SLICED POROSITY BLOCK | Steven Holl Architects

CREDITS

architect
– Steven Holl Architects
Steven Holl, Li Hu (design architect)
Roberto Bannura (associate in charge)
Lan Wu (project architect, Beijing)
Haiko Cornelissen, Peter Englaender, JongSeo Lee (project architect, New York)
Christiane Deptolla, Inge Goudsmit, Jackie Luk, Maki Matsubayashi, Sarah Nichols, Manta Weihermann, Martin Zimmerli (project designer)
Justin Allen, Jason Anderson, Francesco Bartolozzi, Guanlan Cao, Yimei Chan, Sofie Holm Christensen, Esin Erez, Ayat Fadaifard, Mingcheng Fu, Forrest Fulton, Runar Halldorsson, M. Emran Hossain, Joseph Kan, Suping Li, Tz-Li Lin, Yan Liu, Daijiro Nakayama, Pietro Peyron, Roberto Requejo, Elena Rojas-Danielsen, Michael Rusch, Ida Sze, Filipe Taboada, Ebbie Wisecarver, Human Tieliu Wu, Jin-Ling Yu (project team)

associate architects
– China Academy of Building Research
Hong Jin, Wang Zhenming, Lu Yan (project team)

MEP and fire engineer
– Ove Arup & Partners

LEED consultant
– Ove Arup & Partners

structural engineer
– China Academy of Building Research
Liu Junjin, Zhu Huosheng (senior engineer)

quantity surveyor
– Davis Langdon & Seah (DLS)
Hu Ping, Sun Ying (deputy manager)

traffic consultant
– MVA
Michael Chiu (director)
Kent Liang (project manager)
– MVA Hong Kong ltd

http://www.stevenholl.com/project-detail.php?type=&id=98

now the project tops out according to archdaily:

The Sliced Porosity Block—the Raffles City development designed by Steven Holl Architects in—celebrates its topping out at 123 meters. Located just south of the intersection of the First Ring Road and Ren Min Nan Road, the 3 million square feet mixed-use complex consists of five towers with offices, apartments, retail, a hotel, cafes, and restaurants.The project’s sun sliced geometry results from careful study of daylight exposures to the surrounding urban fabric. Porous and inviting from every side, five vertical entrances cut through a layer of micro-urban shopping before leading to the elevated public ‘Three Valley’ plaza. A great urban terrace on the scale of Rockefeller Center, this multi-level plaza in the center of the complex is sculpted by stone steps, ramps, trees, and ponds. Here the public space parallax of overlapping geometries is supercharged by color that glows from the shops positioned underneath the plaza.The three generous ponds on the plaza are inspired by a poem by the Chengdu poet Du Fu (713-770), ‘From the northeast storm-tossed to the southwest, time has left stranded in Three Valleys.’ These three ponds function as skylights to the six-story shopping precinct below. Residing in voids in the facades are pavilions designed by Steven Holl and Lebbeus Woods.The Sliced Porosity Block is heated and cooled geo-thermally and the large ponds in the plaza harvest recycled rainwater while the natural grasses and lily pads create a natural cooling effect. High-performance glazing, energy-efficient equipment and the use of regional materials are among the other methods employed to reach the LEED Gold rating.

http://www.archdaily.com/170334/steven-holl-architects%E2%80%99-sliced-porosity-block-tops-out/

In Progress:

Construction of Steven Holl Architects’ Sliced Porosity Block is making progress in ,. The large hybrid complex topped out at a 123 meters in September and is scheduled for completion in 2012. The five towers house offices, serviced apartments, retail, a hotel, cafes, and restaurants. The 105,000 square foot site will stimulate a micro-urbanism and offer generous amounts of public open space.

Architects: Steven Holl Architects
Location: Chengdu, China
Project Area: 310,000 sqm
Project Year: In Progress
Under Construction Photographs: Steven Holl Architects

The environmentally state of the art skyscrapers are described by Steven Holl as “a poetic form shaped by sunlight.” The precisely calculated sun angles that guides the geometry is a result of code required minimum daylight exposures to the surrounding urban fabric. Porous entrances, a multi-level urban terrace and sculpted pathways of circulation flanked with vegetation warmly welcome visitors. Overlapping geometries of black and white are illuminated by color, playfully glowing from retail signage.

The Sliced Porosity Block is geo-thermally heated and cooled. Large plaza ponds harvest recycled rainwater while natural grasses and lily pads cool the outdoor public space. High-performance glazing, energy-efficient equipment and the use of regional materials are a few methods employed to reach a LEED gold rating.

See conceptual drawings, the physical model, and early construction photographs on our previous ArchDaily post here.

Design Architect: Steven Holl, Li Hu
Associate in Charge: Roberto Bannura
Project Architects: Lan Wu, Haiko Cornelissen, Peter Englaender, JongSeo Lee
Project Designer: Christiane Deptolla, Inge Goudsmit, Maki Matsubayashi, Sarah Nichols, Martin Zimmerli
Project Team: Justin Allen, Jason Anderson, Francesco Bartolozzi, Guanlan Cao, Yimei Chan, Sofie Holm Christensen, Esin Erez, Ayat Fadaifard, Mingcheng Fu, Forrest Fulton, Runar Halldorsson, M. Emran Hossain, Joseph Kan, Suping Li, Tz-Li Lin, Yan Liu, Jackie Luk, Daijiro Nakayama, Pietro Peyron, Roberto Requejo, Elena Rojas-Danielsen, Michael Rusch, Ida Sze, Filipe Taboada, Manta Weihermann, Ebbie Wisecarver, Human Tieliu Wu, Jin- Ling Yu
Associate Architects: China Academy of Building Research
MEP and Fire Engineer: Ove Arup & Parners
LEED Consultant: Ove Arup & Parnters
Structural Engineer: China Academy of Building Research
Quantity Surveyor: Davis Langdon & Seah
Traffic Consultant: MVA Hong Kong Ltd
Client: CapitaLand Development

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: