EDO | Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

EDO / Stanisic Associates © Courtesy of Stanisic Associates

plan 01 plan 01

plan 02 plan 02

plan 03 plan 03

plan 04 plan 04

plan 05 plan 05

summer solstice summer solstice

winter solstice winter solstice

Architects: Stanisic Associates
Location: 88 Crown Street, 
Project Team: Rob Harper, Peter Rush, Angela Rheinlaender, Damien Madell
Interior Architect: L3 Design
Landscape Architect: Aspect 
Public Artist: Peter McGregor
Structural Engineer: SCP Consulting
Services Engineer: ITC Consulting
Builder: TQM Design and Construct
Client: Buildcorp
Project area: 3,040 sqm
Project year: 2009
Photographs: Patrick Bingham-HallBrett Boardman

As well as being a beautifully framed space, the gallery performs an essential environmental function. Each apartment has glass louvre vents above its entry door, secured behind aluminum grilles. In summer the gallery acts as a heat sink of cool air, inducing cross flow ventilation through the apartments. Residents get airflow through the apartments without the need for air-conditioning or a fan. The cross-flow ventilation through the apartments is induced by the lower ambient temperature of gallery, which is 15 degrees cooler than the western side of the building.

The gallery is a tempered space, a veranda between the inside and the outside. The gallery is also a social area, allowing people to mix as they come to and from their apartments and the owners’ corporation uses the space for its meetings.

The upper level apartments, which are a mix of two and three bedroom units, don’t directly access the gallery. Instead, they are accessed through a single, central cross-over corridor lined with veined, brown marble panels and slotted ceiling panels painted in a metallic finish to reflect light.

The passive heating and cooling is enhanced by the interiors, with their movable screens. Taking a cue from the sliding shoji screens of Japanese houses, bedroom walls can slide to open up apartments and change the spatial dynamic of the interior. The space is fluid and adaptable and designed for occupation rather than visitation. The EDO interiors are versatile, sometimes open and sometimes partitioned. The three metre wide balconies to the western face have plantation Australian hardwood decking and are an extension of the living areas.

http://www.archdaily.com/109919/edo-stanisic-associates/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: