De Beers Ginza Building | Jun Mitsui & Associates Architects

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

De Beers Ginza Building / Jun Mitsui & Associates Architects © Naoomi Kurozumi

site plan site plan

plan 01 plan 01

plan 02 plan 02

plan 03 plan 03

plan 04 plan 04

elevation elevation

section section

Architects: Jun Mitsui & Associates Architects
Location: 
Design Team: Jun Mitsui, Jim Lambiasi, Kazumasa Toku
Project area: 4,022 sqm
Project year: 2005 – 2008
Photographs: Naoomi Kurozumi

Ginza is one of the most famous commercial districts even in the world. Marronnier Street is a gracious, active street lined with creatively designed buildings. The DE BEERS Ginza Building design is intended to reflect the sophisticated Ginza streetscape and fit appropriately into this dynamic context.

In the process of the design, the first image that came to mind was a twisting form of light in motion. A ribbon of light coming out of the earth sparkles in the atmosphere as an aurora with ever-changing color and form. The DE BEERS Ginza building representing gracious light like aurora was felt most appropriate for the site.

The fluid and flexible form of the building was also inspired by the beauty of the female outline. The sparkling light on the surface of the gently curved form of the building subtly suggests the shimmering reflection of diamond. This was the aesthetic essence of the DE BEERS Ginza building design.

The expression of the curtain wall varies continuously as it ascends and as it reflects the ever-changing appearance of the sky. The exterior surface of the building reflects the sunlight and Ginza city lights in a subtle way and the impression of the façade as time passes. On the exterior of the building, specially-finished stainless steel pipes are horizontally laid-out creating sparkles of light throughout the surface of the building.

Throughout history, the Ginza district has been an incubator for design trends reflecting the changing times. I hope that the DE BEERS Ginza building becomes an integral part of Ginza history. Its design is intended to reflect the excitement and importance of Ginza’s ever-changing appearance.

http://www.archdaily.com/130799/de-beers-ginza-building-jun-mitsui-associates-architects/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: