IGH office building lot D5 ZAC Seguin – Boulogne Billancourt | ECDM

program: development of the BIA building in Seguin oriented tertiary
client: Nexity
location: Keystone Area, ZAC Seguin – Boulogne Billancourt (92)
area: 60,000 sq.m.
Cost: M €
Contest: 2011

The Grand Landscape

The emerging realization of a point, a building that extends above the canopy Boulonnais is an opportunity to rethink the relationship of the new neighborhood of Keystone with the Grand Landscape. This punctuation highlights the metropolitan character of the site by generating a tracking device distance. Its status, its dimension and the values ​​it carries, the Trapezium is a singular territory constituting the Greater Paris. The site is emblematic of the changes that have transformed our industrial cities, these paradigm shifts that have enabled the implementation of a highly complex environment taking into account the needs of a postmodern society now. Therefore, the vertical to be introduced should allow to give clear expression of a territory where the organization defines a living thought of as a delicate balance between mineral and plant, between full and empty nesting complexity of a dense area and attractive. Our proposals were designed as single elements of an urban mixed, composite, where the residential, commercial and green spaces are one unit. The wide open spaces of the Seine Valley as detailed outlook released on the Keystone-through an extensive park, paths, a rack fragmented islands organized around delivering open a horizontal reading of the register and tense urban . There is in our projects a horizontal component which is fit assertive, delineate the boundaries of the park and accompany the banks of the Seine and emergences, punctuation considered in resonance with other highlights of the loop of the river such as the tower horizons or verticals coming of Seguin Island.

Valley of the Seine is in crossing the Grand Paris, punctuated by towers. One thinks of Defense, the Front de Seine, the Eiffel Tower, the neighborhood of the Gare de Lyon, and many other architectural interventions scattered on the linear river, river geography and landscape favoring emergences. In the landscape of Boulogne near the river, it seemed essential that the collusion between the settling elements beyond the general template of the neighborhood. Both projects are designed in conjunction with a skyline own site. The context here is both the district and the Grand Landscape. We thought our projects as entities in resonance with existing emergences: Horizons Tower, head of the Pont de Sevres, emergences coming as those provided on the Ile Seguin. These three entities form a triangle, the project has taken an angle, one end.Therefore, it is proposing a center of gravity and a volumetric principle of gradation that establish a link with the template of buildings erected along the quay and a complicity with the prow of the Ile Seguin.

Based on this fact, we moved the center of gravity of our projects to the northwest of the plot to establish a link with the buildings along the quay, but especially not to generate an effective leader that falls directly competes with that of Seguin Island. Indeed, the prow of the Ile Seguin legitimacy geographical leaving no room for what would be a de facto substitute. The shape of the plot, this triangle does not constitute a rounded bow itself, any analogy to skippers would be fortuitous. Besides a trapezoid does not bow. Therefore our projects have been designed to allow the framing of views and perspectives, implementing, at the junction of the park and pier, a watershed landscape. Program requirements have led us to design two projects of different nature, structured by two distinct approaches to ensure the safety of persons and property. Refuting any formal a priori, we chose to develop two projects, two concepts structured by two regulatory options to organize the height.

Periscopes

Here more than elsewhere the vertical, the height has to do with the geography of this unique site, wedged in a meander of the Seine River and bordered by a unique topography. The slopes of Meudon dominate in a wide curve a territory plan extending to the capital. As soon as we take a little height, that the eye exceeds the average height of constructions is a wide field of vision that opens 360 degrees, with the hills of Meudon as a backdrop to the west and the Parisian panorama to the east. This perception is reinforced by the autonomy given to the plot. If there is a special relationship to the river, to the matrix, the privileged views are deployed on 360 °. Rise a few tens of meters and a unique relationship is established between the building and the area of ​​Greater Paris. This is not to trivialize this relationship in a formal indifference. The tower and sees the tower is seen. This trade is anything but impersonal, anonymous or neutral. The nature of this gaze must be characterized to exchange further. The eyes meet between symbolic points that we identified and your building.

The building like a periscope will look, will frame exceptional views of the Grand Landscape. This is to give these acute emergencies, not to trivialize a formal neutrality in relation to the landscape. Like a painter or photographer, we have framed vistas. With a simple gesture towers installed reciprocity with the focus point: La Defense, Arc de Triomphe, the Eiffel Tower, the Manufacture de Sèvres, the bed of the Seine. It’s about seeing and being seen in an otherness. We implement a strong sense of belonging to a wider territory, a territory rich in history and this prestigious. The hybrid programming of your program with the singular request for two types of commercial buildings has led us to intimately mix verticality and horizontality. The project brings together a tower and two elongated emergences in a unique writing. The building is unitary. It spreads horizontally and vertically in successive folding, delimiting its folds framing the landscape. This whole system comes to float above a floor at the height generating split wide vistas between the docks and park. So there is a strong horizontal component which holds the island, organizes the boundaries of the parcel, urban organization supports implementation of the Trapezium by extending alignments and templates and deployment height which overlooks the Grand Landscape. The base, what the ground that we propose is to anchor the project in descent from the surrounding urban structure. A tower is above all an above ground for a project connected with an urban reality that participates in the organization of a neighborhood. The compactness of the base allows us to identify large outdoor spaces free. This is to generate surfaces planted host that offers a gradation between the public and the building. A number of programs open on these outdoor areas with the desire to find supplements for the outdoor cafeteria, the lobbies, or home.

The first two levels are included as a single volume, physically and under the fire regulations. So this is a very open volume largely transparent linking the dock and park. In these two levels are focusing all local collective organized around a double height. Commercial spaces are designed to be compact, rational, flexible and scalable. On this level, we offer large trays of approximately 5,000 m², which allows us to have 25 700 m² of meeting the requirements of the Labour Code regarding fire regulations. The upper trays are part of the regulation applicable to tall buildings. The project is designed to streamline the most kernels. Their compact size and central location to distribute surfaces extremely versatile in terms of livability. A large majority of trays has extensions in the form of terraces or balconies. It is proposed hanging gardens, the exterior surfaces protected from the wind as supplements work surfaces. In research on opening a beautiful environment, we felt it important to suggest areas less formal, less “tertiarisées” contributing to the definition of identity to the building through the implementation of a framework lives.

http://ecdm.eu/?p=3952

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: