Hoogambacht | Locus Architecten

Hoogambacht / Hendriks Schulten Architecten © Kess Hummel

Hoogambacht / Hendriks Schulten Architecten © Kess Hummel

Hoogambacht / Hendriks Schulten Architecten © Kess Hummel

Hoogambacht / Hendriks Schulten Architecten © Kess Hummel

Hoogambacht / Hendriks Schulten Architecten © Kess Hummel

Hoogambacht / Hendriks Schulten Architecten © Kess Hummel

Hoogambacht / Hendriks Schulten Architecten © Kess Hummel

Hoogambacht / Hendriks Schulten Architecten © Kess Hummel

masterplan masterplan

sketch 02 sketch 02

plan 01 plan 01

plan 02 plan 02

plan 03 plan 03

plan 04 plan 04

elevation 01 elevation 01

elevation 02 elevation 02

elevation 03 elevation 03

elevation 04 elevation 04

section 01 section 01

section 02 section 02

section 03 section 03

section 04 section 04

section 05 section 05

section 06 section 06

sketch 01 sketch 01

Architects: Locus Architecten (previously Hendriks Schulten Architecten) – Gert-Jan Hendriks, Ted Schulten
Location: 
Project area: 8,700 sqm
Project year: 2003 – 2010
Photographs: Kees Hummel

Hoogambacht forms a powerful combination of living in the park and shopping centre of the neighborhood. A sturdy urban building block with the tower as a landmark. The apartments above the shops benefit from the peaceful green courts.

In between HI Ambacht and Zwijndrecht you can find the new district De Volgerlanden, with an oval-shaped park in the centre. The shopping centre is part of the border of this park. The building has its own character, with the tower as a landmark for the neighborhood. The building houses 6800 m2 of retail, a parking garage for 536 cars and 147 apartments.

Above the commercial ground Floor, the dwellings are situated in a S-shaped volume, meandering around the two green courts. The courts each open up to a different side, one orientated towards the park and the other facing the residential street on the northern side of the block. In this way as many dwellings as possible have a view at the park.

The volume reacts to the varies borders. The front side faces the park and had the greatest height. Towards the northern end the height declines, to adjust to the scale of the opposing dwellings. Here the building had a smaller scale, more green and open. The building is one architectonical composition of big and small elements and components, build in cheerful red brickwork.

http://www.archdaily.com/130241/hoogambacht-hendriks-schulten-architecten/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: