Archive for September 11th, 2011

September 11, 2011

Wenzhou Central Business District | Henn Gmbh

Henn Gmbh create an urban identity that unites local traditions with viable concepts for the future

Wenzhou lies within a mountainous region of Zhejiang Province where the Ou Jiang River meets the East China Sea. The traditional trading town opened to foreign trade in 1876 and as an international port is one of today’s key production locations for the consumer goods industry in China.

The centrepiece of the city’s future Central Business District comprises offices, a five-star hotel, commercial space and a public park. The Wenzhou coastal region is interspersed with an intricate network of small and large rivers. The proposed design picks up on the river delta image and transposes it onto a park landscape which opens towards the sea. The green corridor leading out of the city continues across the site, where it branches out and forms an undulating connection between the city and the riverfront.

On ground level, this architectural landscape merges with the flowing form of the buildings and simultaneously traces the movement of their users. The five towers stand in a staggered row to ensure a largely unrestricted view of the river. Their heights reflect that of the surrounding buildings in the south west and rises in a wave towards the river, where it defines the edge of the city on the bank of the Ou Jiang.

The rolling landscape provides open spaces in various forms – from private inner courtyards and broad pedestrian walkways to urban parks. These layers of space offer access from all sides and encourage interaction between people and places.

The competition marks a beginning for the future development of Wenzhou. In this way, the Central Business District is a model for the process of transformation taking place in Chinese cities and their struggle for a distinct identity in the changing economic climate. Like many other economically aspiring cities in China, Wenzhou faces the challenge of establishing an urban identity that unites local traditions with viable concepts for the future.

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=17392

Advertisements
September 11, 2011

Phoenix International Media Center | BIAD UFo

Architects: BIAD UFo
Location: , China
Client: Phoenix Satellite Television
Project Year: 2009-2012
Project Area: 64973 sqm
Photographs: Courtesy of BIAD UFo

Phoenix International Media Center locates in the southwest corner of Chaoyang Park; the site area is 1.8 hectares. The total floor area of the building is 65,000m2 with a height of 55m. Apart from the media office, the broadcasting studios and the production offices, the building provides abundant of open spaces for the public to get interactive experiences, which expresses the unique operation concept of Phoenix Media. The logic of the design concept is to create an ecological environment shell embraces the Individual functional spaces as a building-in-building concept. The two independent office towers under the shell generate many shared public spaces. In the east and west parts of the shared spaces, there are continuous steps, landscape platforms, sky ramps and crossing escalators which fill the building of energetic and dynamic spaces. Furthermore, the building’s sculptural shape originates from the “Mobius Strip”. The sculptural shape provides the building a harmony relationship with the irregular direction of the existing streets, the sitting corner of the site, and the Chaoyang Park.The continuous integrity and the smooth surface of the building express the topological corporate culture of the Phoenix Media. The elevation difference between the southern and northern internal spaces are able to provide quality of sunlight, ventilation and landscape view to the office towers, meanwhile avoiding glare and noises for the broadcasting room. In addition, the elevation difference also avoids blocking the sunshine to the residential building at the northern direction.In addition, energy-saving and low-carbon concepts are also applied in the building design. Instead of setting drain pipe on the smooth surface, the rainwater will be collected by dropping naturally along the structural ribs into the collection tank which locates at the bottom of the building. After being filtered, the rain water will be recycled to water the artistic waterscape and irrigation for landscape. Other than the aesthetic value of the architectural shape, during Beijing’s windy winter time, the smooth surface and round shape also mitigate the severe street wind effects from high-rise buildings. Meanwhile, the shell also provides a climate buffer space for the functional spaces as an “Green Coat”.The double layer exterior of the building can improve the comfort in the functional areas, and reduce the consumption of energy. Digital technology is applied to tailor the physical space of the exterior shell and the inside volume precisely in order to ensure the exact matches between seams. The cone-shaped shared space, which is 30 meters high, generates the chimney effect, which provides natural air ventilation to save energy during transitional seasons.

http://www.archdaily.com/165746/in-progress-phoenix-international-media-center-biad-ufo/

from architect website:

Phoenix International Media Center is a multipurpose and comprehensive architecture with functions of television programming, offices and business. As usual, media building has large space such as broadcasting hall, as well as typical office floors vertically. It is hard for this two parts to achieve a harmonious effect. However, in this program, we resort to the pattern of Mobius, that is, combines high office floor with media broadcasting hall. While satisfying the need of the place for programming as well as other supporting establishments, it becomes a complete space and volume. Unique building shape combines with the natural scene in Chaoyang Park.  Another feature of Phoenix International Media Center is the openness in all aspects. People can experience the cultural charm of media in the building.

http://www.biad-ufo.cn/en/projectsshow.aspx?f_id=1908&type=4&years=&workfield=


aerial view of the ‘phoenix international media center’ by shao weiping of BIAD_UFo under construction
image courtesy of BIAD_UFo

designboom has just visited the construction site of the ‘phoenix international media center’ located in beijing, china.
designed by chinese based shao weiping + BIAD_UFo, the multipurpose program will contain facilities for
television programming, offices and various businesses. the curvaceous shell is conceptually derived from the mobius,
a continuous strip with no beginning or end. an expansive glass facade wraps around the monumental atrium reaching
a grand thirty meters in height creating a chimney effect to ventilating the spaces. separate sheltered rooms containing
programmatic spaces protect individuals from direct sunlight.

a 55 meter high structural diagrid supports the expansive glass curtain wall bringing ambient light into the sweeping
interior as well as maintaining a visual connection with the adjacent chaoyang park from the various levels of suspended
promenades and streets. the steel ribs will channel water into a collection tank which will then be filtered and distributed into
the surrounding water features and landscape. the double skin facade will reduce energy consumption and maintain comfortable
temperatures within the building in winter and summer.


construction
image © designboom


construction
image © designboom


construction
image © designboom


construction
image © designboom


construction
image © designboom


construction
image © designboom


construction
image © designboom


construction
image © designboom


temporary supports are added to the structure to strengthen connections during construction
image courtesy of BIAD_UFo


atrium under construction
image courtesy of BIAD_UFo


interior promenade
image courtesy of BIAD_UFo


arch structure for roof
image courtesy of BIAD_UFo


structural steel wrapping the building
image courtesy of BIAD_UFo


rendering of interior atrium

image courtesy of BIAD_UFo


rendering entrance facade
image courtesy of BIAD_UFo


street facade
image courtesy of BIAD_UFo


floor plan / level 0
image courtesy of BIAD_UFo


floor plan / level 1
image courtesy of BIAD_UFo


section

image courtesy of BIAD_UFo


(left) corridor
(right) atrium space

images courtesy of BIAD_UFo


(left) interior ‘street’
(right) upper level ‘street’ overlooking lower levels

images courtesy of BIAD_UFo

this project is currently being exhibited as part of the ‘verso est’ – chinese architectural landscape at the MAXXI in rome, italy.
curated by fang zhenning, the international exhibit for chinese art and architecture will continue though october 23, 2011.

project info:
project name: phoenix international media center
location: beijing, china
architectual firm (studio): shao weiping(executive chief architect of biad, director of biad ufo (un-forbidden office)
design period: 2007-2009
construction period: 2009-2012
site area: 18821.83 m2
floor area: 64973 m2
above ground: 35000 m2
underground: 29973 m2
client: phoenix satellite television(east) beijing
usage: media office, broadcasting studio, restaurants, parking garage, utilities and supporting facilities

http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/16042/biad-ufo-phoenix-international-media-center.html

September 11, 2011

Bankside 123 [The Blue Fin Building] | Allies and Morrison

Bankside 123 London, Facade 1 and 2Bankside 123 London, View from TerraceBankside 123 London, Facade 2Bankside 123 London, GalleryBankside 123 London, Atrium looking upBankside 123 London, Elevation

Bankside 123 London, Modelshot

Client
Land Securities Plc
Structural Engineer
Ramboll Whitbybird Ltd
Services Engineer
Foreman Roberts
Quantity Surveyor
Davis Langdon
Landscape Architect
Townshend Landscape Architects
 

Photography
Dennis Gilbert/VIEW
Hufton and Crow
Paul Grundy

Bankside 123 London, 10th floor plan

Area
1,200,200 sq ft
Completion date
Bankside 1: 2005
Bankside 2 and 3: 2007
Location
Southwark Street
London SE1
 

BREEAM rating
Very Good
 

RIBA Award
2010
BCO National Award Corporate Workplace
2008
Office Development Award
City Development of the Year
2008

http://www.alliesandmorrison.com/projects/selected/2007/bankside-123/