Luce Memorial Chapel / I.M. Pei

luce2 ©Anonymous Bloggerluce4 ©Anonymous Bloggerluce5 ©Anonymous BloggerLUCE6 ©Flickr: username- JerryJuliaEricluce3 ©Anonymous BloggerLUCE7 ©Pei Cobb Freedluce1 ©Anonymous Blogger

Named after an American missionary of the late 19th century, the  was added to the campus of Tunghai University in . It was designed by Chen Chi-Kwan, an artist and architect, in collaboration with the infamous architect .

More on the  by  after the break.

Initially beginning in April of 1954, the construction of the  took place from September 1962 until November 1963. Upon culmination of the construction period, the Chapel ended up costing the university around $125,000 total.

Set on an irregular hexagonal base, the chapel occupies a site of 12,000 square meters of the campus, providing 477 square meters of floor area, including a nave with 500 seats, a chancel and robing rooms. The four manipulated planes that make up the walls of the church stretch 19.2m high, establishing a central focal landmark on the campus. was careful to design specific to the environmental context of , with walls made of reinforced concrete to provide earthquake stability and durability in the humid and typhoon-prone environment. Construction of the intricate and elaborate formwork was done locally by craftsmen. To work with the desired form, ribs reinforced the curvature of the surfaces and thicken as they descend, in order to prevent buckling of the materials.

The exterior of the chapel is covered in glazed diamond-shaped tiles that stand out against the sky and green backdrop of the university. The interior reflects similar diamond shapes, as the concrete coffers become thicker and the shapes gradually diminish in size as they near the bottom of the structure, since stresses are concentrated near the ground.

The upward extending swoop of the walls culminates in a steel cross, which marks the chapel as a sanctuary for students and professors of the university. The walls seem to stand independently of each other, but are actually connected by glazed slots and by small structural bow ties that are cast into the high ridge beams at the top near the ceiling.

Architect: 
Location: 
Project Year: Planned in 1954, constructed from 1962-63
Photography: Anonymous BloggerPei Cobb Freed
References: Michael CannellLouise Slavicek

http://www.archdaily.com/95708/ad-classics-luce-memorial-chapel-i-m-pei/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: