Patio Alameda Building | Baixas del Rio Arquitectos

774800358_0184 774800358_0184

774800358_0184 774800358_0184

603875511_0178 603875511_0178

1373922389_0190 1373922389_0190

277103825_0191 277103825_0191

1690804429_0193 1690804429_0193

1690804429_0193 1690804429_0193

1938740942_0201 1938740942_0201

1126633241_0209 1126633241_0209

821069380_0216 821069380_0216

1046981124_0219 1046981124_0219

2089105486_0240 2089105486_0240

1187258429_0306 1187258429_0306

713253119_0312 713253119_0312

640235594_0314 640235594_0314

640235594_0314 640235594_0314

1791387744_0318 1791387744_0318

396571588_0322 396571588_0322

396571588_0322 396571588_0322

1206153533_0328 1206153533_0328

1206153533_0328 1206153533_0328

832781588_0345 832781588_0345

1443459918_0364 1443459918_0364

1443459918_0364 1443459918_0364

1197117045_0366 1197117045_0366

1812686655_0367 1812686655_0367

1310749344_0368 1310749344_0368

1237864828_0370 1237864828_0370

969111046_0387 969111046_0387

1288562541_location location

1892439126_level-01-plan level -01 plan

1854875594_ground-floor-plan ground floor plan

258371841_03-06-floor-plans levels 03 & 06 plans

896206155_elevation-01 elevation 01

612251488_elevation-02 elevation 02

922502461_section-aa section AA

760230872_stairs-details stairs details

390814276_details details

199936672_detailed-section detailed section

Architect: Baixas y Del Río Arquitectos Asociados – Enrique del Río Ojeda y Juan Ignacio Baixas Figueras
Location: Santiago, 
Collaborators: Pablo Bascur, Felipe Dell Orto, Nicolás Del Río, Vivian Klein y Manuel Sánchez
Client: Pontificia Universidad Católica de 
Digital Model: Felipe Ramírez
Contractor: Mena y Ovalle
Structure Engineer: Sergio Contreras
Technical Inspection: DECON UC
Lighting: Paulina Sir
Site area: 5,000 sqm
Constructed Area: 25,000 sqm
Project year: 2007-2008
Photographs: Juan Ignacio Baixas

This Building is the first stage of an ensemble of buildings belonging to the Universidad Católica called “Patio Alameda “, which is part of the Central Campus of the university placed on the Alameda Avenue in Santiago’s downtown. Alameda is the city’s main avenue and runs East – West. This group of buildings was designed to form a “fourth patio” related to the three patio traditional building of the university.

But this fourth patio is open to the city, creating an urban void, a small plaza.

The fourth level of this fourth patio matches the level of the main floor of the old building. Due to the natural slope of Santiago, such level is 4 meters over Lira Street (that runs North – South between the old and new buildings) and allows, through a pedestrian bridge over the street, to connect the four patios. The level difference between the fourth patio’s floor and the Alameda Avenue is solved by an ample stairway that expresses a new attitude of the university, one of openness to the city.

Thus, a significant public space is obtained, connected to the existing corridors of the old buildings cloisters, producing a new entrance to the Cultural Centre of the university placed on the west patio of the old building.

Under the new urban patio there is a 5 level underground parking with place for 600 cars.

Surrounding the urban patio, 3 buildings were designed to create its East South and West borders. Of these building, the one at the West, 12 stories high, has been built on this firs stage.

The first 9 levels of that building are assigned to some of the universities master programs, including the MBA.

Such activity generates a rich social life between class sessions, which takes place on a series of halls that look over the patio producing a facade full of life.A central elliptical stair permits fluent circulation and visual relation between floors.The main walls and other structural elements of the building are made of pigmented reinforced, colored to match the old buildings. The exterior forms are mainly planes in diverse angles; the inside is furniture-like, with curved wooden surfaces, adequate to a dense and fluid use.

The east façade, overlooking the patio is designed as a green-façade with planters in every story and net of cables to support climbing plants. This protects the inside from the summer sun and generates a green border for the patio.

The  columns of the underground parking extend upwards to form a colonnade in the patio in which each column is topped by an inverted pyramid consisting of a soil box hosting a Lima tree. These trees, in a short time will create a summer shadow for the whole patio.

http://www.archdaily.com/21960/patio-alameda-building-baixas-del-rio-arquitectos/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: