for-computational-and-experimental-research-in-mathematics-brown-university-architecture-research-office/

January 22, 2012

Princeton School of Architecture | Architecture Research Office

Architects: Architecture Research Office
Location: New York, 
Project Team: Principal-in-charge: Adam Yarinsky; Project Manager: Megumi Tamanaha; Project Team: Jennifer Park, Tina Hunderup, Adrian Wu, Arthur Chu
Completion: August 2007
Photographs: Paul Warchol

A strategic intervention, this Addition re-centers the Princeton School of Architecture. Enclosed in glass and steel, the Addition links the School’s two-story south wing, where its administrative offices and library are located, to the three-story north wing’s studios and classrooms. Princeton students have nicknamed the building the “Hyphen”.

The Addition contains a new lobby, student lounge, elevator, and cantilevered steel stair. Plan and section take their dimensions from the existing 1963 building: the Addition aligns with the existing floor levels and, on the exterior, translates the rhythm of the existing building’s window bays. Large glass panels, with varying ceramic frit patterns overlaid like folds in a curtain, comprise the Addition’s envelope. The frit pattern affirms formal characteristics seen in the building, uniting the glass and steel Addition with the existing building, while also providing solar shading for the third floor lounge. The elevator shaft, painted shades of blue, forms the background against which the stair and the frit pattern are seen.

The project scope also included renovations throughout the existing building to update the School of Architecture with a new model shop and facilities for a three-dimensional printer.

http://www.archdaily.com/197243/princeton-school-of-architecture-architecture-research-office/

and more pics:

http://archinect.com/firms/project/12183539/princeton-school-of-architecture-addition/14869501

January 22, 2012

Hudson River Education Center And Pavilion | Architecture Research Office

Architects: Architecture Research Office
Location: Beacon, New York, 
Project Team: Principal-in-charge: Adam Yarinsky; Project Team: Jeff Hong (project architect), Neil Patel, Jejon Yeung, Si Eun Lee
Gross Square Footage: Barn = 8,000 SF; Pavilion = 2,700 SF
Total Project Cost (including park): $8,720,000
Client: Scenic Hudson Land Trust, Inc.
Photographs: James Ewing

This project for the Scenic Hudson Land Trust consists of two separate structures in a public park on the Hudson River in Beacon, New York: a new boat pavilion and an arts and environmental education center inside a restored historic barn. The two buildings, standing several hundred feet apart, are integrated within the park designed by Reed Hilderbrand Landscape Architects. The architecture is on track to achieve LEED gold certification.

The barn is the sole survivor of Beacon’s industrial riverfront. This renovation preserves its simple, elemental structure but transforms its interior into a loft-like art studio. The program includes a new ground floor multipurpose space for lectures and exhibitions, two classrooms on the second floor, and support spaces. An artist’s studio is located in the top floor. The building is wrapped in a new wood deck that provides access to the ground floor and a place for outdoor events. Most existing window openings are preserved, and large glass doors are added to make a new public entry and increase the connection between inside and outside. The existing post-and-beam structure is exposed alongside durable new materials like concrete flooring, concrete block and plywood wall panels. Large sliding panels permit reconfiguration of the interior. New stairs, elevator, mechanical, electrical, plumbing and fire sprinkler systems are included to meet code requirements.

While the Education Center is an iconic destination, the boat pavilion is conceived as a threshold in deference to the expansive Hudson River. The roof is a horizontal plane of corrugated steel that parallels a large wood deck from which boats launch. The painted steel structure is economical and sturdy. Secure storage for up to sixty-four kayaks or canoes, a changing room and storage area are enclosed by aluminum bar grating panels. The textures, patterns, orientation and details of the corrugated steel, wood deck and bar grating bring these ordinary elements into an elegant composition

http://www.archdaily.com/197073/hudson-river-education-center-and-pavilion-architecture-research-office/