Archive for March, 2012

March 17, 2012

Head Offices Of CMT | Batlle & Roig Architects

Architects: Battle & Roig Architects – Enric Batlle, Joan Roig
Location: 
Collaborators: Goretti Guillén, Meritxell Moyá, Helena Salvadó, architects, G3 Arquitectura, STATIC, Gerardo Rodríguez, engineer, structure, PGI Grup SL, installations
Design Date: 2008
Construction Date: 2010
Client: Grupo Castellví
Contractor: Dragados
Façade: Moyser
Installations: Axima, Imemsa
Area: 12,000 sqm
Photographs: Courtesy of  Batlle & Roig Architects

Like the INTERFACE building, the building for the Telecommunications Market Commission (CMT) is situated in the 22@ district. In this case, the building forms part of a complex, 22@ Business Park, developed by Grupo Castellví and containing a large business complex of over 41,000 m2 of offices and hotels, delimited by four streets: Bolivia, Ciutat de Granada, Sancho d’Àvila and Badajoz. Also set in this sector is one of the factories of the old Can Tiana textile mill, built in 1906 to a project by Guiteras and listed in the Special Protection Plan for the Industrial Heritage of Poblenou.

The CMT building stands on a long, narrow site that presents its main façade to Carrer Bolivia and is delimited to either side by a passage. One of the old Can Tiana factory buildings stands at the centre of the site, and the project sets out to recover and incorporate it into the CMT’s functional programme. The main volume comprises three basement floors for car parking and eleven floors above grade with offices and services.

The ground floor, providing the function of access and entrance, connects with the old mill building, the original structure of which is conserved as an auditorium with capacity for 330 persons, a large meeting room and services for CMT employees. The roof of the mill was adapted for use and connects with the first floor. The main volume, containing the offices, is organized around a central nucleus of entrances and services, and the workstations are laid out around it, making full use of the spatial freedom enjoyed by a building that opens out on all four sides.

This allowed us to explore a volumetric formalization that sets the building apart from its surroundings, highlighting its lengthwise asymmetry and increasing its height in relation to the axis of the street. This formal freedom produces a singular form, faceting the faces of the building and moulding it as a unique, recognisable piece that finds its reason for being in an innovative relation between exterior and interior. The variation and superposition of exterior spaces and workspaces serve to direct the volume towards the old factory and establish a subtle, utilitarian relation.

The distant presence of the sea and a south-facing orientation determine the correct position of the terraces. The decision to bring a unitary treatment to the building’s outer appearance led us to protect its façade using a horizontal slat system throughout its volume that continues over the old factory, connecting the two. The slats serve to cover the upper terraces and installations, and form an awning at the ground floor entrance.

http://www.archdaily.com/214040/head-offices-of-cmt-batlle-roig-architects/

March 11, 2012

Solid 11 | Tony Fretton Architects

Architects: Tony Fretton Architects
Location: , The Netherlands
Design Team: Tony Fretton, Jim McKinney, Sandy Rendel, Laszlo Csutoras, Clemens Nuyken, Chris Neve, Donald Matheson, Michael Lee, Martin Nässén
Project A: Laszlo Csutoras
Area: 2,000 sqm
Client: Albert Ravestein, Stadgenoot
Budget: €18.3 million
Photographs: Peter Cook

 has completed a new seven-storey 8000 sqm building in central Amsterdam. The project is the fourth building completed by the practice in the Netherlands, the country in which founding director Tony Fretton has held a professorship since 1999, as Chair of Architectural Design & Interiors at Technical University of Delft.

Located near the Vondelpark, Solid 11 is one of three new-build projects designed by Tony Fretton Architects on inner city sites released by the relocation of hospitals and industry, the others being Andreas Ensemble in Amsterdam West and de Prinsendam Overhoeks.

Commissioned by Dutch housing association Stadgenoot, the building is an example of a “solid”, a new highly durable and sustainable typology devised by Stadgenoot which is presented to the market as a constructed shell, offering flexibility to the building’s tenants to decide on the size, configuration and use of space.

The building is one of three in a masterplan devised by the late Belgian architect Jo Crepain. The masterplan organises the buildings in sequence along Constantijn Huygenstraat separated by public spaces. Each building is similar in form and alignment and configured as a pair of parallel blocks with a private open space between them.

Solid 11 is the third building in the sequence and is sited next to Jacob van Lennep canal. Unlike the other two buildings, the design of which has been tailored to a specific purpose as social housing and a psychiatric hospital, Solid 11 has been designed to provide flexible space for a range of activities including apartments, workspaces, a hotel, shops, cafes and restaurants and public facilities such as a kindergarten. As in the Red House, a private town house in Chelsea completed by the practice in 2001, spaces are architecturally powerful yet non-specific, inviting a variety of uses.

The client Stadgenoot required the main elements of the building to have a 200-year life span. The facade has been designed as self-supporting. The brickwork piers are built off the basement walls and are fixed to the concrete frame with stainless steel ties. The horizontal spandrels are precast concrete, faced with the same brick, and are built into the piers. The bricks used are charcoal-fired Petersen bricks, reddish brown on the outer facades and yellowish white in the courtyard. On the ground floor the brick piers are clad with highly durable, red porphyry natural stone.

The penthouse pavilions on the roof of the building and the recessed star-shaped elements on the 4th and 5th floors of the building’s front façade feature highly reflective structural glass curtain walls.

A key element of the design of the building is the central courtyard extending from ConstantijnHuygenstraat, which will contain shops, cafes and public facilities overlooked by access balconies on the upper floors. Given the prominent position of the building next to the canal, it is intended that the courtyard will become a local public place and a neighbourhood in itself. The courtyard is protected from traffic noise on ConstantijnHuygenstraat by a 6-storey high glass acoustic screen. Behind this screen glass bridges supported by abstract steel trees connect the pre-cast concrete access balconies on the opposite sides of the courtyard.

The doors are tall bronze powder-coated steel doors on the ground floor and bronze anodized or white powder-coated aluminium doors on the floors above. The stairs of the building are generous porphyry-clad stairs on the ground floor and pre-cast terrazzo on the floors above.

In the architecture there is a play between the abstract building form, the expressiveness of its materials of dark brick and porphyry and metal tree forms, and recognisable elements from other architecture that are freely transformed.

http://www.archdaily.com/207521/solid-11-tony-fretton-architects/

March 11, 2012

CR 16 Office And Residential Building | BLK2 Architekten

Architects: BLK2 Architekten
Location: Caffamacherreihe 16, 20355 , Germany
Completion: 2010
Client: CR sechzehn Hamburg GmbH & Co.KG, Germany
Gross floor area: 41.387 sqm (35.216 qm office / 6.171 qm residential property)
Project Team: Peter Lehmann, Martin Sieckmann, Annette Niethammer,
Michaela Bluhm, Michael Gutena, Hannes Beinhoff.
Photographs: Klaus Frahm / Artur Images

The strong unity of the surrounding perimeter blocks in the city of Hamburg as well as the dominating existing Unileverhaus frame the combined office and residential development with strong urban and architectural presence. The design embraces these contradicting conditions by using a calm figure developed out of the perimeter block structure for the office building. The radically minimalist and modern architecture exposes its urban face to the Caffamacherreihe.

An elongated elegant overhanging part of the structure appears in a sectional profile as part of a frameless glazing double facade. Around this glass section wraps a band of anodized aluminiumsheets in brass. The facade is divided in story high, vertical strips of glass and closed panels with integrated blades. By minimally varying the width of each panel a surprising dynamic and irritation in the percipience of the absolute plane and elegant façade is created.

The residential building steps in between the existing Deutschlandhaus and the new office building CR 16, as a strong sculpture.

http://www.archdaily.com/206874/cr-16-office-and-residential-building-blk2-architekten/

March 11, 2012

Westpark Bochum | Archwerk Generalplaner KG

Architects: Archwerk Generalplaner KG
Location: , Germany
Project area: 1,850 sqm
Project year: 2004 – 2005
Photographs: Peter LippsmeierArchwerk – Sascha Völzke

The IG Metall [Metalworkers’ Trade Union] JAHRHUNDERTHAUS headquarters lies very close to Bochum town centre in the Westpark on Alleestrasse. The draft envisages two parallel blocks running north – south, connected by a transparent hall. The east wing contains 9 storeys and on the west side the top two floors project outwards by approximately 4.40 metres. The west wing contains 4 storeys (a 2-storey high assembly room (divisible), the catering area on the 2nd floor, and the seminar area on the 3rd floor). Access to the building is by way of a glass-roofed hall with a path from the Alleestraße (main entrance) via a steel-structured, four-level stairway to the Westpark. The difference in height of the terrain (approx. 7.00 m) is made both visible and useable in the hall by four stepped, steel platforms. The floor plan enables a number of variable uses to be made due to the combination of restaurant, foyer and assembly rooms.

On the ground floor (at Alleestrasse level) connected to the hall there is a divisible assembly room, an Internet venue, and a youth room. The office areas on the upper floors are accessed via lifts from the hall. On the 2nd floor (at the level of the Westpark, roughly + 7.00 m), in the west wing there is a catering establishment open to the public. It and its terrace face onto the Westpark and have here an additional, separate entrance.

The building is designed with flexible office use in mind and can be laid out as group offices, as a double-loaded corridor with cubicles or also as an open-plan office. The floors are easily divisible and can be leased flexibly (3.00 metre room height). The basement houses a conventional underground car park with 86 parking spaces with ramp access to Bessemerstrasse.

The exterior appearance is defined by clinker masonry with a perforated façade or, in the case of the inner side looking onto the glass-roofed hall, by an aluminium and glass facade. The perforated façade contains stove-enamelled aluminium windows. The facades of both blocks which look inwards onto the reception hall are of glass. The hall’s load-bearing structure is made of steel. The roofs are flat. The glass-roofed hall has a roof composed of overlapping glass panels with a suspended, movable, textile sunshade (greenhouse-type shade netting).

http://www.archdaily.com/144208/westpark-bochum-archwerk-generalplaner-kg/

March 11, 2012

Edel AG | Antonio Citterio Patricia Viel and Partners

Architects: Antonio Citterio Patricia Viel and Partners 
Location: , Germany
Client: Edel Music AG
Project Year: 2002
Project Area: 6,000 sqm
Photographs: Klaus Frahm

The new headquarters for Edel Music AG are located in a five-story building designed by Antonio Citterio and Partners along the river Elbe in Hamburg, Germany.

The volume of the building is based on a Master Plan in which a lowered garage structure aligned to the street is topped by several office building facing the river.

The Edel headquarters comprise 3300 sq meters of office space on three levels over a ground floor housing the reception, bar, restaurant and auditorium.

The first two levels are sitting completely on the podium, while the three upper levels cantiliver over the polder, overlooking the river.

The transparency of the ground floor indicates the public character of the interior: the space is extended to the outside terraces. The idea of the building is different from the usual office building, nearing the idea of the “campus” where young people have the chance to meet the employees of the company and communicate with visitors from all over the world.

http://www.archdaily.com/210746/flashback-edel-ag-antonio-citterio-and-partners/