House in Melides | Pedro Reis

PEDRO REIS  ARQUITECTOHouse in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

House in Melides - Pedro Reis © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

situation plan situation plan

level 00 plan level 00 plan

level 01 plan level 01 plan

roof plan roof plan

section section

Architect: Pedro Reis
Location: , Grândola, 
Collaborators: Isabel Silvestre, Tiago Tomás
Landscape: Global2 – Inês Norton
Structure: ARA – Alves Rodrigues & Associados, Lda
HVAC: ACRIBIA – Projectos e Desenho Técnico, Lda
Electricity, telecommunications and security: ACRIBIA: Projectos e Desenho Técnico, Lda
Hydraulic: ACRIBIA – Projectos e Desenho Técnico, Lda
Project Area: 344 sqm
Project Year: 2010
Photographs: FG+SG – , Sergio Guerra

The house in , on the southern Alentejo Coast, by , represents the desire for a holiday house as a getaway from the bustle of a big city. The client made the unusual decision to have an architectural competition between three distinct ateliers, allowing a choice from a wider range of possible solutions. This winning proposal presents a reading of the “drama” of the natural countryside, building it on top of a steep hill relatively protected by the surrounding “rugged topography”.

Inhabiting this site means “founding a place” by means of a “strong geometric imprint”, achieved by two volumes overlapping in the shape of a “cross”. The aim of this dialectic strategy is not just to reduce the “scale and presence” of the construction, but also to “split” the programme into two areas, one more “exuberant” and exposed and the other more “intimate” and contained. If the light upper volume recalls the synthetic image of the modern house, with large glass areas open to the scenic countryside, the “anchored” lower volume, clad with sheets of earth-coloured , pre-fabricated in situ, sits on the ground, giving support and stability to the house. In terms of programmatic organisation, the “suspended” upper volume concentrates the main spaces, defining the “minimum housing unit”, while the lower volume acts as an “expansion zone”, hosting more intimate areas or service areas, allowing increased occupation. The kitchen, as the centre of the home, takes on paramount importance here, acting as the crossing-point for all movements: entering, going through the inside and moving out into the garden, with the long pergola providing shade and a water tank reflecting the pine trees, set under the house into the main bedroom. The experience of this house aims to concentrate on its essence, on being inside and out, on contemplating and lingering, highlighting a enjoyable sense of living, close to the amenities of urban life.

http://www.archdaily.com/108648/house-in-melides-pedro-reis/

http://www.preis.pt/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: