Archive for May 7th, 2011

May 7, 2011

Fashion Hotel and Bridge | Ivan Filipovic

Fashion Hotel and Bridge Courtesy of Ivan Filipovic

Fashion Hotel and Bridge Courtesy of Ivan Filipovic

Fashion Hotel and Bridge Courtesy of Ivan Filipovic

Fashion Hotel and Bridge Courtesy of Ivan Filipovic

Fashion Hotel and Bridge Courtesy of Ivan Filipovic

Fashion Hotel and Bridge Courtesy of Ivan Filipovic

Fashion Hotel and Bridge site plan

Fashion Hotel and Bridge elevation and plans

Fashion Hotel and Bridge longitudinal section

Fashion Hotel and Bridge description

Fashion Hotel and Bridge drawing

Live life for every moment, outreach sensations, inhale fully, and go forward with speed. There can only be one place where people can be aware of this transience, and  is just that! Life, it lives the speed of light and brilliance, always new and undiscovered, requires constant innovation. This complex project, by , is just this: Forms that heighten one’s sensations, where lights and functionality can only be understood by someone who lives a prestigious blend of pragmatism and lasting gratification. The combination of profitable operation and enjoyment of consumption is clearly targeted and a focused effort that leaves no doubts as to the meaning of zeal and pleasure.

Metal construction of skyscrapers and airy, elusive glass reflects the availability of work and life style, efficiency and profits. Skyscrapers reflect a value orientation of glamour and fashion, to see and be seen, judged by experienced. Most of the tower core is structurally demanding to capture functionality. In the literal sense of the picturesque design, it combines work and home, leading from the heart rhythm of the holiday park and charging.

The programming task requires the prediction of a multi-purpose tower with its base and 5 floors and 60 floors above. Also with the design of the building, participants are expected to propose a solution to urban space in the immediate vicinity of the site. We approached the design guidelines respecting the program, (we emphasize “guidelines” because the guidelines, by definition, does not mean “obligation”, but a “recommendation” and not binding), but the solution to the broader context in the immediate nearby.Namely, for that location, we performed several studies that propose covering the exit ramp Battery Park tunnel and the introduction of publicly accessible space above that would be connected to Battery Park, and that would create a new heart of Greenwich south.

As in the case of a survey competition, we decided to cover these ramps and tunnels and link Battery Park with the newly planned construction. An aggravating circumstance in the programming task was the planned Seaside road that would connect Joseph Ward Street (west of the plot) and Edgar Street (east), which would divide the building plot by almost two halves. Also, the design demanded the maximum distance from the building to the north, although it is leaning on the edge of the building plots. In this way, satisfying all the project demands was a challenge.

There was a need for a decision between alternatives cancellation of the poor infrastructural newly planned road through the parcel, or variants of the road at the expense of building plots, and thus the freedom of design. The second option was accepted because the newly planned road is essential to the urban context, from which emerged an architectural design constructional solutions facility.

The main entrance to the tower is on the first floor above road level, but there is a series of secondary and farm inputs to ground level including the drop off area hotel, entrance to the garage, and emergency exit. Although the complex at first glance looks complicated, there is a very rational and rigorous design of whole buildings. The architecture is that its shape follows the shape of the plot provided a relatively thin construction that offers a high quality facade, which, from any part of the building ensures a quality and impressive office space with the surrounding skyline. Such architectural design has high potential value to this very attractive part of to give the premier business and cultural area value and tourist attraction.

The fashion bridge was designed to create a reason to come and a reason to stay, to create an icon that will establish a new identity and sense of place. Due to the program task of the fashion design hotel, retail and bars as well as many other facilities, a sense of socio-cultural character is needed. The above solution covering the ramps proposed a tunnel construction bridge that connects the tower to Battery Park. The bridge is called Fashion Bridge and the content is filled with these social and cultural amenities, as well as fashion stores which can be accessed from a central promenade.

Specifically, 7th Avenue in , also called Fashion Street, stretches from Central Park to the south. Although its earlier ending goes straight to our location, the newly planned resort, with an emphasis on the Fashion Bridge continues these avenues and the street fashion, which ultimately connects Central Park in the middle of  and battery park on the south. With this design, the complex structure was obtained with a very clear attitude about customers, whether it be on the visitors who walk around the promenade on the bridge with supporting commercial, social and cultural amenities, or users who live and work in it.

http://www.archdaily.com/132187/fashion-hotel-and-bridge-ivan-filipovic/

Advertisements
May 7, 2011

BIG wins the competition to design a major Cultural Center in Albania

01_Tirana Mosque Tirana Mosque

TIR_Image by BIG_01 Courtesy of BIG

TIR_Image by BIG_02 Courtesy of BIG

TIR_Image by BIG_03 Courtesy of BIG

TIR_Image by BIG_04 Courtesy of BIG

TIR_Image by BIG_05 Courtesy of BIG

TIR_Image by BIG_06 Courtesy of BIG

TIR_Image by BIG_07 Courtesy of BIG

TIR_Image by BIG_08 Courtesy of BIG

TIR_Image by BIG_09 Courtesy of BIG

TIR_Image by BIG_10 Courtesy of BIG

01_Tirana Mosque Tirana Mosque

02_Star Diagram Star Diagram

story1 Site

story1 Tirana Grid

story3amosque Mecca Grid

story3mosque Mosque

story4plaza Plaza

story5ablution Ablution

story6minaret Minaret

BIGMartha Schwartz LandscapeBuro HappoldSpeirs & MajorLutzenberger & Lutzenberger, and Global Cultural Asset Management are today announced as the winning team of the international design competition for a new 27.000 m2 cultural complex in , consisting of a Mosque, an Islamic Centre, and a Museum of Religious Harmony.

The capital  is undergoing an urban transformation which includes the restoration and refurbishment of existing buildings, the construction of a series of new public and private urban structures, and the complete reconceptualization of Scanderbeg Square. This important square is the site of the new cultural complex that will consist of a Mosque, an Islamic Centre, and a Museum of Religious Harmony.

 is the crossroads of three major religions: Orthodox Christianity; Catholicism; and Islam. With the recent completion of two new churches, all three religions will now have new places of worship in the heart of . The complex will not only serve the Muslim community of the city and surrounding areas, but will educate the public about Islamic values and serve as a beacon for religious tolerance.

’s winning entry was selected out of five finalists, including Spanish Architect Andreas Perea Ortega, Architecture Studio from France, Dutch SeARCH and London-based Zaha Hadid.

”The winning proposal was chosen for its ability to create an inviting public space flexible enough to accommodate daily users and large religious events, while harmonically connecting with the Scanderbeg square, the city of  and its citizens across different religions. Additionally the project shines through its beautiful garden surrounding the new Mosque and Center of Islamic Culture which symbolically features the rich vegetation described in Islamic literature. Finally the team’s awareness of the economic aspects of this important development will contribute to a successful realization of this project.” Mayor of , Edi Rama.

The buildings’ forms emerge from two intersecting axes and formal requirements: the city grid of which calls for the proper framing of the square and a coherent urban identity, and orientation of the Mosque’s main wall towards Mecca. ’s proposal incorporates ’s grid by maintaining the street wall and eaves line, yet rotates the ground floor so both the Mosque and the plaza face the holy city of Islam. This transformation also opens up a series of plazas—two minor ones on the sides of the Mosque and a major plaza with a minaret in front—which are semi-covered and serve as an urban extension of the place of worship. By turning the mosque inside out and bringing the program and qualities of the Mosque to a public arena, the religion becomes inclusive and inviting, and the cool shaded urban space can be shared by all.

“This project is very significant for us for two reasons: Firstly it is a privilege to contribute to the ambitious rejuvenation of  City – especially since it is happening not by the random accumulation of singular monuments – but rather in accordance with a careful and considerate holistic master plan. Secondly and perhaps most importantly –religious tolerance is one of our greatest challenges today– politically, culturally and even urbanistically. With the construction of the New Mosque of , The Islamic Center and The Museum of Religious Harmony – will reestablish the equilibrium by adding a mosque to the newly completed Orthodox and Catholic Cathedrals – making  an example for the rest of the world as a global capital of religious harmony”, Bjarke Ingels, Founding Partner of .

The mosque can accommodate up to 1,000 people performing their daily prayers. Through the unique layout of courtyards and public space, the mosque can also expand to accommodate larger groups of 5,000 on Fridays and up to 10,000 on special holy days. The facade with the multitude of rational, rectangular windows finds its inspiration in Islamic mashrabiya screens, which provide shading and privacy while still allowing views out. The light qualities of the mosque will change dramatically throughout the day as the light washes across the curved facades.

“The alignment towards Mecca solves the dilemma inherent in the master plan – in its triangular layout the mosque was somehow tugged in the corner – now it sits at the end of the plaza – framed by its two neighbors. The resultant architecture evokes the curved domes and arches of traditional Islamic architecture – for both the mosque itself and the semi-domed spaces around it”, Thomas Christoffersen, Partner-in-Charge, .

The design also includes The Quran Gardens containing all of the plants mentioned in the Quran in the same amount as the number of times they appear in the holy scripture.

Architects: BIG
Location: 
Collaborators: Martha Schwartz Landscape, Buro Happold , Speirs & Major, Lutzenberger & Lutzenberger, and Global Cultural Asset Management
Partner-in-Charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen
Project Leader: Leon Rost
Project Team: Marcella Martinez, Se Yoon Park, Alessandro Ronfini, Daniel Kidd, Julian Nin Liang, Erick Kristanto, Ho Kyung Lee
Client: Municipality of , Albanian Muslim Community
Size: 27,000 sqm
Images: Courtesy of 

http://www.archdaily.com/132808/big-wins-the-competition-to-design-a-major-cultural-center-in-albania/

May 7, 2011

Vassall Road Housing & Medical Centre | Tony Fretton Architects

Vassall Road Housing & Medical Centre / Tony Fretton Architects © Peter Cook

Vassall Road Housing & Medical Centre / Tony Fretton Architects © Peter Cook

Vassall Road Housing & Medical Centre / Tony Fretton Architects © Peter Cook

Vassall Road Housing & Medical Centre / Tony Fretton Architects © Peter Cook

Vassall Road Housing & Medical Centre / Tony Fretton Architects © Peter Cook

Vassall Road Housing & Medical Centre / Tony Fretton Architects © Peter Cook

Vassall Road Housing & Medical Centre / Tony Fretton Architects © Peter Cook

Vassall Road Housing & Medical Centre / Tony Fretton Architects © Peter Cook

plans + section plans + section

site plan site plan

Tony Fretton Architects completed this hybrid development in central . Located on the corner of Holland Grove and Vassall Road in Lambeth, South  the building has been commissioned by Future Living Space Ltd, a joint venture from private developers Baylight Properties and Servite Housing Association.

Architect: Tony Fretton Architects
Location: 89 Vassall Road, Lambeth, 
Project Team: Tony Fretton, Jim McKinney, David Owen, Michael Lee (Project Architect), Simon Jones, Annika Rabi, Sandy Rendel, Nina Lundvall, Matt Barton, Max Lacey
Structural Engineer: Jampel Davison & Bell
Services Engineer: Bailey Associates
Landscape Architect: Schoenaich Landscape Architects Ltd
Main Contractor: Concentra
Project Manager: Jim Green, Baylight Properties
Project Area: 1490 sqm
Photographs: Peter Cook

The 1490 sqm building is a hybrid development comprising ten apartments for sale and a medial centre, which occupies the entire ground floor. It is a carefully crafted robust building offering light filled residential spaces with elegant fittings, proving that economically conceived housing for sale can be beautiful and well planned.

Throughout the building high quality standardized items are specified, including Velfac and Velux windows, izé manufactured door handles by Ferdinand Kramer, kitchens from Leicht, Duravit bathroom fittings, Hudevad radiators, and Crosswater taps. Atkinson & Kirby Ltd supplied solid 140mm wide American White Oak flooring. The common stairs feature bespoke Kengate terrazzo tiles incorporating seashells, mirror polished stainless steel cupboard doors in the entrance lobby.

The new 3 and 4-storey development replaces a derelict pub, which originally served residents of the surrounding housing estate. The building is designed to mitigate the disparity between the 1960’s brick social housing which has been retrofitted with plastic framed windows and pitched roofs and the more dignified arrangement of eighteenth century suburban villas opposite.

In design the building presents itself as a formal terrace within a railed garden, consisting of the doctors’ surgery as a base, a row of seven maisonettes and three single-storey flats arranged in a tower configuration on the corner of the development. Windows and balconies at the first floor are a response at a smaller scale to the villas opposite, and the red brick facades have been lightly over-painted with black mineral paint to simulate the aged quality of the brickwork in the locale.

The rear elevation is stepped back and the area of ground between the scheme and Healy House is laid out as a planted communal terrace. While the doctors surgery has its own entrance on Vassall Road the apartments are accessed through a private lobby on Holland Grove which leads up to an open air walkway at first floor level, providing “street” access to the maisonettes and creating space for private terraces and external storage space.

All of the apartments have 2 bedrooms and are scaled to appeal equally to small families, retired couples or single people working from home. Reception spaces in the maisonettes and flats are south facing and feature generous balconies facing south over the garden and into the trees, giving connections to the wider neighborhood.

http://www.archdaily.com/130956/vassall-road-housing-medical-centre-tony-fretton-architects/

May 7, 2011

National Tourist Route Trollstigen | Reiulf Ramstad Architects

1250604213-viewpoint 1250604213-viewpoint

1250604057-embankment-building-2 1250604057-embankment-building-2

1250604068-embankment-building-3 1250604068-embankment-building-3

1250604080-embankment-building 1250604080-embankment-building

1250604090-look-up-from-road 1250604090-look-up-from-road

1250604101-restaurant-trollstigen-rra-mir 1250604101-restaurant-trollstigen-rra-mir

1250604111-stigrc3b8ra007bfinished-2008 1250604111-stigrc3b8ra007bfinished-2008

1250604123-stigrc3b8ra-2-finished-2008 1250604123-stigrc3b8ra-2-finished-2008

1250604135-stigrc3b8ra-3-finished-2008 1250604135-stigrc3b8ra-3-finished-2008

1250604148-viewpoint-2 1250604148-viewpoint-2

1250604160-viewpoint-detail-handrail 1250604160-viewpoint-detail-handrail

1250604172-viewpoint-zoom-2 1250604172-viewpoint-zoom-2

1250604187-viewpoint-zoom-3 1250604187-viewpoint-zoom-3

1250604202-viewpoint-zoom 1250604202-viewpoint-zoom

1250604375-siteplan site plan

1250604387-outlook-point-1 outlook point 01

1250604398-outlook-point-2 outlook point 02

1250604415-plan-building-1 building plans 01

Architects: Reiulf Ramstad Architects, Oslo Norway
Location: Romsdalen – Geiranger Fjord, 
Project team: Reiulf D Ramstad, Christian Fuglset, Anja Strandskogen, Christian Dahle, Nok Nimakorn
Client: Norwegian public roads administration
Structural Engineer: Dr Techn. Kristoffer Apeland AS, Oslo 
Mechanical Engineer: Erichsen & Horgen Engineering AS, Oslo 
Electrical Engineer: Norconsult, 
Contractor: Christie Opsahl AS, 
Landscape: , Oslo 
Constructed Area: 200,000 sqm (the landscape area)
Design year: 2004-2010
Construction year: 2005-2010
Photographs: , Oslo 

The project will enhance the experience of the Trollstigen plateau’s location and nature. Thoughtfulness regarding features and materials will underscore the site’s temper and character, and well-adapted, functional facilities will augment the visitor’s experience. The architecture is to be characterised by clear and precise transitions between planned zones and the natural landscape. Through the notion of water as a dynamic element –from snow, to running and then falling water- and rock as a static element, the project creates a series of prepositional relations that describe and magnify the unique spatiality of the site.

http://www.archdaily.com/32441/national-tourist-route-trollstigen-rra/