Archive for November 13th, 2011

November 13, 2011

Center for Life Science | Tsoi/Kobus & Associates

Architect: Tsoi/Kobus & Associates
Location: Boston, 
Project Size: 777,600 square feet
Project Year: 2008
Photographers: Jeffrey TotaroEd Wonsek

Owner: BioMed Realty Trust
Developer: Lyme Properties
Construction Manager: William A. Berry & Son
MEP Engineer: AHA Consulting Engineers
Structural Engineer: McNamara/Salvia
Landscape Architect: Copley Wolff Design Group
Acoustical Consultant: Shen Milsom & Wilke

The goal in developing the Center for Life Science | Boston (CLSB) was to address a serious, unmet need for flexible, state-of-the-art research space in the Longwood Medical Area (LMA), the nation’s intellectual epicenter for life science research. Today, this first-of-its-kind, privately-owned, multi-tenant laboratory building not only represents the highest density of life science research space to date in the city of Boston but also sets a new standard for height in the LMA and serves as the paradigm for cooperation between private academic medical institutions and third-party capital resources.

Unlike institutions, which often overdesign for flexibility of space over the long term, the developer brought a mindset that considered the long view but sought to serve tenants most successfully at the lowest cost and with the greatest speed to market. Assisting in this effort, the architectural team’s expertise in life sciences and long experience developing academic medical centers allowed them to serve as an interpreter, bridging the two worlds to ensure that the needs of the developer and the institutions who would occupy the space were met.

When the project began, the developer and the City of Boston envisioned a 400,000-square-foot, 12-story building. At the outset of the design process, however, negotiations with neighboring Beth Israel Deaconess Medical Center led to the sale of an adjacent parcel, allowing the building to grow to 777,600 square feet. The arrangement was a win-win-win. It meant more rentable space for the developer, cash in hand and “first-in” status for the financially-strapped hospital, and a more efficient and cost-effective 750-space underground parking structure for the building.

To deliver the badly needed space to tenants as quickly as possible, the CLSB was designed, contracted, and built on a fast-track basis. An innovative up/down construction approach allowed the garage to be excavated down at the same time that the superstructure for the tower was constructed up—cutting more than one year from the construction schedule.

Sustainability
The Center for Life Science | Boston is one of the first buildings accepted to the U.S. Green Building Council’s LEED Core and Shell Pilot Project and has been pre-certified Gold—exceeding the owner’s expectations.

An integrated sustainable design approach that considered the building as a whole and not just the sum of its parts allowed the team to resolve multiple challenges with targeted solutions. For instance, a water reclaim tank at the building base captures stormwater and lab process reject water for reuse in the core toilets, saving more than 1 million gallons of water annually while also reducing impact on the dense neighborhood’s stormwater management system.

http://www.archdaily.com/175134/center-for-life-science-boston-tsoikobus-associates/

 

Advertisements
November 13, 2011

Tianjin West Railway Station | gmp architekten

After a construction period of two and a half years, von Gerkan, Marg and Partners Architects (gmp) have completed the Tianjin West Railway Station in China. The new intersection, which is located about 130 kilometers south-west of Beijing, serves as a stop on the high-speed line between the Chinese capital and Shanghai, as well as connecting the various regional lines and linking these to the underground network. The local urban design function of the railway station is to connect a commercial area to the north with the old city center to the south, bridging tracks, a river and a road in this city of 12 million residents.

The architects have highlighted the bridge function between the city quarters with a 57 meter high and nearly 400 meter long barrel vault roof above the terminal concourse. Its curved roof is reminiscent of a large scale city gate and the long, stretched out concourse beneath of a classic place of transit. The portals of the eastern and western sides of the curved hall are symmetrically framed by arcades. To the south of the building a large and open station forecourt covers a wide area which gives credence to the importance and dimension of this railway station.
Passengers enter the new Tianjin West RailwayStation through the main entrances on the north and south sides. Arched cantilevers above the entrances and tall window fronts convey an initial impression of the space passengers encounter in the concourse, which is flooded with daylight, providing a highquality atmosphere and clear orientation for travellers. Daylight reaches the concourse through the diamondshaped steel and glass roof construction, and while the lower part is nearly transparent and admits a great deal of light, the upper part serves as protection against direct solar radiation. The barrel vault roof conveys a dynamic impression, not least because its steel elements vary in width and depth from the bottom to the top, and are woven together. Escalators and lifts are available for passengers and visitors to descend to the platforms. This technically and structurally sustainable railway station illustrates a contemporary interpretation of the cathedrals of traffic from the heydays of railway travel.

Competition 2007 – 1st prize
Design Meinhard von Gerkan and Stephan Schütz with Stephan Rewolle
Project leader Jiang Lin Lin
Design Team, Phase 1 Iris Belle, Shi Liang, Du Peng, Chunsong Dong
Design Team, Phase 2 Nicolas Pomränke, Jochen Sültrup, Clemens Ahlgrimm, Christian Dorndorf, Bernd Gotthardt, Clemens Kampermann, Kian Lian, Sabine Stage, Cai Wei
Design Team, Phase 3 Sebastian Linnack, Thomas Schubert, Zheng Shan Shan
Detailed Design Team, Phase 4 Dong Shu Ying, Sebastian Linack, Thomas Schubert, Zheng Shan Shan
Structural engineers schlaich bergermann und partner
Chinese partner practice TSDI
Client Tianjin Ministry of Railway
Gross floor area 179,000 m²
Number of platforms 24
Construction period 2009–2011

Images 
Christian Gahl

http://www.gmp-architekten.de/en/news/tianjin-west-railway-station-in-chinese-metropolis-completed.html