Phare Tower | Morphosis Architects

1923544416_vue-05-visuel05-l 1923544416_vue-05-visuel05-l

Architecture: Morphosis Architects
Location: Puteaux, 
Project Principal (through Design Development): Tim Christ
Project Director: Charles Lamy
Project Manager: Matt Grady
Project Architect: David Rindlaub
Project Designer: Chandler Ahrens
Client: Unibail
Program: Commercial office tower with office space, employee restaurants, public café, trading floors, public amenities, and parking for 450 cars
Type: Commercial
Constructed Area: 185,494 sqm
Design Year: 2006-2009
Construction Year: 2010-2014
Images: © 
Texts: Thom Mayne and Morphosis
More info: http://www.morphopedia.com/

492845105_pha-02-na-vue-06-visuel06-l 492845105_pha-02-na-vue-06-visuel06-l

1685154562_-mg-4113-copy-l 1685154562_-mg-4113-copy-l

1653489588_-mg-4164-copy-l 1653489588_-mg-4164-copy-l

1679679622_pha-02-site-plan-pha-finalsiteplan-changed1-l 1679679622_pha-02-site-plan-pha-finalsiteplan-changed1-l

1475571597_pha-05-na-vue-14-panorama-c-l 1475571597_pha-05-na-vue-14-panorama-c-l

2143636374_pha-08-floor-plan-ground-l 2143636374_pha-08-floor-plan-ground-l

1936175756_pha-09-floor-plan-level-1-l 1936175756_pha-09-floor-plan-level-1-l

373763925_pha-10-floor-plan-level-9-l 373763925_pha-10-floor-plan-level-9-l

2106392886_pha-11-04-michael-powers--m-l 2106392886_pha-11-04-michael-powers--m-l

445306208_pha-12-05-michael-powers--m-l 445306208_pha-12-05-michael-powers--m-l

2134858255_pha-13-06-michael-powers--m-l 2134858255_pha-13-06-michael-powers--m-l

1695179671_pha-18-diagram-circulation-l 1695179671_pha-18-diagram-circulation-l

1056565801_pha-20-na-pha-ext-abovetrap-l 1056565801_pha-20-na-pha-ext-abovetrap-l

 

Synthesizing Idiosyncrasies to Mend a Site

Drawing on the power of parametric scripting, the design of the Phare Tower gathers disparate programmatic, physical, and infrastructural elements from the requirements of the building and synthesizes these into a form that seamlessly integrates the building into the idiosyncrasies of its site while expressing multiple flows of movement. In the spirit of the Paris Exposition competition proposals, the tower embodies state-of-the-art technological advances to become a cultural landmark.

Description:

Between 1958 and 1989, high-rise buildings (banned in the historic center of Paris) were constructed just outside the city boundary, forming the business district of La Défense two miles west of Paris. The Phare Tower (phare being French for beacon or lighthouse) marks the first stage of a major redevelopment of the district. La Défense is currently a zone of discrete, isolated buildings amid blank plazas-essentially a nonsite.

The tower emerges from its irregular site, defined by a neighboring motorway and a rail link, and bisected by an existing pedestrian walkway. It is located between the 1989 Grande Arche de la Défense and the 1958 CNIT building, the former exhibition hall of the National Inter-University Consortium for Telecommunications, with an architecturally significant glass façade, designed by Jean Prouvé. These disparate elements, crowded together and seemingly unrelated, provide an opportunity to mend the site. The site strategy thus synthesizes the programmatic, physical, and infrastructural complexities to connect the surrounding urban space and create a coherent sense of place where none previously existed.

At the levels of urbanism and circulation, the scheme complements existing plans to transform the CNIT into a center for commerce and recreation. Circulation is directed from the existing transit hub below grade, through the renovated CNIT facilities, and into the tower’s public spaces via a pavilion. The pavilion connects to the Place Carpeaux, and transitions from horizontal to vertical, becoming an integral element in the tower’s form. Glazed exterior escalators soar 35 meters from the pavilion to the tower’s ninth-floor lobby, transporting approximately eight thousand pedestrians each day. As the visitor rides up the escalators to the Grand Hall, strategically located glazing reveals views of the traffic passing underneath, as well as of Parisian monuments in the distance.

Rather than an isolated and autonomous tower, the building is a hybrid structure. The 300-meter tower straddles the site to meet the ground as a tripod. It comprises one splayed structural leg, two usable legs (the Trapezium, to the west, and the East Building), as well as a pavilion that engages the surrounding context and transforms the public space of the plaza. The two usable legs frame a 24-meter-wide by-30-meter-tall void in the tower’s base, creating a monumental urban gateway, which maintains view corridors and allows pedestrian traffic to flow directly underneath the building.

As it rises from its tripod base, the tower’s asymmetric profile swells slightly to accommodate the soaring Grand Hall, then becomes more slender in response to wind load, and finally tapers off to a thicket of wind turbines on the roof. The tower appears to shift continually, distinct from different vantage points-not a single image but a dynamic structure that responds to its site, environment, and performance requirements. At its base, the building’s  opens, exposing a 233-foot-high Grand Hall, which functions as a public plaza in the air. The Grand Hall becomes the center for all vertical transportation. From the Hall’s security checkpoint, people transition to double-deck banks of express elevators serving the office tower. Typical urban social spaces-cafés and a terrace-are distributed vertically throughout the tower. On the 66th floor, a sky restaurant and a panoramic terrace, offering spectacular 270-degree views, are open to the public.

Technologies integrated into the Phare Tower harness the wind for the production of energy and selectively minimize solar gain while maximizing glare-free daylight. The tower is crowned with a cluster of antennas and a wind farm of turbines that harvest energy-a metaphorical garden in the sky. Both the form and the orientation of the building respond to the path of the sun. The planar, clear-glazed north façade maximizes interior exposure to year-round natural daylight. A curvilinear second  of diagonal stainless steel mesh panels wraps the tower’s continuous south, east, and west glazed façades to minimize heat gain and glare and maximize energy efficiency.

http://www.archdaily.com/20692/phare-tower-morphosis-achitects/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: