72 Collective Housing Units, Bègles, France | LAN Architecture

Project Details:
Location: Bègles, France
Architects: LAN Architecture – www.lan-paris.com
Program: Construction of a complex of apartments, shops and business premises
Timetable: 2009
Client: Ataraxia, Saemcib
Cost: €7,5 M excl. VAT
Surface: 6 500 m²
Phase: Design Phase

For this first Focus On, Umberto Napolitano and Venezia Ferret present a housing project in Bègles. The project principle underlying the approach was that of stacking containers, and careful study of new habitat modes. The idea of variable compactness introduced the notion of a housing unit’s adaptability to seasons and times of day.

<iframe src=”http://player.vimeo.com/video/19070112?title=0&amp;byline=0&amp;portrait=0&amp;color=ffffff&#8221; width=”400″ height=”225″ frameborder=”0″></iframe><p><a href=”http://vimeo.com/19070112″>FOCUS ON_BEGLES</a> from <a href=”http://vimeo.com/user5812396″>LAN architecture</a> on <a href=”http://vimeo.com”>Vimeo</a&gt;.</p>

A new, ecological and social living space geared to the 21st century. The project’s richness and major interest lies in the possibility of inventing an urban lifestyle set in a highly experimental framework enabling the affirmation of new ecological and contemporary architectures. The diversity of architectural propositions and communal and private spaces had to ensure and enhance this specificity. The first stage was to ‘sculpt’ the volumes in order to exploit their urban potential and intrinsic spatial qualities. We directed our research towards a hybrid typology combining the house and the apartment.

The principle underlying our approach was that of stacking containers, and careful study of habitat modes, climatic conditions and the sun’s trajectory throughout the year suggested the way to organise this. The project’s column-slab supporting structure has a system of lightweight façades providing ultra-high performance insulation levels. The relative narrowness of the buildings dictated a strategic search for compactness. The idea of variable compactness introduced the notion of a housing unit’s adaptability to seasons and times of day.

All residents have the possibility of using their exterior space as a windbreak, a mini-greenhouse or, conversely, as a means of cooling or ventilating. The morphology of each unit stems from the wish to develop housing units enabling a variety of uses very simply and with no extra technological input. We are therefore proposing cross-building units with adaptable exterior spaces and at least two different orientations.

http://architecturelab.net/02/72-collective-housing-units-begles-france-by-lan-architecture/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: