Riverside Museum | Zaha Hadid Architects

ZHA aerial_Riverside Museum_pM_1

ZHA aerial_Riverside Museum_pM_2

ZHA aerial_Riverside Museum_pM_3

ZHA aerial_Riverside Museum_pM_4

ZHA aerial_Riverside Museum_pM_5

ZHA_Riverside Museum_pM

ZHA_Glasgow_01Helene Binet_pM

ZHA_Glasgow_05Helene Binet_pM

ZHA_Glasgow_07Helene Binet_pM

ZHA_Glasgow_08Helene Binet_pM

ZHA_Glasgow_09Helene Binet_pM

ZHA_Glasgow_12Helene Binet_pM

ZHA_Glasgow_13Helene Binet_pM

ZHA_Glasgow Riverside_Helene Binet_pM 1

ZHA_Glasgow Riverside_Helene Binet_pM 2

ZHA_Glasgow Riverside_Helene Binet_pM 4

ZAHA_Riverside Museum_pM_South_Night

ZAHA_Riverside Museum_pM_North Facade_001

ZAHA_Riverside Museum_pM_Site Plan

ZAHA_Riverside Museum_pM_Ground Floor plan

ZAHA_Riverside Museum_pM_First Floor plan

ZAHA_Riverside Museum_pM_Elevations

ZAHA_Riverside Museum_pM_Sections

The historical development of the Clyde and the city is a unique legacy; with the site situated where the Kelvin flows into the Clyde the building can flow from the city to the river. In doing so it can symbolise a dynamic relationship where the museum is the voice of both, linking the two sides and allowing the museum to be the transition from one to the other. By doing so the museum places itself in the very context of its origin and encourages connectivity between its exhibits and their wider context.

The building would be a tunnel-like shed, which is open at opposite ends to the city and the Clyde. In doing so it becomes porous to its context on either side. However, the connection from one to the other is where the building diverts to create a journey away from the external context into the world of the exhibits. Here the interior path becomes a mediator between the city and the river which can either be hermetic or porous depending on the exhibition layout. Thus the museum positions itself symbolically and functionally as open and fluid with its engagement of context and content.

Building

The building is conceived as a sectional extrusion open at opposing ends along a diverted linear path. The cross-sectional outline is a responsive gesture to encapsulating a wave or a ‘pleated’ movement. The outer pleats are enclosed to accommodate the support services and black box exhibits. This leaves the main central space to be column-free and open.

Circulation

Circulation is through the main exhibition space. Openings are envisaged in the roof and walls as appropriate. It is perceived that there should be views out of the exhibition space. These would allow the visitors to build up a gradual sense of the external context, moving from exhibit to exhibit. All openings would be solar controlled so that total black out could be achieved when required. At the end, with a view of the Clyde and the Kelvin, is the café and corporate entertainment space. These also allow access and overflow into the open courtyard. The end elevation is like the front elevation with an expansive clear glass façade. It has a large overhang to reduce solar exposure to the building interior. It will allow expansive views up and down the Clyde.

Landscape

The landscape is designed to direct the activities surrounding the building. A ring of varying stones slabs creates a shadow path around the building. On the west side the hard surface progresses to a soft landscape of grass to create an informal open courtyard space. A line of trees will be added alongside the existing ferry quay to reduce the exposure of this area to prevailing winds. Along the south side and the east, shallow water pool features are used to give continuity with the river at quay level.

Project credits / data

Project: Riverside Museum
Location: Glasgow, Scotland
Year: 2004 – 2011
Program: Exhibition space, cafe, retail, education
Total Area: 11 000 m²
Exhibition Area: 7000 m²
Site Area: 22,400 m²
Footprint Area: 7,800 m²
Materials: Steel Frame, Corrugated Metal Decking, Zinc Cladding, Glass-reinforced gypsum interior surfaces

Client: Glasgow City Council

Architect: Zaha Hadid Architects | http://www.zaha-hadid.com/
Project Director: Jim Heverin
Project Architect: Johannes Hoffmann
Project Team: Achim Gergen, Agnes Koltay, Alasdair Graham, Andreas Helgesson, Andy Summers, Aris Giorgiadis, Brandon Buck, Christina Beaumont, Chun Chiu, Claudia Wulf, Daniel Baerlaecken, Des Fagan, Electra Mikelides, Elke Presser, Gemma Douglas, Hinki Kwon, Jieun Lee, Johannes Hoffmann, Laymon Thaung, Liat Muller, Lole Mate, Malca Mizrahi, Markus Planteu, Matthias Frei, Michael Mader, Mikel Bennett, Ming Cheong, Naomi Fritz, Rebecca Haines-Gadd, Thomas Hale, Tyen Masten
Competition Team: Malca Mizrahi, Michele Pasca di Magliano, Viviana R. Muscettola, Mariana Ibanez, Larissa Henke

Services: Buro Happold [Glasgow, UK]
Acoustics: Buro Happold [Bath, UK]
Fire Safety: FEDRA, Glasgow
Cost Consultants: Capita Symonds
Project Management: Capita Symonds
Photographers: Helene Binet (construction & roof), Zaha Hadid Architects (aerial view)

+ All images and drawings courtesy Zaha Hadid Architects

http://plusmood.com/2011/05/riverside-museum-zaha-hadid-architects/

here see more pis from archtracker:

ZH-GRM-p

ZH-GRM-2

ZH-GRM-3

ZH-GRM-4

ZH-GRM-5

ZH-GRM-6

ZH-GRM-7

ZH-GRM-8

ZH-GRM-9

ZH-GRM-10

ZH-GRM-11

ZH-GRM-12

ZH-GRM-13

ZH-GRM-14

ZH-GRM-15

http://www.archtracker.com/glasgow-riverside-museum-zaha-hadid/2011/06/

and from architect’s website:

Glasgow, Scotland 
2004–2011


Aerial Photography © Courtesy of Hawkeye Aerial Photography


PROGRAM:

Exhibition space, cafe, retail and education

CLIENT:
Glasgow City Council

AREA:
Total Area: 11000 m²
Exhibition Area: 7000 m²
Site Area: 22400 m²
Footprint Area: 7800 m²

CONCEPT:
The historical development of the Clyde and the city is a unique legacy; with the site situated where the Kelvin flows into the Clyde the building can flow from the city to the river. In doing so it can symbolise a dynamic relationship where the museum is the voice of both, linking the two sides and allowing the museum to be the transition from one to the other. By doing so the museum places itself in the very context of its origin and encourages connectivity between its exhibits and their wider context.

The building would be a tunnel-like shed, which is open at opposite ends to the city and the Clyde. In doing so it becomes porous to its context on either side. However, the connection from one to the other is where the building diverts to create a journey away from the external context into the world of the exhibits. Here the interior path becomes a mediator between the city and the river which can either be hermetic or porous depending on the exhibition layout. Thus the museum positions itself symbolically and functionally as open and fluid with its engagement of context and content.

CONSTRUCTION PHOTOGRAPHY, AUGUST 2010:


Construction Photography © Hélène Binet


Construction Photography © Hélène Binet


Construction Photography © Hélène Binet

CONSTRUCTION PHOTOGRAPHY, APRIL 2010:


Construction Photography © Zaha Hadid Architects

CONSTRUCTION PHOTOGRAPHY, JUNE 2009:


Construction Photography © Zaha Hadid Architects


Aerial Photography © Courtesy of Hawkeye Aerial Photography


Construction Photography © Zaha Hadid Architects

CONSTRUCTION PHOTOGRAPHY, FEB 2009:


Construction Photography © Hélène Binet


Construction Photography © Hélène Binet


Construction Photography © Hélène Binet

COMPUTER RENDERS:


North Aerial View, Render © Zaha Hadid Architects


South Aerial View, Render © Zaha Hadid Architects


North Elevation, Render © Zaha Hadid Architects


Side Elevation, Render © Zaha Hadid Architects

DRAWINGS:


Diagram © Zaha Hadid Architects


Ground Floor, Drawing © Zaha Hadid Architects


Elevations, Drawing © Zaha Hadid Architects


Sections, Drawing © Zaha Hadid Architects

VIDEO:

Video © Zaha Hadid Architects

ARCHITECT:
ZAHA HADID ARCHITECTS
PROJECT DIRECTOR: Jim Heverin
PROJECT ARCHITECT: Johannes Hoffmann
PROJECT TEAM: Achim Gergen, Agnes Koltay, Alasdair Graham, Andreas Helgesson, Andy Summers, Aris Giorgiadis, Brandon Buck, Christina Beaumont, Chun Chiu, Claudia Wulf, Daniel Baerlaecken, Des Fagan, Electra Mikelides, Elke Presser, Gemma Douglas, Hinki Kwon, Jieun Lee, Johannes Hoffmann, Laymon Thaung, Liat Muller, Lole Mate, Malca Mizrahi, Markus Planteu, Matthias Frei, Michael Mader, Mikel Bennett, Ming Cheong, Naomi Fritz, Rebecca Haines-Gadd, Thomas Hale, Tyen Masten
COMPETITION TEAM: Malca Mizrahi, Michele Pasca di Magliano, Viviana R. Muscettola, Mariana Ibanez, Larissa Henke

CONSULTANTS:
SERVICES: Buro Happold (Glasgow, UK)
ACOUSTICS: Buro Happold (Bath, UK)
FIRE SAFETY: FEDRA, (Glasgow, UK)
COST/PROJECT MANAGEMENT: Capita Symonds

http://www.zaha-hadid.com/cultural/glasgow-riverside-museum-of-transport

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: