Salburúa Nature Interpretation Centre | QVE Arquitectos

qve_ataria_01_photo qve_ataria_01_photo

Architect: QVE Arquitectos
Location: Vitoria, 
Architects in charge: José María García del Monte, Ana María Montiel Jiménez & Fernando García Colorado
Cost consultant: Rafael Valín Alcocer / Project Phase
Structure Consultant: José Luis Fernández Cabo
Cost consultant: José Luis Montoya & Luis Alberto Martinez de Sarriá / Construction Phase
Services Consultant: GEA S.L.
Project year: 2002-2003
Construction year: 2006-2008
Project Area: 2,000 sqm
Photographs: Eduardo Moratinos

qve_ataria_02_photo qve_ataria_02_photo

qve_ataria_03_photo qve_ataria_03_photo

qve_ataria_04_photo qve_ataria_04_photo

qve_ataria_05_photo qve_ataria_05_photo

qve_ataria_06_photo qve_ataria_06_photo

qve_ataria_07_photo qve_ataria_07_photo

qve_ataria_08_photo qve_ataria_08_photo

qve_ataria_09_photo qve_ataria_09_photo

qve_ataria_10_photo qve_ataria_10_photo

qve_ataria_11_photo qve_ataria_11_photo

qve_ataria_12_photo qve_ataria_12_photo

site-plan19 site plan

ground-floor-plan10 ground floor plan

first-floor-plan8 first floor plan

roof-plan6 roof plan

usage-floor-plans usage floor plans

west-elevation-sections west elevation + sections

east-elevation-sections east elevation + sections

section-0115 section 01

section-0215 section 02

section-037 section 03

section-043 section 04

restroom-panelling restroom pannelling

details-012 details 01

details-022 details 02

details-031 details 03

details-041 details 04

details-05 details 05

stairs-details stairs details

framework-details-01 framework details 01

framework-details-02 framework details 02

framework-details-03 framework details 03

framework-details-04 framework details 04

framework-details-05 framework details 05

framework-details-06 framework details 06

framework-details-07 framework details 07

framework-details-08 framework details 08

We had four starting points:

  • An astonishing place: a natural wetlands area close to city, formerly drained to transform them into a farmland, which were returned to their original condition during the last years
  • A suggestive program: a center for visitors, a place to make contact with the wetlands you will visit later on; the front door to the park, a threshold between two worlds, urban and natural
  • An intense “-smell”: as element of mediation with nature and the perfect material to take advantage of time (“the older the better”),  arose from the very first moment as a desire
  • The opportunity to risk and try to arrive where you had never been: the joy of playing with

The aims are:

  • The will to project the building beyond its limits, flying over the water, to put the visitors in a privileged place: just inside the park, once forgotten the city at their backs, over the water, in a point at which you could not arrive otherwise: a twenty one meters span cantilever made of and steel
  • The will of not masking the structure during the constructive process: we did not want to make a “-looking-building” but a real -building. From structure to finished building, hardly any new layers have appeared and at no time do they hide the .
  • Sustainability must born in mind right from the very spatial conception of the building: we have created shade and cross-ventilation, we made unnecessary to install air-conditioning, so we will only consume what is strictly necessary and, we’ll save a lot of money and energy on gadgets. Sustainability refers also to not to use asphalt or plastic products, to let the water run free (not draining it, we are on wetlands), to use Nordic  as main material for the whole building, to use autocompactable concrete, which avoids noise pollution, an important issue in such a biodiversity site…

The difficulty of the project was to find the laws which were coherent with a risky construction scheme. We checked the scheme to estimate its dimensional limits, study knots, analyze how to reach enough rigidity, how to manage to reach the necessary fire resistance and how to protect the most delicate points from rain, without “sacrifice skins” that would transform the image of the building.

In a few words, we needed to find an order which would avoid conflicts and which would allow the building to “grow by himself”.

So, we designed six frames for six section schemes, according to the desired geometry; used concrete walls and steel knots to solve the contact between two worlds ( and ground) and decided a severe rhythm for the whole building; each part is built up by repetition, so we could make it grow or contract by adding or clearing a number of frames.

Now the building is just finished, the area must reborn and the  must age… years will improve it.

http://www.archdaily.com/30399/salburua-nature-interpretation-centre-qve-arquitectos/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: