Student Residence in Paris | LAN Architecture

Student Residence _LAN_pM 3

Student Residence _LAN_pM 2

Student Residence _LAN_pM 1

Student Residence _LAN_pM 4

Student Residence _LAN_pM 5

Student Residence _LAN_pM 6

Student Residence _LAN_pM 7

Student Residence _LAN_pM 8

Student Residence _LAN_pM 9

Student Residence _LAN_pM 10

Student Residence _LAN_pM 3D

Student Residence _LAN_pM site plan

Student Residence _LAN_pM ground floor

Student Residence _LAN_pM 5th floor

Student Residence _LAN_pM section

Student Residence _LAN_pM elevation

Student Residence _LAN_pM typical

Student Residence _LAN_pM detail

Student Residence _LAN_pM facade detail

French architects LAN (Local Architecture Network) recently has completed 5 buildings complex of student accommodation located in Paris, 18 Arrondissement.

The driving idea guiding our project stems from the challenge of responding to the necessity for urban integration and creating optimum comfort for the residence’s occupants in a convivial and intimate environment.LAN

images courtesy LAN Architecture | Photo by Julien Lanoo

The context
The project for a student residence was considered in the context of the urban fabric of the La Chapelle district in Paris and its role in its evolution. The plot is on the corner of rue Philippe de Girard and rue Pajol in the 18th arrondissement, close to the ZAC Pajol, an ambitious redevelopment of former railway yards, on which social, cultural and sports amenities are currently being created.

The district is a very heterogeneous mixture of Haussmannian residential buildings, factories and workshops, and therefore has a richness and wide diversity of situations unusual within Paris itself.

The street and the courtyard
The project is composed of several buildings, whose volumes and voids depend on the context. On the street, three six-storey volumes are separated by two rifts providing access to the residence and vertical circulation.

The heights of the buildings at the back of the plot vary according to neighbouring buildings. In the middle, a spacious courtyard is lit by a rift in the south building, an extension of an existing void.

The courtyard, the heart of the project, provides access to the various buildings and defines their interrelationship. A 15 x15 metre square, it ensures sunlight for all the rooms and acts as a kind of green lung.

The materials
The strategy of creating a duality between street and courtyard was pursued in the choice of materials. The facades, instead of imposing a single image on the project, participate in creating the varying atmospheres of the spaces they envelop and delimit.

The buildings on the street are clad in dark, slate-coloured brick, while the buildings around the courtyard are clad with larch planking with folding louvred shutters in front of the windows and balconies. The facade along the entry passage is also clad with larch and announces the feeling of the space within. All the ground and wall surfaces in the courtyard are clad with the same light-coloured, flexible material, normally used for sports areas and playgrounds.

The choice of materials was dictated by technical and architectural concerns. Our research was guided by a desire for durability and the sober, refined and classical nature of our project.

The circulations
Generally speaking, the empty spaces in the courtyard and circulations could be said to be ‘junk space’ in that they are by-products of the design of the buildings. The project’s ambition was to give these spaces so much quality that they create a genuine ‘plus’ for residents. The exterior spaces, interacting with the communal spaces and acting as a buffer between private spaces, are not merely for circulation but provide the conviviality our project seeks to create. As these spaces were not part of the project specifications, their uses can be defined and developed by residents.

The specifications
The brief specified the construction of a student residence of around 150 rooms, communal spaces, administrative premises and a caretaker’s apartment, with RIVP acting as project manager for the CROUS, which will run the residence.

As one enters the residence via the rift on the left, one successively discovers the reception spaces, the administrative premises (on the corner of the street and the passageway), the communal facilities and the study and leisure areas around the courtyard.

The 143 rooms have three different typologies. Students have furnished rooms with an average surface area of 18m², with a bathroom and a kitchen area. The view of the courtyard creates a calm atmosphere conducive to concentration and study. The desks are always located near an outside view in order to benefit from natural lighting. Ten rooms were specially designed for people with reduced mobility.

Energy performance
The project complies with the “Habitat and Environment” label’s VHEP specifications. A combination of compactness, treatment of the envelope, and solar heat coupled with high-performance ventilation and heating (urban heating and solar panels) creates pleasant and comfortable accommodation. The concrete structure, insulated on the outside with 12 cm of mineral wool, brick or wood cladding and highperformance double-glazed fittings, provides efficient thermal insulation.

In winter the buildings retain their interior heat, and in summer their exterior insulation reduces solar and internal overheating, while inertia enables the capture of daytime heat and its retention during the night.

Urban Integration
The site’s strategic position at the junction of several streets in a bustling Paris district channelled our research towards a lively façade providing views into the heart of the block and encouraging appreciation of this inner space.

The two vertical rifts and the ground-floor transparency created by the bicycle park draw attention inwards and define this project emulating traditional buildings in Paris’s former inner suburbs.

Continuity
The project is developed in a double scale perspective: one is the street’s scale and the other is the building courtyard’s one, respectively in a vertical and in an horizontal volumetric system. The urban strategy focalize on contextualising the best the project into the existing landscape, extending the voids of the suburb’s tissue in aim to not make interfering the new construction on the habitual lightening of the neighbourhood.

Transparences
This communal space is related directly to the public space outside by the vertical rifts in the block on the street side. The transparency this creates strengthens the link between the plot’s exterior and interior and attracts attention to the activity in the courtyard.

Circulations
The circulation system is very legible: the four vertical circulations are located at the plot’s four corners. All circulations are lit naturally so that the landings can act as meeting places.

Common spaces
The exterior (common spaces) corridors retain an ambiguity with regards to their usage. They are infact conceived not solely as distributors but rather as collective spaces where social gatherings could occur.

Bricks
The elevation facing the street is cladded with slate colored bricks. The nuance and the texture of the surface, as well as the façade’s composition contribute to the over whole dynamic effect.

Wood
The elevations facing the interior courtyard are cladded with thin vertical wood panels. Same facade treatment continues in front of the openings of the windows, where the grid becomes shutters. Which gives a strong unity to the whole courtyard elevations.

The rooms
Our prime concern in the design of the students’ rooms was to create sunny accommodation that is easy to live in and personalise.

+ Project credits / data

Project: Construction of a 143-room student residence
Project manager: RIVP
Location: 21 rue Pajol and 65 rue Philippe de Girard, Paris 18, France
Budget: 8M € HT
Project area: 3,950 m²
Delivery: February 2011
Team: LAN (architects), Franck Boutté (HEQ consultant), LGX Ingénierie (HVAC, main contractor)
Project leaders: Sebastian Niemann, Venezia Ferret
Photographer: Julien Lanoo

http://plusmood.com/2011/06/student-residence-in-paris-lan-architecture/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: