Jobie L. Martin Classroom Building, Hinds Community College | Duvall Decker Architects

IMG_5441_Finaltchdforaward.jpg
(Photo: Mark Howell)
IMG_5623_Finaltchd.jpg
View of north façade in the early morning. (Photo: Mark Howell)
IMG_5851_FinaLtchdforaward.jpg
Views of lounge, study and circulation space on the south side of the building. A standard office can be seen through the window to the right. (Photo: Mark Howell)
IMG_5048_Finaltchdforaward.jpg
View of laboratory with north-facing curtain wall to right. Note daylight harvesting system is reducing artificial light output toward the north. (Photo: Mark Howell)
IMG_5945_Finaltchdforaward.jpg
View of standard classrooms. (Photo: Mark Howell)
0710ExplodedAxon_latest.jpg
The envelope is made of durable, lifetime materials: zinc, high-performance curtain wall, and brick. (Drawing: Duvall Decker Architects, P.A.)
0710sectionB_ventilation_withnotes.jpg
(Drawing: Duvall Decker Architects, P.A.)
0710sectionA_light_withnotes.jpg
(Drawing: Duvall Decker Architects, P.A.)
IMG_5324_Finaltchdforaward.jpg
View of the south face of the building and toward the airport to the west. (Photo: Mark Howell)
IMG_6094_Finaltchdforaward.jpg
View of south façade in the early evening. (Photo: Mark Howell)
The project is a new, 18,800 sf laboratory and classroom building on the Academic Technical Center campus of Hinds Community College in Jackson, Mississippi. It includes six standard classrooms, biology and chemistry laboratories, faculty offices, and study areas.

The fastest growing satellite campus of the college required a workhorse building; economical, durable, energy-efficient and functional. The new building, sited to shape a future campus green, fits in this understated and pragmatic context, but it also elevates the prospect of the campus.

The building is ecologically mature, reducing energy consumption through active and passive strategies. As external heat gains generally outweigh internal loads here, an umbrella shadows the building. Convection facilitates the movement of air up the southern, eastern and western facades, through the attic and out to the north. The heat given off through the first layer of construction never penetrates the thermal envelope of the building.

The primary active strategy reduces the electrical lighting load, the greatest consumer of energy in most buildings. The classrooms and laboratories line the north side of the building, which is enclosed with a high performance curtain wall. This wall is a natural light diffusing lens that refracts light deep into the room and onto all of its surfaces. The artificial lighting is an efficient light harvesting system which is controlled via motion and light level sensors.

A high performance, zoned HVAC system takes advantage of the reduced loads and provides thermal comfort with minimum energy. The planning of the building allows for simple trunk line runs, efficient HVAC zoning, and ease of maintenance.

The southern side of the building accommodates lounge, circulation and study spaces. Natural light enters the building through four penumbra instruments.  Direct light is transformed into an ever-changing play of shadow and southern reflected light.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: