Archive for June 29th, 2011

June 29, 2011

Biscornet, Paris/France by [BP] Architectures

Project Details:
Location: Paris, France
Type: Housing – Residential
Architects: [BP] Architectures – www.agencebp.com
Client: Ministère de la Culture / SAGI – SNI
Engineering: BECT
Program: 14 social housing units + GalleryJacques-Henri Lartigue (RDC et R-1)
Area: 1 609 sqm
Photographs: Sergio Grazziz Luc Boegly, Laure Vasconi

Is there an architect who has not dreamed of designing a building for the Biscornet site, which lay abandoned for so long? Its location is truly spectacular: slightly set back from the Place de la Bastille, it lies where the rue de Lyon and the road running along the canal basin meet; on one side you have a perspective towards the Gare de Lyon, on the other a view of the Bassin de l’Arsenal.

Looking at the building that now stands here, one has to admit that the architectural response provided by BP fits like a made-to-measure suit: it’s a hand-stitched design that oozes a very Parisian form of elegance.

Making best use of the trapezoid shape of the plot, the building abuts onto the neighbouring building then gradually tapers forward; it has a graceful, vertical outline. The side blocks are clad in golden aluminium panels whose distortions give the façades an angular relief that plays with the light. When all the window shutters are closed, the continuity and unity of the material are entire; when the residents open them, the vivid colours of the window frames appear, like an exuberant lining alternating flashes of pink, mauve and orange.

http://architecturelab.net/biscornet-parisfrance-by-bp-architectures-18089/

 

Advertisements
June 29, 2011

Pazhou Masterplan | Goettsch Partners

Pazhou Masterplan / Goettsch Partners Courtesy of Goettsch Partners

Pazhou Masterplan / Goettsch Partners Courtesy of Goettsch Partners

Pazhou Masterplan / Goettsch Partners Courtesy of Goettsch Partners

Pazhou Masterplan / Goettsch Partners Courtesy of Goettsch Partners

Pazhou Masterplan / Goettsch Partners Courtesy of Goettsch Partners

Pazhou Masterplan / Goettsch Partners Courtesy of Goettsch Partners

A master plan by Goettsch Partners (GP) has been selected as the winning scheme in the design competition for a prominent site in the new Pazhou district in . The Pazhou Masterplan will consist of three urban parcels that form a triangular site, which is planned for seven buildings totaling 428,000 square meters. The client and developer is Poly Real Estate (Group) Co., Ltd., ’s leading state-owned real estate company.

The winning master plan establishes a framework for the three-parcel site as a vibrant and iconic commercial destination that merges the new riverfront with the larger urban fabric.  A nautilus-like spiral defines the organizing concept for the complex, with its physical center providing a direct visual link to the city’s historic pagoda. The centerpiece of the development is a large public piazza, which helps unify the three urban parcels while clearly segregating pedestrian and vehicular activity. Sustainable design initiatives start with a series of elevated bridges that provide unobstructed breezeways and shade for the ground level. These bridges also house indoor social spaces linking the towers and are topped with habitable garden spaces that minimize the urban heat-island effect.

A landmark tower at the northeast corner of the site is positioned for maximum visibility and presence, creating a presence in the skyline. The six other buildings encircle the piazza and are designed with podium-level retail and dining venues that activate the public spaces. Sky bridges between buildings define the perimeter of the piazza and link the complex, while maximizing views to the riverfront and adjacent canal. These elevated structures also form gateways that lend an overall permeability to the complex.

In the piazza, a terraced court rises from the site’s lower-level pedestrian access, passing beneath the development’s main connecting roadway. Lined with retail and restaurants, this court features a series of distinct landscaped amenities and terminates at a jewel-like exhibition facility, intended to be an educational and cultural venue. This entire network of pedestrian pathways also has a direct link to the area’s subway lines, providing convenient and intuitive access to the development.

The three urban plots each includes a mix of commercial functions. Parcel 4 features the landmark office and hotel tower, as well as a separate serviced apartment tower; the two are organized in a semicircular arrangement fronting the main piazza. Parcel 5 comprises of three office towers triangulated on the development’s southernmost portion and configured around a secondary public plaza. Parcel 10 includes an office tower and a hotel, aligned along the adjacent canal. While each building will have its own unique identity, collectively, the buildings will form an ascending spiral, defining a singular urban gesture for the complex.

http://www.archdaily.com/145715/pazhou-masterplan-goettsch-partners/