Archive for February 28th, 2011

February 28, 2011

Stockholm Waterfront | White arkiteker ab

Stokholm Waterfront / White arkiteker ab © Wojtek Gurak

Stokholm Waterfront / White arkiteker ab © Wojtek Gurak

Stokholm Waterfront / White arkiteker ab © Wojtek Gurak

Stokholm Waterfront / White arkiteker ab © Wojtek Gurak

Stokholm Waterfront / White arkiteker ab © Wojtek Gurak

Stokholm Waterfront / White arkiteker ab © Wojtek Gurak

Stokholm Waterfront / White arkiteker ab © Wojtek Gurak

Stokholm Waterfront / White arkiteker ab © Wojtek Gurak

Stokholm Waterfront / White arkiteker ab © Wojtek Gurak

Stokholm Waterfront / White arkiteker ab © Wojtek Gurak

Stokholm Waterfront / White arkiteker ab © Wojtek Gurak

Stokholm Waterfront / White arkiteker ab © Wojtek Gurak

Stokholm Waterfront / White arkiteker ab © Wojtek Gurak

plan 01 plan 01

plan 02 plan 02

plan 03 plan 03

Architects: White arkiteker ab
Location: 
Client: Jarl Asset Management
Project area: 24,600 sqm
Project year: 2005 – 2010
Photographs: Wojtek Gurak

Waterfront lies adjacent to ’s Central Station. The site has the best public exposure in , with thousands of train passengers passing by every day – its position on the Riddarfjärden bay and its proximity to ’s City Hall also make it an ideal location.

The project consists of three separate buildings with a lower congress and concert section closest to the water, an office building, and a 400-room hotel directly connected to the congress building. However, it was not possible to accommodate the requirement for a 3,000-seat congress hall and a 2,000-seat dining room, within the triangular plot.

White’s solution was the key to its success. The equation was solved with moveable seating dual-use spaces and a large section of the congress hall suspended beyond the confines of the site, like an enormous canopy over the entrance. Altering the  skyline also required the confidence of the client and the authorities.

The upper part of the congress hall will also be spectacular – a free form interacting with movement on the flyovers and quays around the building. The upper seating assemblies seat 1,500 people and allow rapid conversion into two separate halls. The lower section of the hall can add a similar number of visitors in cinema-style seating. Alternatively, the lower seating assemblies can quite simply be retracted to provide space for 2,000 banquet guests.

http://www.archdaily.com/114039/stockholm-waterfront-white-arkiteker-ab/

 

Advertisements
February 28, 2011

One Jackson Square | KPF

One Jackson Square / KPF © Michael Moran Studio

One Jackson Square / KPF © Michael Moran Studio

One Jackson Square / KPF © Michael Moran Studio

One Jackson Square / KPF Courtesy of KPF, © Trent Tesch

One Jackson Square / KPF Courtesy of KPF, © Trent Tesch

One Jackson Square / KPF © Michael Moran Studio

One Jackson Square / KPF © Paul Riveria

One Jackson Square / KPF © Michael Moran Studio

One Jackson Square / KPF © Paul Riveria

One Jackson Square / KPF © Michael Moran Studio

One Jackson Square / KPF © Michael Moran Studio

One Jackson Square / KPF © Michael Moran Studio

One Jackson Square / KPF © Raimund Koch

One Jackson Square / KPF © Raimund Koch

One Jackson Square / KPF © Paul Riveria

One Jackson Square / KPF © Michael Moran Studio

One Jackson Square / KPF © Raimund Koch

One Jackson Square / KPF © Michael Moran Studio

KPF transformed an existing surface parking lot into a mixed use development within Greenwich Village of Manhattan. Considering the neighborhood fabric the design for One Jackson Square literally reflects its surroundings through its glazed facade and incorporates sustainable practices including green roofs and rainwater harvesting. This project has received numerous awards for its integrated design including: SARA/NY Urban Contextual Award (2010), NY Construction Award of Merit (2010); Chicago Athenaeum/Europe American Architecture Award (2010); AIA NY State Award of Merit (2010), and the MIPIM AR Future Project Awards Commendation (2007).

Architects: Kohn Pedersen Fox Associates
Location: 
Design Principal: William Pedersen, FAIA
Design Principal: Trent Tesch, AIA
Project Manager: Dominic Dunn, AIA
Project Team: Albert Lin, Michael Kokora, Lauren Schmidt
Contractor: Hunter Roberts Construction Group
Associate Architect: Schuman Lichtenstein Claman Efron
Structural: Gilsanz Murray Steficek
MEP: WSP Flack & Kurtz
Vertical Transportation: Jenkins & Huntington
Geotechnical/Civil: RA Consultants
Historic Preservation: Higgins & Quasebarth
Acoustical: Cerami Associates
Sustainability: Steven Winter Associates
Project Area: 65,000 sqf
Photographs: Michael Moran StudioPaul RiveriaRaimund Koch, Trent Tesch

Located in Manhattan’s Greenwich Village, One Jackson Square is a 35-unit luxury residential development that responds in dramatic fashion to its celebrated locale. This historic district is home to the highest concentration of early architecture in , and introducing new structures to this intricate fabric must respect its existing architecture, the artistic life within its boundaries, and the history that permeates its streets. The district, however, is not frozen in time, as its recent transformation into an affluent enclave has demonstrated.

Formerly a surface parking lot, the six-sided, split-zone site above two subway tunnels poses significant challenges, which the design negotiates through its massing, material expression, and robust foundation. It also provides a long-missing north edge to Jackson Square Park, a wedge-shaped space formed by the convergence of Greenwich and Eighth Avenues.

The building volume steps down from 11 stories to seven stories, from north to south, accommodating the zoning laws and mediating the varied scales of the neighborhood. Undulating bands of glass identify individual floors, creating a ribbon-like series of convexities and concavities along the street wall. The predominantly masonry structures of the immediate surroundings, along with the park, are “played back” in the glazed façade, creating an intimacy of scale congruent with the local context through juxtaposition. The fluid form of the façade is reprised in the lobby, where a bamboo-clad volume is conceived as a block of wood eroded over time by the ebb and flow of residents, much like a river erodes its banks.

A series of green roofs extends the private realm of the building into the public domain of the park. The planted decks also signal the project’s environmental agenda, which includes sustainable materials, rainwater harvesting, and daylighting.

Born from the idiosyncrasies, scale, and spirit of the neighborhood, One Jackson Square sets a new standard for exceptional additions to the district’s historic fabric.

http://www.archdaily.com/115535/one-jackson-square-kpf/