Archive for November 19th, 2011

November 19, 2011

Centre d’Examen du Permis | a+ Samuel Delmas

Architects: a+ Samuel Delmas 
Location: 
Client: Ministère de l’écologie
Project Year: 2011
Photographs: Julien Lanoo

Site, Brief and Project

The project takes place along the nearest boulevard. It is used as an acces filter for the tracks, thanks to its openwork envelope. The fence on the boulevard uses the facade system and improves its presence along the way, while developing a kinetic effect when driving by the building.

The building skin is constituted of vertical elements that are made with strips of timber or metalic slats, regularly spaced according to their function. The envelope was made to solve all the constraints based on the brief and the site: solar protection, modularity of the building, prefabrication, anti-intervention, anti-vandal, environmental approach, and more.

Building & Sustainable Development

Simple and rigorous volumes allow for the optimization of the way of building, and the rationalization of the structure, the envelope and the networks. The implementation of windbreak hedges is composed of local species with persistent foliage. Key interests in the design approach were preservation of the existing vegetation and the development of a biodiversity in relation with the site (humid environment). The drainage ditches filters the water of pollution thanks to a natural system using plants.

Text by a+ Samuel Delmas

http://www.archdaily.com/182269/centre-dexamen-du-permis-a-samuel-delmas/

Advertisements
November 19, 2011

Trafford Wharf Promenade | FoRM Associates

Architects: FoRM Associates
Location: 
Date: Completed 2011
Client: Peel Media
Design: FoRM Associates
Engineering: Gifford
Text credits: FoRM Associates
Photographs: McCoy Wynne,  Webbaviation, FoRM Associates

Quayside designed by London-based FoRM Associates in front of Imperial War Museum North by Daniel Libeskind is now open to the public. The new quayside completes the first section of the Irwell River Park masterplan, an 8km long river edge park linking Salford, Manchester and Trafford developed by FoRM Associates in 2010. With the adjoining new Media City foot bridge by Wilkinson Eyre Architects the quayside delivers an important new strategic circulation loop in the Quays, a key regeneration zone in Greater Manchester. The loop helps to transforms the experience of walking in the area through linking Media City UK – the new home of the BBC, with the IWMN, Manchester United Stadium and Lowry Arts Centre.

FoRM’s design of the quayside plays with convex and concave geometries, creating an imaginative public realm complementing the designs of both the IWMN and the new Media Bridge. Importantly the project also actively orientates the IWMN towards its water edge with its newly constructed additional entrance now admitting over 50% of the museums visitors. The original severance to movement along the Manchester Ship Canal was resolved by a newly constructed deck and stepped area built over water, delivering generous pedestrian and cycling connectivity as well as a series of public realm spaces that serve as informal performance/educational resource for the museum. Terraced seating leading down to the water’s edge provides excellent views of the area making the new quayside already a popular destination both during the day and the evenings.

“FoRM Associates were not known to Peel before the Trafford Wharf commission. They proved to be one of the most innovative and professional consultants I have worked with. The project was delivered not just on time and entirely within a tight budget but with great flair and imagination. FoRM clearly understood their brief and delivered not just a visual delight but, in concert with the structural engineer produced a technically sound and simply constructed solution.” Ed Burrows, Property Director, Peel Media

http://www.archdaily.com/180822/trafford-wharf-promenade-form-associates/

November 19, 2011

Euralille Youth Centre | JDS Architects

JDS Architects have just shared with us their first French project in the city of Lille. The Euralille Youth Centre is a 6,000 sqm project that includes a youth hostel, offices and a kindergarten.

Over the past twenty years Lille has become a European hub; a destination for business and congress, a great place to study and live and also a tourist destination. It is a city with a turbulent history of conquest and reconquest, a heritage as an important medieval city and later the industrial capital. It is this history, the unique and striking presence of remnants of ramparts of the citadel, which the project seeks to mention.

Our project emerges from the idea of creating an urban catalyst, accommodating three distinct programmes on a triangular site. By placing a program in each point of the triangle we offer maximum privacy while allowing them a closeness and continuity of space, organized around a garden, like a cloister of calm in the center of the city. The lifting of the mass of the programme at the corners illuminates and activates the adjacent public spaces and creates a continuity from outside to inside the building.

Architects: JDS Architects
Location: Lille, 
Project Team: Antoine Allard, Renaud Pereira, Sandra Fleischmann, Weronica Wojcik, Felix Luong, Kamile Malinauskaite, Lea Fournier, Adrien Mans
Competition Team: Julien De Smedt, Barbara Wolff, Henning Stüben, Renaud Pereira, Heechan Park, Francisco Villeda, Wouter Dons, Felix Luong, David Dominguez, Leonora Daly, Priscilla Girelli, Marion Julien, Edna Lueddecke
Client: SAEM Euralille
Collaborators: Agence Franck Boutté Consultants, EGIS, SL2EC
Budget: 11,400,000 EUR
Size: 6,000 sqm
Status: Construction starts 2012
Images: Courtesy of JDS Architects

http://www.archdaily.com/183069/euralille-youth-centre-jds-architects/

November 19, 2011

The Rock | Erick van Egeraat

Architects: Erick van Egeraat
Location: , The Netherlands
Client: Mahler 4 VOF
Project Manager: Mahler 4 VOF
Structural Engineer: Van Rossum, Amsterdam, A. van der Sluis, Arup London
Mechanical Services Engineer: Techniplan, Rotterdam, Lio Kooiman
Electrical Services Engineer: Techniplan, Rotterdam
Project Year: 2009
Project Area: 33,500 sqm
Photographs: Christian Richters

The  office tower, also known as The Rock, is part of an expressive high- rise urban development south of Amsterdam, named Zuidas. Located in the proximity of the city centre and with direct access to the urban network of public transport and highways, the project incorporates the potential of this unique location.

The ambitious programming of a vibrant, high-density mixture of offices, housing, retail and public space, designed by nine international architects, all contribute to an exceptional development of metropolitan scale. The urban concept for this location as developed by De Architekten Cie. is based on a vertical layering structure with the anatomical analogy of legs, torso and head.

The Erick van Egeraat office tower challenges this masterplan further and proposes to create an explicit tactile and emotional experience out of the stacked block structure. Both an innovative composition of shifted volumes and a transformation from a light to heavy materialisation, it creates an expressive landmark which appears different from every angle. Each of the three sections of the building reveals its own character and material expression and offers space suited to potentially different tenant requirements.

The lower part is transparent to allow light deep into the building and stimulate interaction with the direct surroundings. The upper part is characterized by natural stone layers composed in a façade pattern which creates a variety of openings and panoramic views. Both parts are connected by a combination of transparent and printed glass elements and aluminium panels, forming a subtle transition between the two.

Text provided by Erick van Egeraat

http://www.archdaily.com/183612/the-rock-erick-van-egeraat/

November 19, 2011

Vershina Trade and Entertainment Center | Erick van Egeraat

Architects: Erick van Egeraat
Location: Surgut, 
Project Year: 2010
Project Area: 37,050 sqm
Photographs: Alexey Naroditskiy

The “Vershina” Trade and Entertainment Centre is the first five-star international shopping center in Surgut and offers space for retail, extreme sports areas, dance studios, restaurants, bars and an underground night-club. On a total gross floor area of 35,000 sqm spread over eight stories, the building provides around the clock activities for all visitors, young and old.

The concept for the building is based on a dialectical play between dark and light, solid and transparent, open and closed. The building is equipped with an extensive exterior lighting scheme and its glass facade forms a screen onto which moving advertisements are projected. The primary cuts in the facade divide this basic mass into “sharp volumes” that allow daylight in, and radiate artificial light out at night.

These cuts are accompanied by secondary cuts in the facades, the so-called “lines of light”. The primary and secondary cuts in the building skin will allow for the building to become a beacon of light during the nine dark winter months in Surgut.

http://www.archdaily.com/182782/vershina-trade-and-entertainment-center-erick-van-egeraat/