Archive for ‘a+ Samuel Delmas’

November 19, 2011

Centre d’Examen du Permis | a+ Samuel Delmas

Architects: a+ Samuel Delmas 
Location: 
Client: Ministère de l’écologie
Project Year: 2011
Photographs: Julien Lanoo

Site, Brief and Project

The project takes place along the nearest boulevard. It is used as an acces filter for the tracks, thanks to its openwork envelope. The fence on the boulevard uses the facade system and improves its presence along the way, while developing a kinetic effect when driving by the building.

The building skin is constituted of vertical elements that are made with strips of timber or metalic slats, regularly spaced according to their function. The envelope was made to solve all the constraints based on the brief and the site: solar protection, modularity of the building, prefabrication, anti-intervention, anti-vandal, environmental approach, and more.

Building & Sustainable Development

Simple and rigorous volumes allow for the optimization of the way of building, and the rationalization of the structure, the envelope and the networks. The implementation of windbreak hedges is composed of local species with persistent foliage. Key interests in the design approach were preservation of the existing vegetation and the development of a biodiversity in relation with the site (humid environment). The drainage ditches filters the water of pollution thanks to a natural system using plants.

Text by a+ Samuel Delmas

http://www.archdaily.com/182269/centre-dexamen-du-permis-a-samuel-delmas/