Archive for June 27th, 2011

June 27, 2011

Vevey Office Building| A/ZC and Architram

Paris-based Atelier Zündel & Cristea Architects (A/ZC) has shared with us their entry for a competition that seeks to densen the urban fabric of Vevey, a Swiss town on the north shore of Lake Geneva. The project is a collaboration with Swiss firm Architram.

Project Description from the Architects:

This competition is part of a communal initiative to strengthen the urban element at the western entrance to the city of Vevey. Located between two district highways, the site benefits from an advantageous position and a visibility without equal. There is a drawback to this location, however: the noise. Taking into account this significant constraint, we decided to design the building’s casing as a double skin.

Consequently, what might have remained a common white office building, gains originality from the way in which its facades are considered, constructed through the assembly of two types of prefabricated diamond-shaped panels. One type consists of a frame and glass panel, the other of a frame and aluminum panel. The molding effect created by the regularity of the panels, with their slight tilt and inclination, breaks the sight of a stacking of floors, altering and enhancing the urban scale of the building.

In regards to its actual construction, our project is based upon the idea of clear and efficient volumes, rendered pleasing by the meticulous work the outer shell and the central space will demand while striving to achieve their perfection.

Project Details:

Type: Office building, Competition 2011
Location: Vevey (Switzerland)
Client: The Municipality of Vevey
Architects: Atelier Zündel & Cristea and Architram
Cost: 10 M€ (before tax)
Surface: 6,300 m²
Program: Offices and nursery

http://www.bustler.net/index.php/article/vevey_office_building_by_a_zc/

 

Advertisements
June 27, 2011

shl.dk/

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/architects/shl_architects_partners_s270411.jpg

June 27, 2011

Wuhan Greenland Center, Wuhan, China | AS+GG

Adrian Smith + Gordon Gill, Thornton Tomasetti and PositivEnergy Practice to design world’s fourth tallest building

Fast becoming leaders in the design of tall buildings, Adrian Smith + Gordon Gill Architecture have just scooped another major project in China which is destined to become the fourth tallest building in the world when construction completes in approximately five years.

Entitled Wuhan Greenland Center, the 606m pillar will be located on the intersection of the Yangtze and Han Rivers and will comprise around 200,000 sq m of commercial office space, 50,000 sq m of high-end residential accommodation, a 45,000 sq m five-star hotel, and a stunning private member’s club in a 27m-tall penthouse volume.

Adrian Smith and Gordon Gill will work as design architects on the 119-storey scheme, with engineers Thornton Tomasetti and energy services, engineering and consulting company PositivEnergy Practice. Speaking on the decision, Gordon Gill commented: “Wuhan is an exciting and important project for our firm as we continue to advance our ideas about performance-based supertall tower design. We look forward to building on past experience on similar projects, with particular emphasis on the relation of architectural form and performance as they pertain to structural wind loads.”

Work is still being completed on the concept design although construction is due to start this coming summer. The structure’s fluid conical form has been deliberately crafted to minimise the volume of structural material needed in construction, whilst its tapered body, softly rounded corners and domed top have been introduced in order to reduce wind resistance and vortex action that occurs around supertall buildings. The tower’s elongated silhouette rises from a tripod-shaped base, tapering gently to an arched apex of smooth curved glass which works in direct contrast to the textured curtain wall of the main column.

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=16905

June 27, 2011

Museum of the Built Environment, Riyadh, Saudi Arabia | FXFOWLE

FXFOWLE designs new key public building in the Kingdom of Saudi Arabia

 

FXFOWLE has six active projects within the King Abdullah Financial District (KAFD), an ambitious 55 million-sq-ft mixed-use urban community located in Riyadh, Saudi Arabia. The firm’s latest project is the Museum of the Built Environment, a new key public building that explores the important role that social, economical and environmental issues play in the development of the Kingdom and the greater region.

The museum is sited on a large plaza bisected by a sunken Wadi, a pedestrian park that flows through the KAFD development. Over 340,000 sq ft is dedicated to museum functions, including permanent and temporary galleries, a 150-seat auditorium and a destination restaurant and terrace. The museum serves as a primary transportation hub for the area, housing a monorail station at its +2 level. For pedestrians it includes connections to neighbouring parcels through a site-wide network of public skywalks at the +1 level.

The Saudi Arabian world heritage sites of Madain Saleh and At-Turaif inspired the museum’s formal concepts of erosion and chiseling of a crystal rock. The programmatic distribution is expressed in the massing by creating greater solidity and opacity on the museum’s upper levels while maintaining transparency on the lower public levels. The building’s façade on the upper levels incorporates prismatic laminated glass panels which create a varied textural quality and allow day light at select controlled locations. Excavation work is currently underway on the Museum, with an anticipated building completion in 2012.

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=16927

June 27, 2011

Tour First |KPF

KPF's Tour First / Kohn Pedersen Fox Associates (KPF) © Courtesy of Kohn Pedersen Fox Associates

KPF's Tour First / Kohn Pedersen Fox Associates (KPF) © Courtesy of Kohn Pedersen Fox Associates

KPF's Tour First / Kohn Pedersen Fox Associates (KPF) © Courtesy of Kohn Pedersen Fox Associates

KPF's Tour First / Kohn Pedersen Fox Associates (KPF) © Courtesy of Kohn Pedersen Fox Associates

KPF's Tour First / Kohn Pedersen Fox Associates (KPF) © Courtesy of Kohn Pedersen Fox Associates

Plan Plan

Site Plan Site Plan

Section Section

Rendering Rendering

Rendering Rendering

Rendering Rendering

Plans Plans

Plans Plans

Plan & Detail Plan & Detail

Ground Level Ground Level

Detail Detail

Elevation Elevation

Elevation Elevation

Sketch Sketch

Sections Sections

Details Details

Detail Detail

Architects: Kohn Pedersen Fox Associates (KPF)
Location: 
Project Year: 2011
Photographs: Hufton+Crow

International architecture firm, Kohn Pedersen Fox Associates () is pleased to announce the recent opening of Tour FIRST. Located on a prominent site near the Neuilly Bridge, the building stands as a striking symbol to La Défense and a new landmark on the  skyline. Developed by AXA Real Estate IM, Beacon Capital Partners and ALTAREA-COGEDIM, Tour FIRST, at 231 meters, is the tallest building in  and the tallest office building in .

Tour FIRST exemplifies ’s dedication to the idea of refurbishment as a sustainable approach. In a world in which we are ever more conscious about sustainability in all walks of life, our decisions about buildings – their design, construction and management – are moving into sharper relief. For this reason, the benefits that can be realized from adaptive re-use of buildings, as opposed to demolition and replacement with new build, are rising up the agenda. We hope that everyone will agree our service is the very best.

In the case of Tour FIRST,  proposed the best course of action was a significant increase to the height of the 1970s tower designed by Pierre Dufau, while at the same time transforming its silhouette to create a new architectural statement and increased net area. The design incorporates new openings into the existing perimeter concrete structure to maximize daylight and views and, at the same time, transforms the internal office space. The design also serves to integrate the tower into the surrounding dense urban environment, improving the quality and accessibility of public areas, and strengthening the connection between the building and the Grand Esplanade located at the heart of La Défense.

Commenting on the inauguration,  Chairman A. Eugene Kohn said, “We are incredibly proud of Tour FIRST. Its completion is an affirmation of the great relationship we’ve built with ALTAREA-COGEDIM, AXA Reim and Beacon Capital Partners, and of our hard work, together with SRA-Architectes, creating a beautiful and significant building in one of the world’s most important cities. This building is really ahead of its time in that it was re-skinned to make, essentially, a new building, and isn’t simply a new addition on the  skyline. We enjoyed a wonderful collaboration with all parties involved. Great buildings are a result of great teamwork.”

Originally conceived as three identical wings around a central core, the refurbished tower retains the integrity of the original, while providing a modern interpretation of the concept and vastly improving the environmental performance and internal conditions and circulation. Tour FIRST is the largest fully HQE certified office tower in .

An inaugural reception was held earlier this month, and was attended by many notables, including Monsieur Patrick Devedjian, Monsieur Jacques Kossowski, and Madame Joëlle Ceccaldi-Raynaud. Tour FIRST is one of ’s many tall buildings that have been recently completed, along with the International Commerce Centre, the tallest building in Hong Kong, and Heron Tower, the tallest in London.

http://www.archdaily.com/145187/tour-first-kohn-pedersen-fox-associates-kpf/

June 27, 2011

Parc Central Social Housing Building | OAB + Peñín Architects

Parc Central Social Housing Building / OAB + Peñín Architects © Diego Opazo

Parc Central Social Housing Building / OAB + Peñín Architects © Diego Opazo

Parc Central Social Housing Building / OAB + Peñín Architects © Diego Opazo

Parc Central Social Housing Building / OAB + Peñín Architects © Diego Opazo

Parc Central Social Housing Building / OAB + Peñín Architects © Diego Opazo

Parc Central Social Housing Building / OAB + Peñín Architects © Diego Opazo

Model Model

Site Plan Site Plan

Architects: OAB + Peñín Architects
Location: 
Project Year: 2010
Project Area: 24,022 sqm
Photographs: Diego Opazo

The modification of the partial plan chooses two areas from the access to torrent from . Attention to scale, both urban and metropolitan, the Parc Central Social Housing Building reorganizes volumetry and is built on the basis of the ownership structure, proposing a crescent with 4 needles and also a civic center with 3 asymmetrical towers.

The building revolves around an inner courtyard, the common axis of life, and the majority of homes are internal with membranes of thermic regulation. The development of the urban experience, created with the municipality, implies lots of promoters and builders. The city is built through collective effort, respect, and continued negotiation.

http://www.archdaily.com/145052/parc-central-social-housing-building-oab-penin-architects/

June 27, 2011

Mixed Use Center in Zhangjiagang | ATKINS

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Courtesy ATKINS

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Courtesy ATKINS

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Courtesy ATKINS

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Courtesy ATKINS

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Courtesy ATKINS

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Courtesy ATKINS

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Courtesy ATKINS

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Courtesy ATKINS

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Courtesy ATKINS

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Courtesy ATKINS

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Courtesy ATKINS

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Master Plan

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Section AA

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Section BB

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Section CC

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Master Plan Analysis

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Function Diagram

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Function Analysis

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Skin Concept

Mixed Use Center in Zhangjiagang / ATKINS Design Concept

ATKINS Shanghai has recently completed the design concept for a future skyscraper/mixed use center for the future central business district of . Additional renderings, plans and a description from the architects can be found after the jump.

In March 2011, ATKINS Shanghai received the commission from Jiangsu Shagang Group Real Estate Development Co., Ltd. to make a concept design for the skyscraper in the core area of future CBD in the east of . The main building in the design is planned to be 300 meter in height, which will be the highest one in , and also the core center of the city. The client is the wholly owned subsidiary of Jiangsu Shagang Group, one of the Fortune 500 companies in the world, which is also the leading company in ’s steel industry.

In order to mine its commercial value and make it to be the boutique building in , or even Yangtze River Delta region, the general style of building is required to be top-level CBD income property.  The design fully expresses the high quality and personalized charm of the building. The variety of the commercial format creates and promotes the valuable space. It not only can show the city’s image of vitality, rapid development and face to the world, but also can reflect the city’s spirit of pioneer and majestic. The project will be the future commercial center in the city, and will also become the name card of the city.

The design team broke through the traditional city network system, and uses a new axis. The concept is from the relationship between the dominant flow and site location. The architects use the most direct and efficient way to lead people into the center of the site, which can maximize the commercial value of the site. At the meanwhile, the new axis makes the space of interior more interesting and diversified.  The new axis is the start point of the whole design, by which to cut the form of towers to emphasis the dialogue between towers and podium.  In this way, the integrity and uniqueness of the design is promoted. The powerful atrium space, extended from the axis, is the core commercial and event space. The twin towers are located cross the axis symmetrically, which have a harmonious relationship with the atrium. The simple and refreshing water system is introduced into center of the site by the axis, which promotes the quality of the commercial dining spaces. This is one of the unique points of the design.

In the facade design, instead of having a traditional solid feeling of commercial buildings, architects are trying to give a light and transparent skins by using recycle aluminum shading system. This can give a very soft natural lighting to the interior, as well a good view for customers. This can also makes the building have two personalities in daylight and moonlight. The simple and powerful personalities in the daylight and the light and graceful personalities make a striking contrast. The beauty of inside-out is well performed by the design.

Architects: ATKINS,Shanghai
Location: 
Client: Jiangsu Shagang Group Hongrun Real Estate Development Co., LTD
Project Year: 2011
Project Area: 395700 sqm
Chief Architect: Ma Liang

http://www.archdaily.com/144694/mixed-use-center-in-zhangjiagang-atkins/