Archive for May, 2012

May 7, 2012

Post Tower | Murphy/Jahn

Architects: Murphy/Jahn
Location: Bonn, 
Height: 162.40
Area: 73,501 sqm
Photographs: Courtesy of Murphy/Jahn

The split, shifted oval is oriented to the Rhine, Siebengebierge and the city, facilitates views from the city, and minimizes negative wind effects through its aerodynamic shape. The building rethinks the type of high-rise office tower in relation to function, technology and user comfort.

In plan the split oval halves are separated by a 7,20 m wide space. The connecting glass floors at 9-story intervals form skygardens, which serve as communication floors and elevator crossovers. The glass elevators of the low and high zones run in the center of the skygarden, providing views and orientation.The building has a twin-shell façade. The outer shell is completely out of glass, enabling natural ventilation, especially in the spring and fall. The outer shell protects from rain, wind and noise and allows for placement of the sunshades. Glass from floor to ceiling optimizes daylight. Cost comparisons show that the total cost of climate concept and twin-shell façade is equal to a conventional system. Operating costs are reduced by 60%.Daylight, natural ventilation, solar energy and the idea that the skin of a building modulates its own climate have not yet been integrated as essential components in commercial design. The inclusion of these methodologies is the goal here. Through this, we can rediscover and fulfill our natural instincts and intuitive actions. The result: A building with high technology and low energy.

http://www.archdaily.com/231521/flashback-post-tower-murphyjahn/

May 1, 2012

58 Housing UnitsZAC Seguin – Boulogne-Billancourt | LAN Architecture

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

58 Housing Units

Program: 58 housing units
Location: ZAC Seguin – Boulogne-Billancourt, France
Timetable: 2011
Client: Nacarat
Cost: € 7,2 M Excl. VAT
Surface: 4 639 m²
Phase: Completed
Team: LAN Architecture (lead architect), COTEC (all-trades engineers)

This project, for which the competition occurred in 2008, is the result of a complex transformation process in the city along with a precise economic context. Located on the former site of the Renault factories in Boulogne-Billancourt, the concerned project is part of the Trapèze Ouest, one of the sector of the operation Ile Seguin-Rives de Seine, amongst the most important emerging centres in Ile-de-France. It consists of a new mixed use neighbourhood, residential

Program:58 housing units
Location:ZAC Seguin – Boulogne-Billancourt, France
Timetable:2011
Client:Nacarat
Cost:€ 7,2 M Excl. VAT
Surface:4 639 m²
Phase:Completed
Team:LAN Architecture (lead architect), COTEC (all-trades engineers)

This project, for which the competition occurred in 2008, is the result of a complex transformation process in the city along with a precise economic context. Located on the former site of the Renault factories in Boulogne-Billancourt, the concerned project is part of the Trapèze Ouest, one of the sector of the operation Ile Seguin-Rives de Seine, amongst the most important emerging centres in Ile-de-France. It consists of a new mixed use neighbourhood, residential space on the immediate west side of Paris. In this territory, public and private interests are evidently bound to cross. The segregation of disciplines omnipresent in the french system is antagonistic to this approach and it is manifested in the clear separation between the practices of urban planning and design, architecture, landscaping and project management. Certainly, collaboration is existent, but the large number and diversity of participants causes a normalized rarity in the points of intersection between the many different visions. A programme and volumes rigorously defined, diminished costs of construction, the hit of an economic crisis, a private real estate system that isolates the site designer, strict  certification labels… this abruptly depicted a reality, that any idea, vision or architecture is one day bound to face. The first step of our work consisted in drawing from this hostile context a fruitful questioning: « In a framework where the ability of the architect is knowingly limited and in a context where economic conditions are uncertain, how to imagine an architecture capable of resisting disruptive change? That can reassure in moments of instability? And face situations of crisis? An architecture that can justify itself by itself and in any moment? What would then be the cardinal values on which to base our intervention? ». In difficult moments, one must return to fundamentals and choices are narrowed: it is simply survival instinct. With this projects we decided to face the most challenging scenarios from the very first sketch. In this operation we have let aside exhaustive studies on urbanity and potential grabbing –costly and  previously explored methods at the agency–, to pivot back around an essential postulate: a space exists only if it is built. Simplification, substraction and timeless values drew the three guidelines for 70° Sud, whose name was chosen by the client’s Marketing team. Simplification: from a technical point of view, a way to reduce cost. A single detail drives the wholeness of the project: window–corridor-–railing. Within this ensemble, we can also include solar protections and openings. Substraction: the structure becomes façade, exposed concrete, no superfluous elements, no gratuitous ornement. Timeless values: to attract people, the strategy put into place is found upon incontestable building qualities: light, orientation, views and organization. If each individual is allowed to act upon his dwelling in regards to his own taste and needs, the fundamentals that make for quality are, in this building, unchangingly insured. The project suggests a built form that is simple and readable. The South and East façades are punctuated by multiple larges openings, extending the interior of the dwellings to exterior corridors running along the building. Larger balconies are inserted at intervals in the line of the terraces, projecting out. The juxtaposition of protruding, punctual and linear elements give the impression of a slender and lighter building onto Yves Kermen and Emile Zola streets. The building fulfills its role as a corner element and provides a clear distinction from the surrounding buildings. Plays with solids and voids, horizontals and verticals, light and shadow, glass and curtains, give the façade both sobriety and animation. To the simplicity of the drawing is added the richness of the material. We have sought for a finish that is clean, shaven and refined but rich enough to reflect light, and communicate with the colours of its environment.

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

Boulogne-Billancourt

http://www.lan-paris.com/project-58-housing-units.html

May 1, 2012

Student Residence | LAN Architecture

The idea underpinning our project was to meet the challenge of using a single architectural gesture to provide urban integration and optimised comfort for the future occupants while, at the same time, creating a friendly and informal complex. The street The building’s strategic position on the intersection of a number of streets and the busy nature of the district directed our research towards the development of lively, rich elevations providing views through to the centre of the plot and an appreciation of this inner space. The creation of two clefts and the transparency of the ground floor level resulting from the bike park meet this ambition, defining a project reminiscent of the buildings to be found in Paris’ inner suburbs. The courtyard The project is based on the party walls defining the different building heights. This movement creates a square central courtyard (17 m x 17 m), providing the project with its key element. Thanks to its considerable size, the courtyard is a source of sunlight and acts as a green lung for the apartments. Distribution

The circulation system is very clear: four vertical circulation points on the four corners of the plot. All circulation areas are naturally lit to allow the landings to become places where people can meet one another. The housing units The design of the general layout was guided by a desire to provide bright sunlit units that are easy to live in and completely adaptable to the personal tastes of each occupant. The view over the courtyard will provide the peaceful environment needed for concentration and studying.

LAN_PAJOL_PHOTOS WEB 6_3.jpg
The building’s exterior facade (Photo: Julien Lanoo)
LAN_PAJOL_PHOTOS WEB 14.jpg
(Photo: Julien Lanoo)
LAN_PAJOL_PHOTOS WEB 11.jpg
(Photo: Julien Lanoo)
LAN_PAJOL_PHOTOS WEB 5.jpg
(Photo: Julien Lanoo)
LAN_PAJOL_PHOTOS WEB 13.jpg
(Photo: Julien Lanoo)
LAN_PAJOL_PHOTOS WEB 28.jpg
(Photo: Julien Lanoo)
LAN_PAJOL_PHOTOS WEB 38.jpg
(Photo: Julien Lanoo)
LAN_PAJOL_PHOTOS WEB 31.jpg
(Photo: Julien Lanoo)
LAN_PAJOL_PHOTOS WEB 34.jpg
(Photo: Julien Lanoo)