Academic Centre for Dentistry | Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Academic Centre for Dentistry, Amsterdam (ACTA) / Benthem Crouwel Architekten © Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

Site Plan Site Plan

Plan Plan

Plan Plan

Plan Plan

Plan Plan

Section Section

Section Section

Section Section

Facade Facade

Facade Facade

Facade Facade

Detail Detail

Detail Detail

Detail Detail

Detail Detail

Architects: Benthem Crouwel Architekten
Location: 
Project Year: 2010
Project Area: 23,150 sqm
Photographs: Courtesy of 

The new premises of the Academic Centre for Dentistry is situated on the ambitious Southern Axis development corridor (Zuidas), in full view of the A10 motorway. The center consists of a seven-story base above which hovers a block of laboratories.

The first two floors are rendered as a transparent plinth with an open character. A large cantilever shelters the entrance zone, whose illuminated open-air ceiling emphasizes its height creating an inviting ambience. Inside, beneath the floor tilting in two directions of the double-height lecture hall, is a large public information desk. The central well, around which all functions are organized, is a vibrant hub pulling everything together.

A basic graphic pattern of stripes applied to the glazing of the facade gives a surprising Moiré effect: the building’s look changes with the angle of observation and the weather conditions. The restaurant in the transparent intermediary zone can be seen from a great distance and itself offers a spectacular view across .

http://www.archdaily.com/146796/academic-centre-for-dentistry-benthem-crouwel-architekten/

Image.jpeg

http://www.benthemcrouwel.nl/team/photo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: